to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:50 | 04.04.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Τ. Πετρόπουλος: Ακόμη μεγαλύτερο το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, μας δίνει ισχυρό επιχείρημα στη διαπραγμάτευση

Η Ελλάδα έχει πλέον το δικαίωμα να ζητά χρόνο από όσους ζητούν να κοπούν συντάξεις, ώστε να αποδείξει πόσο αποδίδει το νέο σύστημα, το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ το πρώτο δίμηνο είναι ακόμη υψηλότερο, τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.


«Δεν είναι έκπληξη, είχαμε προετοιμάσει αναλυτικά το σχέδιο για την καλύτερη είσπραξη εισφορών», είπε ο κ.Πετρόπουλος για το πλεόνασμα που επετεύχθη το πρώτο δίμηνο φέτος στον ΕΦΚΑ. Στις συζητήσεις στη Βουλή ο ίδιος είχε πει ότι «για πρώτη φορά θα έχουμε μία τεράστια μείωση του ελλείμματος», αλλά τότε ήταν «παρακινδυνευμένο» να μιλήσει για πλεονάσματα, αλλά στη συνέχεια, «βλέποντας τις αποδόσεις του συστήματός μας, άρχισε να φαίνεται ότι θα πάμε καλά και μπορούμε να πάμε και καλύτερα, αρκεί να επανέλθουν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης όλοι αυτοί που αδυνατούσαν να καταβάλλουν εισφορές κατά το παρελθόν, επειδή ήταν πάρα πολύ υψηλές και πάνω από τις οικονομικές τους δυνατότητες με βάση τις ασφαλιστικές κατηγορίες που ίσχυαν σε όλους τους φορείς».

Πλέον, «το 80% των ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλλουν την ελάχιστη εισφορά και οι αγρότες κατά το 90% του αγροτικού πληθυσμού (μαζί με κτηνοτρόφους και αλιείς) καταβάλλουν την ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά», υπογράμμισε, «αυτό σημαίνει μεγαλύτερη δυνατότητα καταβολής από περισσότερους και οδηγεί σε αυτό το καλό αποτέλεσμα».

Η είσπραξη συνεχίζεται, το πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο

Έτσι, «το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου τα έσοδα του ΕΦΚΑ ήταν 4,976 δισ. ευρώ και οι δαπάνες 4,935 δισ. ευρώ, ενώ για τον δεύτερο μήνα δεν έχουν εισπραχθεί όλες οι εισφορές» λόγω παράτασης ως τις 13 Απριλίου, «θα πάμε πολύ καλύτερα».

«Η κυβέρνηση στα δύο αυτά χρόνια αντιμετώπισε τα πιο εκρηκτικά και άμεσα προβλήματα το πρώτο διάστημα, με την ανθρωπιστική κρίση, εν συνεχεία και ταυτόχρονα σχεδιάζουμε το μέλλον της χώρας σε αναπτυξιακά ζητήματα, αυτά θέλουν χρόνο για να αποδώσουν ... το ΕΦΚΑ άρχισε να αποδίδει», τόνισε ο κ. Πετρόπουλος. «Καλύπτουμε τις συντάξεις, πληρώνουμε τις εισφορές στον ΕΟΠΥΥ για πρώτη φορά πλήρως. Για πρώτη φορά, το 2016 εξοφλούνται όλα και μένει και πλεόνασμα κοντά στα 50 εκατ. ευρώ, δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν».

Η απόδοση του ΕΦΚΑ ισχυρό επιχείρημα στη διαπραγμάτευση

Ειδικά εν μέσω της σκληρής διαπραγμάτευσης, πλέον «έχουμε το δικαίωμα να λέμε ότι πρέπει να μας δώσουν χρόνο αυτοί που πιέζουν να κόψουμε συντάξεις, να αποδείξουμε πόσο αποδίδει το νέο σύστημά μας, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων στην κοινωνική ασφάλιση. Γιατί αν δεν παίρνεις μέτρα που στηρίζουν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων είναι αυτονόητο ότι θα εγκαταλείψουν ένα σύστημα που δεν παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες».

Τόνισε επίσης ότι όλα αυτά γίνονται χωρίς «καμία ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτός βάζει ουσιαστικά την ασφαλιστική δαπάνη του Δημοσίου για την ασφάλιση των δημόσιων υπαλλήλων, την εισφορά του ως εργοδότη».

Προέβλεψε επίσης ότι στο μέλλον θα αποδώσει ακόμη περισσότερο αυτή η αρχιτεκτονική του νέου συστήματος.

 

Ακούστε στο Κόκκινο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)