to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

13:59 | 26.01.2019

Πολιτική

Αλ. Χαρίτσης: Στρατηγική νίκη απέναντι στις δυνάμεις του εθνικισμού η Συμφωνία των Πρεσπών (βίντεο)

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή πολιτική εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ και της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Πεντέλης με θέμα “Τα Ανακλαστικά της Δημοκρατίας απέναντι στην Ακροδεξιά” - Τι τόνισαν οι εισηγητές, με αναφορές και στη Συμφωνία των Πρεσπών, την άνοδο της ακροδεξιάς, την αριστερή απάντηση


Στην εκδήλωση της Νομαρχιακή Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας και της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Πεντέλης με θέμα «Τα ανακλαστικά της Δημοκρατίας απέναντι στην Ακροδεξιά» μίλησε ο Υπουργός Εσωτερικός, Αλέξης Χαρίτσης. ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και ο καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στο ΔΠΘ, Χαράλαμπος Πουλόπουλος. Την συζήτηση συντόνισε ο Κ. Αρβανίτης.

 Αλ. Χαρίτσης: Στρατηγική νίκη απέναντι στις δυνάμεις του εθνικισμού η Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στα 4 χρόνια  ΣΥΡΙΖΑ και την πολύ θετική αποτίμηση της διακυβέρνησης του (έξοδος από Μνημόνιο, Συμφωνία Πρεσπών, μέτρα στήριξης των ασθενέστερων, κοινωνικό κράτος, κλπ). Όπου στην Ευρώπη δεν υπήρχε παρόμοια επιλογή σαν του ΣΥΡΙΖΑ, βρήκε έδαφος να αναπτυχθεί η εθνικιστική Άκρα Δεξιά.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών 

Ο Υπουργός  Εσωτερικών χαρακτήρισε τις Πρέσπες στρατηγική νίκη απέναντι στις δυνάμεις του εθνικισμού και στις δύο πλευρές των συνόρων. Μια νέα εποχή ειρήνης και συνανάπτυξης ξεκινά στα Βαλκάνια, με την Ελλάδα πρωταγωνίστρια.

Ενώ τόνισε ότι οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δεν ήθελαν τη συμφωνία γιατί από τη μια αποτελεί  ιστορική - διπλωματική και αξιακή - νίκη της Αριστεράς και αυτή τη νίκη την έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη τους αφαιρεί έναν πολύ σημαντικό για αυτούς λόγο ύπαρξης.

Για την συμπλήρωση 4 χρόνων από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, η αποτίμηση είναι πολύ θετική, τόσο στα "μεγάλα" (έξοδος από Μνημόνιο - Πρέσπες) όσο & στα «μικρά» (ανάταξη της οικονομίας, μέτρα στήριξης των ασθενέστερων, κοινωνικό κράτος), που βεβαίως καθόλου μικρά δεν είναι.

Παρά τα λάθη & τις παραλείψεις μας, ας αναλογιστούμε που θα βρίσκονταν τα πράγματα στη χώρα μας σήμερα, αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκριση με άλλες χώρες που δεν υπήρχε παρόμοια αριστερή εναλλακτική είναι αποκαλυπτική. Το  κενό το καλύπτει η εθνικιστική, μισαλλόδοξη Άκρα Δεξιά.

Για την άνοδο της ακροδεξιάς

Αναλύοντας το φαινόμενο της ανόδου της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, ο Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ως βασικές αιτίες,

-τη διεθνή οικονομική κρίση και τη συστηματική διάλυση του μεταπολεμικού κοινωνικού συμβολαίου από τον νεοφιλελευθερισμό,

-την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, που εκτός από οικονομική διασύνδεση είναι και μια διαδικασία βίαιης πολιτιστικής ομογενοποίησης,

-την προσχώρηση των βασικών πολιτικών δυνάμεων στον νεοφιλελευθερισμό, που σημαίνει ό,τι και αν ψηφίσουν οι πολίτες, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: η λιτότητα, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, οι ιδιωτικοποιήσεις. Οδηγούνται έτσι, στην απάθεια, την αντιπολιτική και σε επικίνδυνες για τη δημοκρατία, λογικές του τύπου «όλοι ίδιοι είναι»

-την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και την απουσία εναλλακτικής από την Αριστερά, μετά την προσχώρηση της Σοσιαλδημοκρατίας στον νεοφιλελευθερισμό και τη διάλυση των ιστορικών κομμουνιστικών κομμάτων. Εξαίρεση εδώ αποτελεί η Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρίτσης, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι αιτία αλλά το πρόσχημα, ο βολικός και εύκολος εχθρός, ο αποδιοπομπαίος τράγος. Η Άκρα Δεξιά κινητοποιεί περισσότερο με τον φόβο, προβάλλοντας μια αδιόρατη απειλή μεταναστών «εισβολέων» που «έρχονται» να καταλάβουν τις χώρες μας». Πρόκειται για μια εντελώς αβάσιμη κινδυνολογία που δεν αντιστοιχεί σε καμία πραγματικότητα.

 2 people, people sitting, crowd and indoor

Για την απάντηση της Αριστεράς

Ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο που πρέπει να παίξει η Αριστερά για να αντιμετωπιστεί η άνοδος της Ακροδεξιάς, βάζοντας στον πυρήνα της πολιτικής της την επαναφορά του κοινωνικού ζητήματος και της Δημοκρατίας με ένα πρόγραμμα που θα προτάσσει

-την αναδιανομή του πλούτου και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους,

- την αντιστροφή των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων υπηρεσιών,

-την κατοχύρωση των εργατικών δικαιωμάτων και την αντιστροφή της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας,

-τις πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης, με δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές και αναπτυξιακά έργα,

-τον δημοκρατικό έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα και τις κινήσεις κεφαλαίου,

-τη Δημοκρατία και τη ρήξη με τις απολίτικες τεχνοκρατικές αντιλήψεις για τη διακυβέρνηση και την επαναφορά της δημοκρατικής πολιτικής αντιπαράθεσης ξανά στο προσκήνιο.

Ο κ. Χαρίτσης  τόνισε ότι δεν μπορεί η Αριστερά, και ακόμα περισσότερο η κυβέρνηση της Αριστεράς, να αφήσει  την ακροδεξιά να γίνει το "αποκούμπι" των λαϊκών στρωμάτων. Δεν αρκεί να ξορκίζουμε την ακροδεξιά, ούτε μόνο να την επικαλούμαστε ως μπαμπούλα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο τα αίτια που προκαλούν την άνοδό της, σημείωσε με έμφαση ο Υπουργός Εσωτερικών.

Μετά την έξοδο από το μνημόνιο και έχοντας τη δυνατότητα να ασκούμε, στο βαθμό του εφικτού, πολιτική με τους δικούς μας όρους, υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών, η απάντηση πρέπει να είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και οι παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο, στις πόλεις και τις γειτονιές, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

 9 people, crowd, wedding and indoor

Γ. Ραγκούσης: Νίκη της επόμενης Ελλάδας η συμφωνία των Πρεσπών

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική νίκη της επόμενης Ελλάδας» τόνισε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας και της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Πεντέλης, με θέμα «Τα ανακλαστικά της Δημοκρατίας απέναντι στην Ακροδεξιά».

Όπως είπε, είναι «μία ιστορική νίκη των δύο λαών» και της ειρήνης στην περιοχή, εδραιώνει τον πρωταγωνιστικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και αποτελεί «νίκη της ιστορίας μας».

Επίσης, υπογράμμισε ότι η δημιουργία ενός ενιαίου, προοδευτικού μετώπου από την Αριστερά, τους Ευρωσοσιαλιστές και τους Πράσινους, είναι η μόνη επιλογή για την αναχαίτιση της ακροδεξιάς ενόψει των ευρωεκλογών, και αναφέρθηκε στις αιτίες που η ακροδεξιά αποκτά λαϊκό έρεισμα διεθνώς.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε, η αποσάθρωση των παραγωγικών τομέων και η μεταφορά των παραγωγικών μονάδων, έχουν ως αποτέλεσμα την ανεργία και την ανέχεια.

Επίσης, η όξυνση των ανισοτήτων και το «πληγωμένο» περί δικαίου αίσθημα, καθώς «ελάχιστοι άνθρωποι κατέχουν τόσο πλούτο όσο διαθέτουν δισεκατομμύρια άνθρωποι». Όπως είπε, υπάρχουν πολλοί φορολογικοί παράδεισοι που κρύβουν δισεκατομμύρια, ενώ τη ίδια στιγμή ασκείται οικονομική πολιτική λιτότητας για τους λαούς.

Η Δημοκρατία πρέπει να απαντήσει με μία ριζοσπαστική ατζέντα σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, με την κήρυξη πολέμου κατά των φορολογικών παραδείσων και την επιβολή φόρου σε όσους κατέχουν δυσθεώρητο πλούτο, επεσήμανε ο Γ Ραγκούσης, τονίζοντας ότι πρέπει να αποκατασταθεί το πληγωμένο περί δικαίου αίσθημα.

Ακόμα, ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι οι προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον έχουν καταρρεύσει, και τέλος τόνισε ότι μία από τις αιτίες είναι η πολιτική νομιμοποίηση της ακροδεξιάς ατζέντας από μέσα μαζικής ενημέρωσης και κόμματα. «Όπως ξεκίνησε η ΝΔ επί Σαμαρά και συνεχίζει ο Κ. Μητσοτάκης» είπε ο Γ. Ραγκούσης και «όπως έκανε πρόσφατα η Φώφη Γεννηματά, με τη συμμετοχή αξιωματούχων του ΚΙΝΑΛ στα πρόσφατα συλλαλητήρια, που οργανώθηκαν με ομιλητές και ψηφίσματα, με βάση ακροδεξιές απόψεις» σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται στους πολίτες που συμμετείχαν σε αυτά.  

Χ. Πουλόπουλος: Τα μέσα αντίδρασης στην ακροδεξιά

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Πουλόπουλος ανέλυσε την κεντρική ρητορική και τα τεχνάσματα που χρησιμοποιεί η ακροδεξιά: το φόβο, την εξωτερική απειλή μιας κοινωνικής ομάδας που κατά καιρούς επιλέγεται να αναδειχθεί ως εχθρική προς την κοινωνία,

Ως μέσο αντίδρασης της Δημοκρατίας απέναντι στην ακροδεξιά πρακτική ανέδειξε :

 • Τα δίκτυα αλληλεγγύης, χωρίς βία, χωρίς επίδειξη φιλανθρωπίας, απέναντι στο ψευτοπροσωπείο αλληλεγγύης που χρησιμοποιούν οι ακροδεξιές οργανώσεις
 • περισσότερη δημοκρατία, περισσότερο διάλογο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων

Την εκδήλωση προλόγισε ο Συντονιστής της Οργάνωσης Μελών Κώστας Αποστολίδης, ενώ σύντομες τοποθετήσεις στο τέλος της συζήτησης έκαναν οι:

 • Αννέτα Καβαδία, Βουλεύτρια Αττικής
 • Κώστας Ζαχαριάδης Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ)
 • Πέτρος Δαμιανός, Περιφ. Σύμβουλος Αττικής

 7 people, people smiling, people sitting, suit and indoor

Ακόμη, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και οι Χρήστος Σπίρτζης, Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Τάσος Πετρόπουλος, Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Αλληλεγγύης, Θανάσης Δημάκης, ΓΓ Δημόσιας Περιουσίας, Κώστας Βαρλαμίτης, Πρόεδρος ΔΣ Ταμείου Παρ/κών & Δανείων, Φώτης Χρυσικός, Περιφ. Σύμβουλος Αττικής, Κώστας Κοσοβίτσας, πρ. Δήμαρχος Πεντέλης

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)