to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τα αδιέξοδα φέρνουν εκλογές

Ο πρωθυπουργός, γνωρίζοντας ότι όσο ο καιρός περνάει θα εντείνονται τα υπάρχοντα προβλήματα και θα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά ακόμη (ως απόρροια των λανθασμένων επιλογών του) είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιλέξει τις πρόωρες εκλογές


Δεν χρειάζεται να παρακολουθεί κάποια/κάποιος συνεχώς την πολιτική επικαιρότητα ούτε και να έχει έντονη κομματική ενασχόληση ή πλούσια συνδικαλιστική δράση, για να μπορεί να συμπεράνει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Μια κατάσταση, που παρά τον καταιγισμό της κοινής γνώμης με δημοσκοπικά ευρήματα και επικοινωνιακές καμπάνιες, φανερώνει την ασπόνδυλη λειτουργία αυτής της κυβέρνησης. Δίχως κανένα συντονισμό και άνευ οποιουδήποτε οράματος για τον λαό, καταποντίζεται ολοένα και πιο κάτω στη βαθμίδα αποτελεσματικότητας. Κάτι που δεν περνά απαρατήρητο και που έχει οδυνηρές συνέπειες καθώς οδηγεί στο οικονομικό αδιέξοδο και τον κοινωνικό αποκλεισμό εκατομμύρια ανθρώπους των μικρομεσαίων στρωμάτων. 

   Η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης αυτής είναι εμφανής σε όλους τους τομείς της ζωής. Η ΝΔ παρά τα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά, φανερώνει με την στάση της ότι εξαπάτησε τους πολίτες, υποσχόμενη την υλοποίηση ενός πλασματικού σχεδίου, με μόνο σκοπό την κυβερνητική εξουσία. Δεκαπέντε μήνες μετά την εκλογική αναμέτρηση τον Ιούλιο του ΄19, δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος ούτε στον τομέα της οικονομίας, ούτε στην κοινωνική πολιτική, ούτε στον εξορθολογισμό του κράτους, ούτε στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Αντιθέτως παρατηρείται μια κατ εξακολούθηση προσποίηση παραγωγής πολιτικής καθώς και συνεχείς προσπάθειες για αλλαγή ατζέντας όποτε αναδύονται κοινωνικά ζητήματα.

   Απέδειξε πόσο αναποτελεσματική είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, ακόμα και σε περιπτώσεις έκτακτων συνθηκών όπου χρειάστηκε η επέμβαση και η συνδρομή του κρατικού μηχανισμού. Τόσο στο επίπεδο προετοιμασίας και πρόληψης όσο και στο επίπεδο αντιμετώπισης μιας κρίσης, λειτούργησε ερασιτεχνικά και αποσπασματικά.     

   Στη περίπτωση δε της πανδημίας και παρά την πρωτοφανή και άξιας θαυμασμού πειθάρχησης των πολιτών στις υποδείξεις καθώς και την καθοριστική συμβολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το εποικοδομητικό σχέδιο για ολιστική αντιμετώπιση, η κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί αμήχανα και αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Οι λόγοι αυτής της αδυναμίας είναι ένα άθροισμα ανικανότητας και ιδεολογικής προσέγγισης. Η επίκληση του πρωτοφανούς της πανδημίας και των χαρακτηριστικών της  για να δικαιολογηθεί η ανυπαρξία, αποτελεί το καθημερινό βασικό συστατικό των δικαιολογιών, σε μια προσπάθεια απόκρυψης των τεράστιων ευθυνών της εκτελεστικής εξουσίας και των υφιστάμενων πολιτικών παραγόντων.

    Όλοι γνωρίζουν ότι η επικράτηση της αντίληψης του νεοφιλελευθερισμού στη ΝΔ (η οποία διαρκώς μετεξελίσσεται σε ένα νεοδεξιό κόμμα χάνοντας τα κεντροδεξιά χαρακτηριστικά  αφού έχει απομακρυνθεί από τις αρχές του «κοινωνικού φιλελευθερισμού») δεν αφήνει περιθώρια άσκησης ουδεμίας κοινωνικής πολιτικής.

Ο νεοφιλελευθερισμός  θεωρεί εχθρό το κοινωνικό κράτος και επομένως δεν συζητά για καθολική ιατροφαρμακευτική φροντίδα, ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, ενίσχυση των κονδυλίων για δημόσια και δωρεάν παιδεία, έμπρακτη υποστήριξη των αγροτών και υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων στους τομείς του τουρισμού και του λιανεμπορίου που επλήγησαν ανεπανόρθωτα.

   Στον άλλο κρίσιμο τομέα, αυτό της εξωτερικής πολιτικής, η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη δυστυχώς αδυνατεί να χαράξει μια πολιτική και να αναλάβει πρωτοβουλίες προς ενίσχυση του ρόλου της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου ως σταθεροποιητικού παράγοντα που θα ενισχύει την ειρήνευση.

   Με την στάση της που ακολουθεί η κυβέρνηση, δηλώνει αδυναμία και εκθέτει την Ελλάδα καθώς προβάλει μια εικόνα ασυνέχειας στην επί 4,5 χρόνια εθνική γραμμή για μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Μια πολιτική που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει, πετυχαίνοντας τον σεβασμό στα δίκαια της χώρας και την πολύπλευρη στήριξη μέσω σημαντικών συμβάσεων.

Η χώρα σήμερα δείχνει να μην αξιοποιεί τον ρόλο και τον λόγο της σε οργανισμούς που μετέχει ενώ την ίδια ώρα ως απλός παρατηρητής παρακολουθεί της εξελίξεις, δημιουργώντας περίεργα συναισθήματα στον λαό.

   Με βάση λοιπόν την αποτυχία αντιμετώπισης των πολύπλευρων επιπτώσεων της πανδημίας καθώς και την αδιέξοδη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί συν τα έντονα εσωκομματικά προβλήματα του κόμματος της συμπολίτευσης (διαφορετική προσέγγιση στα κρίσιμα ζητήματα μεταξύ των σκληρά νεοφιλελεύθερων, της ακραίας πτέρυγας και των κεντροδεξιών ), είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση με την σημερινή μορφή, δεν θα μακροημερεύσει. 

   Ο πρωθυπουργός, γνωρίζοντας ότι όσο ο καιρός περνάει θα εντείνονται τα υπάρχοντα προβλήματα και θα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά ακόμη (ως απόρροια των λανθασμένων επιλογών του) είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιλέξει τις πρόωρες εκλογές. Το πότε και με πια αφορμή, αποτελεί στοιχείο έρευνας του στενού του επιτελείου. Σκοπός όλων αυτών που το συναποτελούν εξάλλου, είναι η πολιτική διάσωση του κυρίου Μητσοτάκη και το αδιαμφισβήτητο status εντός της ΝΔ. Για τον λόγο αυτό και θα επιχειρηθεί πάλι να δημιουργηθεί το κατάλληλο επικοινωνιακά περιβάλλον (με την συμβολή των γνωστών ΜΜΕ) λίγο πριν την προσφυγή στις κάλπες.  

*Ο Γιάννης Βουλγαράκης είναι μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)