to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:44 | 31.08.2020

Πολιτική

Τ. Πετρόπουλος: Απάτη να μιλούν για αυξήσεις - Οι δηλώσεις Πατέλη «οδηγούν» σε μειώσεις συντάξεων

«Αυτό που για την Ελλάδα αποκαλύπτει ο κ. Πατέλης και είναι απόφαση της ΝΔ από τον Δεκέμβριο του 2018 ότι θα φέρουν εν τέλει τεράστια μείωση κεφαλαίων στο σύστημα της επικουρικής σύνταξης, ώστε να προκληθεί μείωση συντάξεων»


Θριαμβολογούν τα κυβερνητικά ΜΜΕ και μάλιστα αναφέρουν ποσοστά για αυξήσεις επικουρικών από την ΝΔ, την ώρα που ο κ. Πατέλης μιλάει για βάρος που πληρώνουν οι νέοι και η μετάβαση στην ιδιωτική επικούρηση θα προκαλέσει μειώσεις, στην πραγματικότητα μας εμπαίζουν, πρόκειται για απάτη που συνεχίζεται, σημείωσε ο εργατολόγος και πρώην υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο 105,5 και τον Νίκο Ξυδάκη.

Ο κ. Πατέλης δεν αποφεύγει τις αντιφάσεις, μιλά για φορολογική πολιτική και την μπερδεύει με την πολιτική της κοινωνικής ασφάλισης, ενδεχομένως είναι δύσκολο όταν υπάρχει ιδεολογική, πολιτική φόρτιση, ότι η κοινωνική ασφάλιση είναι κοινωνικό αγαθό, ότι οι παροχές δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με την αντίληψη της φορολογίας. Δεν είναι «βάρος» αλλά υποχρέωση η κοινωνική ασφάλιση, τόνισε ο κ. Πετρόπουλος για τις θέσεις που διατύπωσε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης στον κυριακάτικο Τύπο.

Η ουσία όσων είπε, συνέχισε ο κ. Πετρόπουλος, είναι το πλήγμα στην κύρια σύνταξη (προσωρινά, γιατί σκοπός τους είναι να πλήξουν όλο το σύστημα) με την αντίληψη ότι οι νέοι δεν πρέπει να πληρώνουν εισφορές για τους παπούδες τους ή τις μητέρες τους. Φυσικά, αν ισχύει για την κύρια σύνταξη, θα ισχύει και για το άλλο μέρος της σύνταξης, και εκεί το σύστημα είναι αναδιανεμητικό, όπως υπογράμμισε.

Το συγκεκριμένο σύστημα που λειτουργεί από την εποχή του Μπίσμαρκ, ήταν αίτημα των κοινωνιών για να διασφαλιστούν τα ελάχιστα όρια διαβίωσης και μετά το πέρας του εργασιακού βίου. Και είναι αρχή συνταγματική και προστατευμένη από τις διεθνείς συμβάσεις. Δεν μπορεί να είναι η σύνταξη κατώτερη του επιπέδου ζωής που διαμόρφωνε κανείς κατά τον εργασιακό του βίο, όπως ξεκαθάρισε, θυμίζοντας τις αποφάσεις των συνταγματικών δικαστηρίων που ανέκοψαν τους αντίστοιχους μνημονιακούς σχεδιασμούς. Και έτσι δεν υπέστησαν καθίζηση μισθοί και συντάξεις, ούτε το ΑΕΠ, με τη χώρα να βγαίνει ταχύτερα από τα μνημόνια.

Αυτό που για την Ελλάδα αποκαλύπτει ο κ. Πατέλης και είναι απόφαση της ΝΔ από τον Δεκέμβριο του 2018 παρά τα... παραμύθια που έλεγαν, είναι ότι θα φέρουν εν τέλει τεράστια μείωση κεφαλαίων στο σύστημα της επικουρικής σύνταξης, τέτοια μείωση εσόδων, ώστε αντικειμενικά θα προκληθεί μείωση συντάξεων. Δεν είναι εικασία, προβλέπεται από τον ίδιο τον νόμο και τις προηγούμενες μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας ότι δεν μπορεί να δίδεται χρήμα για κάλυψη αναγκών προκειμένου να καταβάλλεται ακέραια η επικουρική σύνταξη, όπως ξεκαθάρισε. Μείωση εισφορών σημαίνει μείωση εσόδων, άρα και μείωση συντάξεων.

Παράλληλα, το κόστος των 55 δισ. ευρώ για την μετάβαση στο σύστημα της ιδιωτικής ασφάλισης στην επικούρηση, πρέπει να καλυφθεί από κάπου, προφανώς θα πρέπει να δοθούν από την φορολογία. Πάλι θα έρθει δηλαδή ο πολίτης να καταβάλει τα ποσά που θα δοθούν για επικουρικές, καθώς σημαντικό τμήμα θα μεταβιβάζεται στην ιδιωτική ασφάλιση. Την διαφορά θα την πληρώνει η φορολογία, είναι έμμεση επιδότηση της ιδιωτικής ασφάλισης με κεφάλαια της κοινωνικής ασφάλισης, ξεκαθάρισε ο κ. Πετρόπουλος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)