to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

6:59 | 13.11.2015

Διεθνή

Τα ανταλλάγματα της Ευρώπης στην Τουρκία για το προσφυγικό

Σε συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου στην Μάλτα, ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι οι ηγέτες των 28 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμούν μια έκτακτη σύνοδο κορυφής με την Τουρκία εντός του 2015 για να οριστικοποιήσουν το κοινό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.


Την ανάγκη να βρεθούν άμεσα λύσεις για την προσφυγική κρίση υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποιώντας ότι διακυβεύεται το μέλλον του Σένγκεν και ο χρόνος τελειώνει. 
 

Σε συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου στην Μάλτα, ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι οι ηγέτες των 28 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμούν μια έκτακτη σύνοδο κόρυφης με την Τουρκία εντός του 2015 για να οριστικοποιήσουν το κοινό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. 

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς έδωσαν λεπτομερή ενημέρωση για το που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και νιώθουμε βέβαιοι ότι μια αμοιβαία επωφελής σχέση μπορεί να εγκαθιδρυθεί για να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η κρίση» σημείωσε ο ίδιος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

«Συμφωνήσαμε ότι η πλευρά της Ε.Ε. θα κάνει ότι μπορεί για να το επιτύχει αυτό, ενώ θα αναμένει η Τουρκία να κάνει και αυτή ότι της αναλογεί. Είμαστε έτοιμοι να διοργανώσουμε μια έκτακτη Σύνοδο της Ε.Ε. με την Τουρκία το γρηγορότερο δυνατό» πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το Εuro2day.gr, o κ. Τουσκ σημείωσε ακόμα πως μαζί με τον κ. Γιούνκερ θα συναντήσουν τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Αχμέτ Νταβούτογλου την επόμενη Δευτέρα, στα περιθώρια της συνόδου της G20. 

Με βάση την πρόταση που είχε ετοιμάσει η Κομισιόν για την συνάντηση των ηγετών, η Ευρώπη δεσμεύεται να ενισχύσει τις πολιτικές και οι οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία. Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία απελευθέρωσης της χορήγησης βίζας, ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί.

Επιπλέον, προβλέπεται η ενεργοποίηση της διαδικασίας διεύρυνσης και το άνοιγμα τυο Κεφαλαίου 17 πριν το τέλος του 2015.

Όσον αφορά την χρηματοδότηση, θα δοθούν σημαντικοί πόροι ύψους €3 δισ. για την στήριξη της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της πρόκλησης των προσφύγων. Τα €2,5 δισ. θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και τα €500 εκατ. από εισφορές των κρατών μελών.

Προτεραιότητα θα δοθεί στις δράσεις για την παροχή άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)