to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:52 | 09.11.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Τα αναδρομικά και η σημασία της υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για διακοπή της παραγραφής (ηχητικό)

Την σημασία της πιλοτικής απόφασης του ΣτΕ και αυτής του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, αλλά και του μηχανισμού ηλεκτρονικής υποβολής για διακοπή της παραγραφής μετά την πενταετία για όσους διεκδικούν αναδρομικά, ανέλυσε ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο


Η χώρα δεν μπορεί να γίνει ένα απέραντο δικαστήριο, οι συνταξιούχοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση που διακόπτει την παραγραφή, όπως υπογράμμισε.

«Το ζήτημα με τα αναδρομικά και τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές υπάρχει από τον Ιούνιο του 2015, όταν εκδόθηκαν οι τέσσερις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν με δύο νόμους του 2012, (4051/2012 και 4093/2012)», είπε ο κ. Μπούρλος, «το ΣτΕ με τις αποφάσεις του έβαλε όριο στις διεκδικήσεις, λέγοντας ότι όποιος ως τότε δεν είχε ασκήσει αγωγή για να ζητήσει τα ποσά αυτά, δεν θα μπορούσε να τα ζητήσει αναδρομικά, αλλά μπορούσε από τον Ιούνιο του 2015 και για το μέλλον, όσο συνεχίζονται αυτές οι περικοπές».
 
Όπως ανέφερε, «το θέμα δημιουργήθηκε από απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που είπε ότι μπορεί να διεκδικήσει κάποιος και πριν τον Ιούνιο του 2015 αναδρομικά, με ένα νομικό αιτιολογικό διαφορετικό του ΣτΕ». Κατά συνέπεια, «για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 και στο μέλλον έχει αποφανθεί αμετάκλητα το ΣτΕ ... τίθεται ζήτημα και προφανώς εκ νέου θα κριθεί από το ΣτΕ για το προηγούμενο χρονικό διάστημα, γι' αυτούς που δεν είχαν ασκήσει αγωγές».
 
Ο ίδιος τόνισε ότι «η χώρα δεν μπορεί να γίνει ένα απέραντο δικαστήριο, 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι να κάνουν αγωγές» και διευκρίνισε ότι «η απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε με τη διαδικασία και στο πλαίσιο μίας πρότυπης δίκης, μίας πιλοτικής δίκης που δίνει ένα κεντρικό θέμα για να μην υπάρχει ανάγκη να προσφεύγουν όλοι στα δικαστήρια».
 
Αίτηση σήμερα για κατοχύρωση της μη παραγραφής
 
Σήμερα, «οι συνταξιούχοι μπορούν να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση, η αξία και σκοπιμότητα της οποίας έγκειται στο ότι διακόπτει την παραγραφή, που είναι πενταετής. Άρα, κάποιος πρέπει να την κάνει μέχρι το τέλος του 2018 προκειμένου να έχει δυνατότητα να διεκδικήσει από το 2013 -αν τελικά υπάρξει αλλαγή, γιατί το ΣτΕ είπε "από τον Ιούνιο του 2015 και για το μέλλον" ... κάποιος που έγινε συνταξιούχος το 2015 δεν υπάρχει λόγος να "σκοτωθεί" να κάνει αίτηση τώρα. Και να παρέλθει το 2018 το δικαίωμά του δεν παραγράφεται, η πενταετία γι' αυτόν ξεκινάει από το 2015 ... τουλάχιστον μέχρι το 2020 έχει περιθώριο να κάνει αίτηση διακοπής παραγραφής, να ασκήσει την αγωγή του, ανάλογα τι θα επιλέξει ο καθένας», όπως είπε.
 
Επανέλαβε επίσης ότι «δεν είναι δυνατόν οι συνταξιούχοι, που έχουν υποστεί σοβαρή μείωση στο εισόδημά τους, να αναγκάζονται να βαρύνονται με δαπάνες για να διεκδικήσουν κάτι για το οποίο υπάρχει αμετάκλητη απόφαση του ΣτΕ ... Κάνοντας την αίτηση και διακόπτοντας την παραγραφή, θα είναι εν αναμονή του τι πρόκειται να συμβεί, αν υπάρξει συνολικότερη ρύθμιση για το θέμα ή οτιδήποτε άλλο ... Αυτό γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, πλην εξαιρέσεων όπως οι κληρονόμοι. Μπορεί, χωρίς κόπο και δαπάνη, να διατηρήσει κάποιος ενεργό το δικαίωμά του. Δεν θα περιμένει βέβαια να του απαντήσει κάποιος ή να του πει "ελάτε να πάρετε χρήματα", εκτός αν υπάρξει γενική αποδοχή ή ρύθμιση άλλου τύπου».
 
Αφορά το σύνολο των συνταξιούχων
 
Τα παραπάνω αφορούν «την πλειονότητα των συνταξιούχων, γιατί πέραν περικοπών που αφορούσαν τις υψηλότερες συντάξεις, οι διατάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές προέβλεπαν και πλήρη κατάργηση δώρων τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις. Επομένως, αφορά την πλειονότητα. Ακόμη και αν κάποιος είναι εκτός της μίας κατηγορίας διεκδίκησης, θα είναι στην δεύτερη, κάτι θα έχει να πάρει από την κρίση των διατάξεων ως αντισυνταγματικών. Με τον α΄ ή β΄ τρόπο αφορά το σύνολο των συνταξιούχων».
 
Για τα ειδικά μισθολόγια και την πρόσφατη απόφαση σχετικά με τα δικά τους αναδρομικά, ο κ. Μπούρλος σημείωσε ότι «και εκεί υπήρξε απόφαση του ΣτΕ, η ρύθμιση αποτελεί κατά ένα μέρος συμμόρφωση με απόφαση του ΣτΕ. Είχαν διαφοροποίηση-περιορισμό στις αποδοχές με βάση τον 4093/2012 και με τις ρυθμίσεις αυτές αποκαταστάθηκε κατά ένα μέρος το ύψος των αποδοχών για τις κατηγορίες αυτές των ειδικών μισθολογίων».
 

Ακούστε τη συνέντευξη Στο Κόκκινο εδώ

2019 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)