to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:15 | 22.10.2018

Πολιτική

Τ. Πετρόπουλος: Δεν χρειάζονται προσφυγές για την επιστροφή αναδρομικών

«Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ μπορεί κανείς να υποβάλει αίτηση, δεν χρειάζονται προσφυγές»


Να μην κάνουν προσφυγές για την επιστροφή αναδρομικών γιατί χαλάνε λεφτά χωρίς λόγο συνέστησε στους συνταξιούχους ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στον ρ/σ news24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή "Παιχνίδια εξουσίας" των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

Σημεία από τη συνέντευξη του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιου Πετρόπουλου στο ραδιόφωνο 24/7:

Για τις περικοπές συντάξεων από την 1/1/2019

  • Οι συντάξεις, όπως είχα πει από την περσινή συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού, δεν χρειάζεται και δεν πρόκειται να περικοπούν. Ηδη η Κομισιόν ενέκρινε το δικό μας σχέδιο που μας δίνει τις δυνατότητες να προχωρήσουμε.

Για τις μαζικές προσφυγές διεκδίκησης αναδρομικών έναντι περικοπών των νόμων (ν. 4051/12 του Γ. Κουτρουμάνη και ν 4093/12 του Ι. Βρούτση)

  • Οι μνημονιακές δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπήρχαν, έχουν κριθεί από το ΣτΕ. Θα ήταν εγκληματικό να φέρει κάποιος τα συνοδά μέτρα της ύφεσης και της καταστροφής στην παρούσα χρονική στιγμή που πάμε σε μια άλλη βάση ανάπτυξης την οικονομία και έχουμε τα πρώτα δείγματα να χαράξουμε αυτή την αναπτυξιακή πορεία.

  • Το ΣτΕ αποφάνθηκε στην πιλοτική δίκη ότι η απόφαση δεν θα ισχύσει για όλους τους αιτούντες. Θα ισχύσει μόνο για όσες αγωγές είχαν ασκηθεί έως τότε. Για όσες ασκηθούν από κει και πέρα, θα είναι χωρίς αναδρομική ισχύ. Ο ν. 4387/16 συμπεριέλαβε στις διατάξεις του όλες τις συστάσεις του ΣτΕ. Να μην υπάρχουν οριζόντιες περικοπές. Δεν είναι ίδια η βάση των αγωγών. Πρέπει να κρίνουν επί της νέας βάσης υπολογισμού των συντάξεων που είναι ανταποδοτικές και αναλογικές.

  • Δεν υπάρχει περίπτωση απόφαση που θα κριθεί από το ΣτΕ για όλους, η κυβέρνηση να μην την εφαρμόσει. Εδώ όμως δεν μιλάμε για το ίδιο θέμα. Το ΣτΕ έλαβε υπόψη του αυτό που είχε ήδη κάνει δεκτό. Ότι, δηλαδή, δεν μπορεί η απόφασή του να επιφέρει τέτοιο δυσβάσταχτο δημοσιονομικό κόστος που θα έθετε σε εκτροχιασμό την οικονομία της χώρας. Επειδή το δημόσιο συμφέρον είναι άξιο προστασίας περισσότερο από το ατομικό το οποίο, ακόμη κι αν θίγεται, δεν υπερτερεί του γενικού δημόσιου συμφέροντος. Ελαβε αυτή την απόφαση διότι υπολόγιζε ότι το κόστος δεν θα ήταν υπέρμετρα υψηλό. Διότι αν ήταν τέτοιο που δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν ούτε εκείνοι που κερδίζουν, θα κατέρρεε το σύστημα. Επομένως, μην παρασύρουν τους συνταξιούχους σε μια διαδικασία η οποία θα είναι κοστοβόρα για τον κόσμο και κερδοφόρα για τους λίγους που εμφανίζονται ως δικηγόροι – εργατολόγοι, εσχάτως, ειδικοί επί του Ασφαλιστικού.

  • Αν θέλουν να υποβάλλουν αίτηση, μπορούν να το κάνουν ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr). Και χωρίς αίτηση θα εφαρμόσουμε αν, βεβαίως, το ΣτΕ αποφασίσει ότι επιτρέπουν τα δημοσιονομικά κόστη την ικανοποίηση αιτημάτων τα οποία δημιουργήθηκαν στο παρελθόν και δημιούργησαν αυτή την τεράστια ύφεση. Σημειώνω, όμως, ότι η χώρα έχει τη δέσμευση να μην ξεπερβά η συνταξιοδοτική δαπάνη το 16,2% του ΑΕΠ. Αν ξεπεράσει το όριο αυτό, θα έχουμε νέα μέτρα, ξανά περικοπές…Δεν μπορεί να συμβεί αυτό. Είναι αντιφατικό.

Για τις συντάξεις χηρείας

Διπλασιάσαμε τα κατώτατα όρια. Εντός του 2019 θα νομοθετήσουμε και θα αντιμετωπίσουμε θετικά το ζήτημα για τα ηλικιακά όρια 52 – 55 ετών πριν από την επέλευση αυτών των περιπτώσεων (13/5/2019).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)