to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:56 | 12.03.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

«Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν εργασιακό αποκλεισμό»

Άκρως απογοητευτικά είναι τα στοιχεία της έκθεσης του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας για την ανεργία στους κόλπους των Ατόμων με Αναπηρία στην Ελλάδα.


Από τα στοιχεία αυτά προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής:

- Άνεργοι το 60% των νέων 25-29 ετών με σοβαρή αναπηρία

- Στον πληθυσμό των ατόμων με σοβαρή αναπηρία, το 83,7% των νέων 20-24 ετών, το 72% των νέων 25-29 ετών και το 55,5% των ατόμων ηλικίας 30-34 δεν έχουν καμία εργασιακή εμπειρία

- Σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς αναπηρία, οι γυναίκες με σοβαρή αναπηρία βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση, υπολειπόμενες στο δείκτη της απασχόλησης κατά 25,3 ποσοστιαίες μονάδες

Σχολιάζοντας τα παραπάνω «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7»  ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και βοηθός αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Αντώνης Χαροκόπος, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: 

Εμείς τα γνωρίζουμε. Η έκθεση του Παρατηρητηρίου επιβεβαιώνει τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και την αβεβαιότητα που καθημερινά αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην προσπάθειά τους να βρουν εργασία. Διαχρονικά βιώνουν το εργασιακό αποκλεισμό, βιώνουν ανισότητες και εχθρικά εργασιακά περιβάλλοντα.
Πρέπει, ειδικά στα νεαρά άτομα, να δίδονται ευκαιρίες δουλειάς, για να μπορούν να κοινωνικοποιούνται, κάτι που είναι εξαιρετικά σοβαρό, και για να μπορούν να διαβιούν με αξιοπρέπεια.
 
Η μάστιγα της ανεργίας υπάρχει σε όλη την κοινωνία, πόσο περισσότερο στα άτομα με αναπηρία. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να κινητοποιήσουν την πολιτεία και να υπάρξει άμεση λήψη μέτρων για την ενίσχυση της εργασίας. Εδώ και ένα χρόνο έχει ψηφιστεί ένας νόμος για την συμμετοχή των ΑμεΑ σε όλες τις προκηρύξεις του Δημοσίου και τον ΟΑΕΔ. Να τροποποιηθεί ο νόμος και να επιτρέπει σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό στα ΑμεΑ να συμμετέχουν στις προκηρύξεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)