to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:34 | 08.10.2014

πηγή: tospirto

Πολιτισμός

Τα ανθρώπινα δικαιώματα στο σινεμά

Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας προβάλλει ένα «λεπτό» θέμα.


Οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι πάγια πρακτική σε πολλές χώρες. Για να μας επισημάνει το γεγονός, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώνει για άλλη μια χρονιά το Κινηματογραφικό Αφιέρωμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ένα πρόγραμμα προβολών που υλοποιείται με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα του φετινού αφιερώματος, το οποίο θα διαρκέσει από 8 έως 14 Οκτωβρίου, έχει ως εξής:

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου
19:00
 «Χαρταετοί πάνω από την πόλη» / «The Kite Runner» του Μαρκ Φόρστερ (2007). Έπειτα από χρόνια παραμονής στις ΗΠΑ, ένας Αφγανός πρόσφυγας επιστρέφει στην πατρίδα του για να σώσει τον γιο ενός αγαπημένου παιδικού του φίλου.
21:00 «Οσάμα, για μια θέση στον ήλιο» / «Osama» του Σεντίχ Μπαρμάκ (2003). Μια χήρα στο Αφγανιστάν μεταμφιέζει σε αγόρι τη 12χρονη κόρη της για να μπορέσει να εργαστεί.

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου
20:00
 «Milk» του Γκας Βαν Σαντ (2008). Η ιστορία του Χάρβεϊ Μιλκ, δημοτικού συμβούλου του Σαν Φρανσίσκο και πρώτου δηλωμένα ομοφυλόφιλου εκλεγμένου δημόσιου λειτουργού στις ΗΠΑ, ο οποίος δολοφονήθηκε από πολιτικό του αντίπαλο.
Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με την κ. Δήμητρα Σπαθαρίδου, συντονίστρια δράσης και ακτιβισμού του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου
19:00
 «Με λένε Ερνέστο» / «Infancia Clandestina» του Μπενχαμίν Άβιλα / Benjamín Ávila (2012). Έπειτα από χρόνια εξορίας, ο Χουάν και οι γονείς του επιστρέφουν στο Μπουένος Άιρες του 1979. Αντιστασιακοί, μέλη της οργάνωσης των Μοντονέρος, ζουν όλοι με πλαστές ταυτότητες, με τον 12χρονο Χουάν να συστήνεται στους συμμαθητές του ως Ερνέστο.

21:00 «Πριν πέσει η νύχτα» / «Before Night Falls» του Τζούλιαν Σνάμπελ / Julian Schnabel (2000). Η αληθινή ιστορία του ομοφυλόφιλου ποιητή Ρεϊνάλντο Αρένας, ο οποίος, αν και πήρε μέρος στην κουβανική επανάσταση, θεωρήθηκε εχθρός του καθεστώτος.

Σάββατο 11 Οκτωβρίου
19:00 «Βρώμικα όμορφα πράγματα» / «Dirty Pretty Things» του Στίβεν Φρίαρς / Stephen Frears (2002). Ο Όκι, ένας μαύρος ρεσεψιονίστ και η Σενάι, τουρκάλα καμαριέρα, παράτυποι μετανάστες και οι δύο, ανακαλύπτουν ότι το ξενοδοχείο όπου ζουν και εργάζονται αποτελεί προκάλυμμα για εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων.

21:00 «Με λένε Ερνέστο» του Μπενχαμίν Άβιλα.


Κυριακή 12 Οκτωβρίου
19:00 «Οσάμα, για μια θέση στον ήλιο» του Σεντίχ Μπαρμάκ.
21:00 «Χαρταετοί πάνω από την πόλη» του Μαρκ Φόρστερ.


Δευτέρα 13 Οκτωβρίου
19:00
 «Ανάμεσα» / «Inch’ Allah» (2012) της Αναΐς Μπαρμπό - Λαβαλέτ / Anaïs Barbeau-Lavalette. Η Κλοέ, μια γιατρός από τον Καναδά που δουλεύει σε ένα παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων, προσπαθεί να κρατήσει ουδέτερη στάση απέναντι στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές όμως δεν θα τα καταφέρει.
Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με την κ. Έφη Βουτυρά, κοινωνική ανθρωπολόγο, καθηγήτρια του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονία. 

Τρίτη 14 Οκτωβρίου
19:00 «Βρώμικα όμορφα πράγματα» του Στίβεν Φρίαρς.
21:00 «Ανάμεσα» της Αναΐς Μπαρμπό – Λαβαλέτ.

Info

08 Οκτωβρίου 2014 
Έως 14 Οκτωβρίου. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου - Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης (Λιμάνι, Αποθήκη Α΄, τηλ. 2310.508398).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)