to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τα ανησυχητικά μηνύματα της νέας Κομισιόν

Ανησυχητικά μηνύματα και συμβολισμούς εμπεριέχει η προτεινόμενη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποτελεί μια μίξη (κυρίως) κεντροδεξιών και (σε μικρότερο βαθμό) κεντρώων και σοσιαλδημοκρατών.


Ανησυχητικά μηνύματα και συμβολισμούς εμπεριέχει η προτεινόμενη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποτελεί μια μίξη (κυρίως) κεντροδεξιών και (σε μικρότερο βαθμό) κεντρώων και σοσιαλδημοκρατών.

Μια γρήγορη ματιά στους τίτλους των χαρτοφυλακίων των Επιτρόπων είναι αποκαλυπτική της απουσίας του κοινωνικού παράγοντα από τις αρμοδιότητεςτης νέας σύνθεσης. Κλιματική Αλλαγή και Ψηφιακή Πολιτική είναι οι βασικές προτεραιότητες της Κομισιόν υπό την Φον ντερ Λάιεν, η οποία αναμένεται να περάσει από ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο, με την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή να υποχωρούν στους τίτλους των Επιτρόπων. Σε επίπεδο συμβολισμών, το νέο Κολέγιο των Επιτρόπων περιλαμβάνει αρκετά μελανά σημεία.

To χαρτοφυλάκιο του νέου Έλληνα Επιτρόπου και εκ των Αντιπροέδρων της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά με τίτλο «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» συνιστά μια «ομπρέλα» αρμοδιοτήτων, ο συνδυασμός των οποίων προκάλεσε αλγεινή εντύπωση.

Ο αναχρονιστικός του τίτλος πηγαίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο αρκετά χρόνια πίσω, ενώ ο συσχετισμός της ασφάλειας και της μετανάστευσης με τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», σε μια περίοδο έκρηξης του ακροδεξιού λαϊκισμού και του ρατσισμού στην Ευρώπη, εν μέσω προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, στέλνει επικίνδυνα μηνύματα.

H Σκα Κέλερ, συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, χαρακτήρισε «τρομακτικό» το νέο χαρτοφυλάκιο, ενώ η Ουγγαρέζα ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Καταλίν Κσεχ σχολίασε: «Ακούω αυτά τα επιχειρήματα για την προστασία των αποκαλούμενων “ουγγρικών αξιών” εδώ και χρόνια... Με αρρωσταίνει να τα βλέπω και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αρμοδιότητα την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα παραμείνει ο, επίσης προερχόμενος από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις, «καπελώνοντας» εμμέσως τον νέο Επίτροπο Οικονομίας και πρώην σοσιαλδημοκράτη Πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Το νο. 2 της νέας Κομισιόν, ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς, που ορίστηκε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για να συντονίζει τις εργασίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία,
φέρεται να ενοχλήθηκε από την αιφνίδια ανάληψη αυτού του αξιώματος από τον Ντομπρόβσκις (αναμενόμενος ήταν μόνο ο ορισμός της Δανέζας Μαργκρέτ Βεστάγκερ ως Εκτελεστικής Αντιπροέδρου για την Ψηφιακή Αλλαγή και Επιτρόπου Ανταγωνιστικότητας), καθώς το ΕΛΚ εξασφάλισε άλλη μία ισχυρή θέση εντός της Κομισιόν.

Η ισχυροποίηση της Βεστάγκερ στέλνει, την ίδια ώρα, μήνυμα προς την Ουάσινγκτον και τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αφού οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Silicon Valley δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την Ευρωπαία «Τax Lady». Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε και η τοποθέτηση του Ούγγρου πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Ορμπάν, Λάζλο Τρότσανι, στη θέση του Επιτρόπου Διεύρυνσης και Καλής Γειτονίας.

Επικριτές της συγκεκριμένης επιλογής κάνουν λόγο για υπονόμευση του κράτους δικαίου κατά την υπουργική θητεία του έμπιστου συνεργάτη του ισχυρού άνδρα της Ουγγαρίας, με το θέμα να πυροδοτεί σφοδρή σύγκρουση της Βουδαπέστης με τις Βρυξέλλες. H oργάνωση Human Rights Watch σχολίασε δηκτικά σε ανακοίνωσή της ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει την αλεπού να ελέγχει το κοτέτσι», επισημαίνοντας ότι «με δεδομένο το υπόβαθρο του Ούγγρου Επιτρόπου, απειλείται η αξιοπιστία της Κομισιόν ως προς την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του κράτος δικαίου και των θεμελιωδών αρχών στην ΕΕ και τις Τρίτες Χώρες».

Ένα άλλο σημείο που αποτελεί «σκιά» στη σύνθεση του νέου Κολεγίου των Επιτρόπων είναι οι εκκρεμότητες που έχουν μέλη του –μεταξύ των οποίων και η επικεφαλής του– με τη Δικαιοσύνη.

Εκτός από την πρώην Υπουργό της κυβέρνησης Μέρκελ, που ελέγχεται από την Bundestag για αδιαφάνεια σε προσλήψεις και εξοπλιστικά συμβόλαια στο Υπουργείο Άμυνας, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής και πρώην Υπουργός Άμυνας, που έχει προταθεί για τη θέση της Επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά, Σιλβί Γκουλάρ, ελέγχεται για αργομισθίες συνεργατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ρουμάνα υποψήφια Επίτροπος Μεταφορών Ροβάνα Πλουμπ φέρεται να έχει εμπλακεί σε υπόθεση real estate διαφθοράς στη χώρα της το 2017, ενώ ο υποψήφιος Επίτροπος Γεωργίας Πολωνός Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι ελέγχεται για σπατάλες σε ταξιδιωτικές δαπάνες που φέρεται να έκανε ως ευρωβουλευτής το διάστημα 2004- 2014.

Βήματα προόδου αποτυπώνει, αντίθετα, η νέα σύνθεση της Κομισιόν όσον αφορά την αναλογία ανδρών – γυναικών, αφού πλέον περιλαμβάνει 13 γυναίκες, έναντι
οκτώ αυτής υπό τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η εικόνα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι οι Βρυξέλλες μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί τους λόγους δυσαρέσκειας των Ευρωπαίων πολιτών έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών: Με την τοποθέτηση των ίδιων προσώπων σε θέσεις-κλειδιά και την επιλογή άλλων που θεωρούνται ασφαλείς συστημικές επιλογές, ακόμη κι αν έχουν εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη, συνεχίζουν σε λογική «business as usual».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)