to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:50 | 08.11.2018

Πολιτική

Τ. Πετρόπουλος προς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: «Ξαφνικά γίνατε και προστάτες εκείνων που ζημιώσατε. Αυτό είναι ο ταρτουφισμός»

«Ξαφνικά γίνατε και προστάτες εκείνων που ζημιώσατε. Αυτό είναι ο ταρτουφισμός», είπε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις περικοπές συντάξεων και τις διεκδικήσεις αναδρομικών, κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή


Ο υφυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος 4387 δημιουργεί προϋποθέσεις βιωσιμότητας και βελτίωσης των παροχών, υπενθύμισε κατά την εν εξελίξει συζήτηση στη Βουλή για την καταβολή των αναδρομικών (παρακολουθήστε ζωντανά) ότι «επιστράφηκαν στους συνταξιούχους 354 εκατομμύρια ευρώ (επιστροφές εισφορών ασθενείας και ΑΚΑΓΕ) χωρίς να γίνουν αγωγές».

«Όσοι παίρνουν σήμερα τα αναδρομικά (για τα ειδικά μισθολόγια) δεν έκαναν αγωγές. Κάποιοι από αυτούς είχαν κάνει, δεν έκαναν όλοι. Όταν λέμε ότι θα δώσουμε σε όλους αυτό που πραγματικά δημιουργούμε ως περιθώριο δημοσιονομικής ευχέρειας, το κάνουμε σήμερα, θα το κάνουμε και αύριο και θα το κάνουμε συνεχώς όλα τα επόμενα χρόνια, διότι εμείς μπορούμε να το κάνουμε. Εσείς κόβετε. Εμείς χτίζουμε. Εσείς γκρεμίζετε και αυτό θα συνεχίσετε να κάνετε», τόνισε.

Ο Τ. Πετρόπουλος, είπε συγκεκριμένα: 

- «Ακούω από το πρωί να συζητούν για την «περίοδο της ντροπής», της «μεγάλης καταστροφής», αυτής που επέφερε τις μεγάλες μειώσεις των συντάξεων των 63 δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά -τόσα είναι αυτά που επήλθαν ως μειώσεις όλο αυτό το διάστημα από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας- και προσπαθεί ένοχα ο καθένας να βγάλει τον εαυτό του, την ουρά του απέξω…Αυτό είναι ο ταρτουφισμός. Είναι όρος παγκόσμιος και χρησιμοποιείται διαρκώς για εκείνους που κρύβουν την αλήθεια».  Περίπου εκατόν είκοσι χρόνια πριν από τη Γαλλική Επανάσταση, ο Μολιέρος έγραψε τον «Ταρτούφο». Είναι από τις πιο εμβληματικές μορφές του ατόμου που ενώ είναι ασεβής, είναι υποκριτής, είναι τυχοδιώκτης και προσπαθεί να ξεγελάσει τους πάντες, υποδύεται τον ευλαβή, ξεγελάει και το αφεντικό του, πάει να του πάρει και τη γυναίκα, προσπαθεί να χωρίσει και το παιδί με την κόρη και στο τέλος ξεσκεπάζεται, καθώς κάνει τον τιμητή εκείνων τους οποίους ζημίωσε. Το 2012 και το 2013, για τις οποίες περιόδους τουλάχιστον έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, απ’ ό,τι θυμάμαι εκτός εάν κάνω λάθος, ήταν Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ– Νέας Δημοκρατίας. Αυτό είναι ο ταρτουφισμός. Είναι όρος παγκόσμιος και χρησιμοποιείται διαρκώς για εκείνους που κρύβουν την αλήθεια. Και τι είναι αυτό το οποίο έρχεστε να μας πείτε, δηλαδή; Ότι δεν θα πρέπει εμείς να στηρίξουμε έναν νόμο, ο οποίος σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες, που έγιναν με τη συμμετοχή και των δανειστών και του ILO -του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας- και έχουν επικυρωθεί ως ορθές, επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα ενός συστήματος που δεν χρειάζεται να κάνει περικοπές;

- Έχετε λυσσάξει τόσο καιρό με τις περικοπές και τώρα που βλέπετε ότι μπορεί να μην γίνουν περικοπές, έχετε φαγωθεί να είστε υπερασπιστές των αγωγών για να δοθούν τα αναδρομικά στις υποθέσεις που εσείς μειώσατε. Ξαφνικά γίνατε και προστάτες εκείνων που ζημιώσατε. Έχετε μπει μπροστά ως προστάτες των αδικημένων από εσάς. Δεν υπάρχει έστω κάποιο όριο στην ασυλλόγιστη επιχειρηματολογία σας, καθώς εν τέλει στρέφεται εις βάρος εσάς των ιδίων; Ο λογαριασμός δεν βγάζει και τίποτε άλλο. Όπου και να κοιτάξετε πίσω από αυτά που λέτε, υπάρχει υπογραφή και ευθύνη Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ». 

- Εκείνο που κάναμε εμείς είναι να διατηρήσουμε ένα βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Στις διατάξεις του ν. 3863/10 δεν υπήρχε κανένας χώρος επιβίωσης, με τις διαδοχικές μειώσεις που έφερναν. Με βάση το περιθώριο που είχε η ελληνική οικονομία, όπως ορίστηκε από το πρώτο μνημόνιο και στον ν.3863/10  που συνέταξαν οι δανειστές και εσείς υπογράψατε – γιατί έτσι έγινε τότε, κάτω από τις συνθήκες που υποστηρίξατε ότι συνέτρεχαν ως έκτακτες - το 16,2% του ΑΕΠ είναι το ανώτατο όριο δημοσιονομικής δαπάνης για τις συντάξεις. Έτσι είναι και γι’ αυτό κάνατε συνεχώς περικοπές, διότι το 16,2% το υπερβαίνατε συνεχώς ως δαπάνη. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την πείτε. Και τώρα   λέτε ότι μετά την ύφεση που προκάλεσε αυτή η κατάρρευση της οικονομίας και έφερε μείωση συντάξεων, άρα και μείωση του ΑΕΠ, να φέρουμε –σαν να μην έχει συντρέξει τίποτα, καμία περίοδος που προκάλεσε αυτή την ύφεση- στον παρόντα χρόνο όλες τις μειώσεις, να δώσουμε τώρα εμείς τα περίπου 63 δισεκατομμύρια και να ανατρέψουμε εντελώς ό,τι χτίσαμε.

»Ο νόμος 4387  δημιουργεί, πραγματικά, προϋποθέσεις βιωσιμότητας και βελτίωσης των παροχών. Το κάναμε, το κάνουμε κατ’ επανάληψη, χωρίς  δικαστικές αποφάσεις. Δώσαμε 354 εκατομμύρια ευρώ (επιστροφές εισφορών ασθενείας και ΑΚΑΓΕ) χωρίς να γίνουν αγωγές. Τα δώσαμε. Αυτό κάνουμε και σήμερα. Όσοι παίρνουν σήμερα τα αναδρομικά δεν έκαναν αγωγές. Κάποιοι από αυτούς είχαν κάνει, δεν έκαναν όλοι. Όταν λέμε εμείς ότι θα δώσουμε σε όλους αυτό που πραγματικά δημιουργούμε ως περιθώριο δημοσιονομικής ευχέρειας, το κάνουμε σήμερα, θα το κάνουμε και αύριο και θα το κάνουμε συνεχώς όλα τα επόμενα χρόνια, διότι εμείς μπορούμε να το κάνουμε. Εσείς κόβετε. Εμείς χτίζουμε. Εσείς γκρεμίζετε και αυτό θα συνεχίσετε να κάνετε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)