to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:20 | 02.05.2022

Ρένα Δούρου

πηγή: Kontra News

Διεθνή

Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία είναι το τελευταίο καμπανάκι…

Ο Εμμανουέλ Μακρόν επανεκλέχθηκε για 2η θητεία, η ηγεσία της ΕΕ εξέφρασε την ανακούφισή της, οι Γάλλοι πολίτες ψήφισαν το “μικρότερο κακό” και τώρα τα πολιτικά κόμματα ετοιμάζονται για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Το “αδιανόητο” αποφεύχθηκε ξανά στη χώρα της Επανάστασης και του Διαφωτισμού.


Όμως από το 82% του Σιράκ απέναντι στον Λεπέν το 2002, σήμερα το ποσοστό ασφαλείας έπεσε στο 58.5% του Μακρόν έναντι της Λεπέν, με έναν στους τρεις πολίτες να μην πηγαίνει καν στην κάλπη στον δεύτερο γύρο. Ενώ στον πρώτο οι δύο ακροδεξιοί υποψήφιοι συγκέντρωσαν, για πρώτη φορά στη χώρα, ποσοστό άνω του 30%, υψηλότερο εκείνων της Αριστεράς… Στοιχεία που λογικά προκαλούν και θα προκαλέσουν ουκ ολίγες αναλύσεις. Μια πρώτη ανάγνωση λοιπόν με τέσσερις παρατηρήσεις και ένα συμπέρασμα.

Παρατήρηση 1η: H αναμέτρηση του 2022 δεν ήταν ίδια με εκείνη του 2017 παρότι οι πρωταγωνιστές στον δεύτερο γύρο δεν άλλαξαν. Ο Πρόεδρος Μακρόν δεν ήταν πια το “νέο”, αλλά επιβεβαίωσε τον δημοσιογραφικό τίτλο του “προέδρου των πλουσίων”. Η θητεία που σημαδεύτηκε από σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών, υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, μεγαλεπίβολες υποσχέσεις για την κλιματική κρίση που δεν τηρήθηκαν. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με αυταρχισμό, βία και έλλειψη διαλόγου με την κοινωνία – χαρακτηριστική η αντιμετώπιση του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων. Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο ότι πριν από τον πρώτο γύρο ο Πρόεδρος, επικαλούμενος τον πόλεμο στην Ουκρανά, επέλεξε εκστρατεία – αστραπή χωρίς διάλογο με τους πολίτες, κάτι που επιχείρησε να αλλάξει ενόψει του δεύτερου γύρου, βάζοντας μάλιστα “νερό στο κρασί του”, σε σχέση με τη μεταρρύθμιση των συντάξεων. Χωρίς να γίνει ιδιαίτερα πιστευτός από τα συνδικάτα και τους πολίτες. Από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν τα τελευταία χρόνια οργάνωσε την “αποδαιμονοποίησή” της και γινόταν μια σχεδόν “κανονική υποψήφια”. Προεκλογικά επέλεξε να υποβαθμίσει τις ακροδεξιές θέσεις της για το μεταναστευτικό, την ισλαμοφοβία της, τις θέσεις της κατά της Ευρώπης, κα, δίνοντας έμφαση στο πρόβλημα της αγοραστικής δύναμης. Ηττήθηκε μεν, προοδεύει δε, από το 33% του 17 στο 41.46% σήμερα, καταγράφοντας μάλιστα πρωτιές σε περιοχές όπως η Κορσική, η Προβηγκία- Κυανή Ακτή, η Ω-ντε-Φρανς ή στις υπερπόντιες περιφέρειες όπου ψηφίστηκε μαζικά!

Παρατήρηση 2η: Η Λεπέν ήταν η υποψήφια που εξυπηρετούσε τους εκλογικούς σχεδιασμούς του Μακρόν. “Πρέπει να πούμε ότι αντικαθιστώντας το δίπολο αριστερά – δεξιά με εκείνο που αντιπαραθέτει τους ‘προοδευτικούς με τους εθνικιστές’, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε την Μαρίν Λεπέν τη βασική του αντίπαλο, επενδύοντας, σύμφωνα με τους αντιπάλους του στη Δεξιά και την Αριστερά, στο γεγονός ότι ένας δεύτερος γύρος απέναντι απέναντι στην ακροδεξιά θα του εξασφάλιζε την επανεκλογή του χάρη στο περίφημο δημοκρατικό μέτωπο. Έτσι ο Εμμανουέλ Μακρόν χρησιμοποίησε θεματικές της ακροδεξιάς, προσανατολίζοντας συστηματικά το δημόσιο διάλογο, όπως έκανε την περίοδο μετά από την κρίση των Κίτρινων Γιλέκων, στα θέματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση, το Ισλάμ ή την ασφάλεια”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο αναλυτής Ρομάν Μπρινέ, στο κανάλι France 24, μιλώντας μάλιστα για “Πύρρειο νίκη” του Μακρόν.

Παρατήρηση 3η: Η αποχή, οι λευκές και άκυρες ψήφοι ανήλθαν σε 17 εκατομμύρια. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό σε προεδρικές εκλογές στη χώρα, με εξαίρεση εκείνες το 1969. Το δε 40% των κάτω των 35 ετών απείχαν έναντι του 17% των άνω των 60 ετών! Ένα ηλικιακό χάσμα που σίγουρα πρέπει να απασχολήσει πολύ τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και όχι μόνο. Σύμφωνα δε με έρευνα, το 48% των ψηφοφόρων του Μακρόν τον επέλεξαν για να ηττηθεί η Λεπέν και μόνο το 52% για την επανεκλογή του. Δεν ήταν έτσι τυχαίο ότι αυτή δεν γιορτάστηκε θριαμβευτικά ενώ η ομιλία, το βράδυ της Κυριακής, του Μακρόν στο Παρίσι, στο πάρκο Σαν ντε Μαρς, ήταν από τις πιο σύντομες που έχει ποτέ εκφωνήσει, χωρίς ρητορικές εξάρσεις, με την υπόσχεση για “νέα εποχή”, που “δεν θα είναι η συνέχεια της πενταετίας που τελειώνει αλλά η συλλογική εφεύρεση μιας νέας μεθόδου”.

Παρατήρηση 4η: Η νέα προεδρική θητεία, για το εσωτερικό αλλά και για τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, με το 21.95% και την τρίτη θέση στις προεδρικές εκλογές, ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στον “τρίτο γύρο”, ζητώντας από τους πολίτες να δώσουν στην Αριστερά την πλειοψηφία των βουλευτών. Σε αυτή την περίπτωση ο Μακρόν θα είναι υποχρεωμένος να κυβερνήσει με έναν αριστερό πόλο στη Βουλή. Για να συμβεί αυτό ο δρόμος είναι μακρύς. Περνά καταρχήν από την υπέρβαση των εσωτερικών αντιπαλοτήτων της γαλλικής Αριστεράς και της Οικολογίας, ακριβώς εκείνων που την οδήγησαν στον κατακερματισμό της στις προεδρικές εκλογές και στη απώλεια, για 430 χιλιάδες ψήφους, της δυνατότητας να περάσει αριστερός υποψήφιος στον β’ γύρο.

Συμπέρασμα για τη Γαλλία και όχι μόνο: Τα αποτελέσματα των προεδρικών μπορεί να είναι το τελευταίο “καμπανάκι”. Μαζί με το ανοικτό “παίγνιο” των βουλευτικών, επιβεβαιώνουν την υποχρέωση της συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στις πολιτικές και τους εκφραστές τους, που αντιμετωπίζουν και χρησιμοποιούν τα δημόσια αγαθά, από την υγεία ως την ενέργεια, ως εμπορεύματα, εκείνες που αποκλείουν τις κοινωνίες από τη λήψη των αποφάσεων, που περιφρονούν τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Διαφορετικά, η οργή και η αντίδραση των πολιτών θα πάρει άλλες ρότες… Και όπως δείχνει η πρόοδος της ακροδεξιάς, το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό, με απόφαση, ψήφο ή αποχή, των πολιτών…

*Mέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνη Κλιματικής Κρίσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)