to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:15 | 26.02.2020

Κοινωνία

Τα αποτελέσματα του «fast track» συνεδρίου της ΓΣΕΕ

Τρίτη και φαρμακερή για το 37ο συνέδριο που διεξήχθη μέσα σε λίγες ώρες και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας


Η είδηση είναι ότι η τρίτη απόπειρα για τη διεξαγωγή του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ στέφθηκε με επιτυχία. Ωστόσο, η ΓΣΕΕ βγαίνει τραυματισμένη καθώς η επιτυχία (;) αυτή εξασφαλίστηκε υπό την «προστασία» των ΜΑΤ σε ένα συνέδριο - παρωδία διάρκειας μόλις μίας ημέρας, χωρίς καμία συζήτηση και δυνατότητα τοποθέτησης από τους εκπροσώπους των εργαζόμενων.

Σημειώνεται ότι την κυβέρνηση εκπροσώπησε τελικά ο Παναγιώτης Πικραμένος ως αντιπρόεδρος, αφού ο πρωθυπουργός δεν παρέστη, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες (διαβάστε αναλυτικά).

Το ΠΑΜΕ (ΔΑΣ) αυτή τη φορά συμμετείχε στις διαδικασίες (όχι όμως και στο προεδρείο που προέκυψε) καταγγέλλοντας εκ νέου τις «διαδικασίες εξπρές, τη νομιμοποίηση δεκάδων νόθων αντιπροσώπων, όπως και αντιπροσώπων από σωματεία" μηχανισμούς με απευθείας συμμετοχή της εργοδοσίας». Την ίδια ώρα, πραγματοποίησε συγκέντρωση διαματυρίας έξω από το αποκλεισμένο από τις αστυνομικές δυνάμεις ξενοδοχείο στο Καβούρι και κατήγγειλε ότι ακόμα και δημοσιογράφοι παρεμποδίστηκαν να εισέλθουν στον χώρο. 

Ενισχυμένες ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, με δύο ψηφοδέλτια η «ΕΑΚ»

Οι αρχαιρεσίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης 25/2 και από αυτές προέυψε ενίσχυση της παράταξης ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΓΑΣΙΑ (ΠΑΣΚΕ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ) με ποσοστό 38,57% (έναντι ποσοστού 32,33% που είχε καταλάβει το 2016).

Πρόεδρος θα είναι προσωρινά ο Γ. Παναγόπουλος , ο οποίος, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει το συντομότερο από τη θέση του: «Θα γίνει η αλλαγή και θα φύγω. Αλλά δεν χρειάζεται να βυθιστεί η ΓΣΕΕ σε μια μάχη επιγόνων. Να μην κάνουμε την κρίση της ΓΣΕΕ εσωτερική μας κρίση».

Ενίσχυση προέκυψε και για τη ΔΑΚΕ (ποσοστό 23,14% έναντι ποσοστού 18,2% που είχε καταλάβει στις αρχαιρεσίες του 2016).  

Τρίτη αναδείχθηκε η ΔΑΣ (19,58%) που καταλαμβάνει 9 έδρες στη διοίκηση της ΓΣΕΕ (έχασε μία έδρα). 

Ποσοστό 6,82% (και 3 έδρες) κατέγραψε το ψηφοδέλτιο του ΕΜΕΙΣ - ΑΡΚΙ, με αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής τον Νίκο Φωτόπουλο ο οποίος αναμένεται να τεθεί αντιπρόεδρος τη ΓΣΕΕ. Δύο έδρες (5,04%) πήρε το ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Θάνο Βασιλόπουλο (ΕΑΚ). Οι δύο αυτές δυνάμεις είχαν «κατέβει» σε ενιαίο ψηφοδέλτιο στο προηγούμενο συνέδριο. 

Ακολουθεί με 4,15% η ΕΝΟΤΗΤΑ (διάσπαση της ΔΑΚΕ) που κατέλαβε 2 έδρες και το Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο Εργαζομένων (προέχεται και αυτό από τον χώρο της ΝΔ) με μία έδρα (2,67%).

Ερώτημα παραμένει αν θα διατυπωθεί ένα συγκεκριμένο και προγραμματισμένο σχέδιο ανασυγκρότησης, εξυγίανσης και ανασύστασης της ΓΣΕΕ, και του συνδικαλιστικού κινήματος με στόχο, μεταξύ άλλων, την πραγματοποίηση «κανονικού» συνεδρίου μέσα στους επόμενους μήνες.

T.Γ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)