to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:52 | 04.12.2018

Πολιτική

Τ. Πετρόπουλος: Δεν υπάρχουν συνταξιούχοι πολλών ταχυτήτων

«Υπήρχαν πάρα πολλών ταχυτήτων συνταξιούχοι, τώρα δεν υπάρχουν οι πάμπολλες ταχύτητες» δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm»


«Υπήρχαν πάρα πολλών ταχυτήτων συνταξιούχοι, τώρα δεν υπάρχουν οι πάμπολλες ταχύτητες» δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», διαβεβαιώνοντας ότι «όλοι οι κανόνες είναι ίσοι για όλους -και για τους παλιούς συνταξιούχους και τους νέους».

«Όταν φέρνεις και τους παλιούς συνταξιούχους, στους οποίους διατηρήσαμε τις προσωπικές διαφορές, να παίρνουν και αύξηση -620.000 από αυτούς- σημαίνει ότι έχουμε έναν κανόνα δίκαιο, ο οποίος ανταμείβει και τον ασφαλισμένο που έδωσε μεγαλύτερες εισφορές με μεγαλύτερο ποσό» υποστήριξε ο υφυπουργός.

Σχετικά με τις προσφυγές παλιών συνταξιούχων για την αναδρομική διεκδίκηση των περικοπών, που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια στις συντάξεις τους, ο κ. Πετρόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι καθένας θα πρέπει να κινηθεί κατά βούληση, παρατηρώντας, ωστόσο, ότι: «Θα δουν το γείτονά τους και τον συνάδελφό τους, τον παλιό συνταξιούχο, να παίρνει πολύ μεγαλύτερη σύνταξη από αυτή που έπαιρνε πριν, αλλά και νέοι ασφαλισμένοι να παίρνουν πολύ υψηλότερες συντάξεις από τους παλιούς συνταξιούχους».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική αυξήσεων στις συντάξεις, αλλά και σύγκλισης των παλιών με τις νέες διευκρίνισε: «Σήμερα δεν υπάρχουν ταχύτητες, διότι οι παλιές συντάξεις οι οποίες τυχαίνει να είναι μεγαλύτερες, ή αυτές που αυξάνονται τώρα σε βάθος πενταετίας, συναντιούνται σε βάθος χρόνου, γιατί από 2023 και μετά χορηγείται αύξηση στις συντάξεις -και στην εθνική και στην ανταποδοτική- κατά 50% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και κατά 50% του Δείκτης Τιμών Καταναλωτή. Το 2023 αυτή η αύξηση θα είναι σημαντική, διότι θα αναφέρεται σε όλα τα προηγούμενα χρόνια -από το 2017 μέχρι και το 2022- δηλαδή για πέντε χρόνια θα υπολογίσουμε αυτό το 50% του ΑΕΠ και του ΔΤΚ, που σήμερα μπορεί να μην είναι στο τόσο αυξημένο ύψος, αλλά τα επόμενα χρόνια είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί».

Κληθείς να σχολιάσει πρωτοσέλιδο εφημερίδας, που αναφέρεται σε περικοπές ύψους 465 ευρώ σε υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, ο υφυπουργός απάντησε: «Είναι ψευδές, μιλάει για 465 ευρώ μικρότερη σύνταξη, η οποία καταβάλλεται τώρα, όμως υπολογίζουν τις συντάξεις που καταβάλλονταν πριν γίνουν οι περικοπές [...] Για τις περικοπές που έκαναν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν μπορούμε να έχουμε εμείς απάντηση. Όταν είχαμε 63 δισ. που αφαιρέθηκαν από τους συνταξιούχους από τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μη ζητάει κανείς εμείς τώρα ξαφνικά να δώσουμε 63 δισ. από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, ούτε στη φαντασία του πιο αισιόδοξου ανθρώπου δεν υπάρχει δυνατότητα τέτοια».

Σε ό,τι αφορά το νόμο που ψηφίστηκε για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εξήγησε ότι «θα έχουμε 117 ευρώ τον μήνα την ελάχιστη εισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων και 74 ευρώ την κατώτατη εισφορά των αγροτών και μιλάμε για τεράστια απόκλιση από αυτά που κατέβαλλαν στο παρελθόν, πολύ μικρότερη εισφορά».

Σχολιάζοντας την πρόταση της ΝΔ για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων και στους εργοδότες εκτίμησε: «Η ΝΔ λέει στους νέους "εγκαταλείψτε την κοινωνική ασφάλιση, μην πληρώνετε τους γέροντες εσείς είστε νέοι δεν υπάρχει λόγος να πληρώνετε τους παλιούς". Αυτό είναι πλήρης επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση και στην αντίληψη της κοινωνικής αλληλεγγύης, μιας κοινωνίας για όλους. Το αποτέλεσμα θα είναι αυτοί οι νέοι, που αργότερα θα γίνουν γέροι, να έχουν απόλυτη αδυναμία επιβίωσης [...] Μια τέτοια πρακτική οδηγεί από την πρώτη χρονιά σε αυτόματη μείωση των συντάξεων, διότι θα έχουμε 2,5 δισ. έλλειμμα στη δημόσια ασφάλιση από αυτή τη μείωση που λέει η ΝΔ, αυτά τα 2,5 δισ. είναι οι μειώσεις που δεν κάναμε και παραπάνω από αυτές».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)