to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:21 | 06.05.2014

Πολιτική

Τ. Μηταφίδης: «Η Θεσσαλονίκη έχει "αντισώματα" για μια δυναμική πορεία προς τα μπρος»

Παρουσίαση του Προγράμματος της «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» για την πόλη


Το Πρόγραμμα της «Θεσσαλονίκης Ανοιχτή Πόλη» παρουσιάστηκε χτες Δευτέρα 5/5 σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά την εισαγωγική του ομιλία ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης επισήμανε:  

«Η πόλη δεν μπορεί να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, γιατί δεν έχει «φωνή». Γιατί το πολιτικό της κατεστημένο επιμένει στη στρατηγική της εξάρτησης από το υδροκέφαλο κράτος των Αθηνών. Έτσι, χάνει διαρκώς ευκαιρίες και δεν μπορεί να αξιοποιήσει ούτε καν τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματά της (π.χ. πανεπιστήμια, Λιμάνι, ΔΕΘ, Φεστιβάλ Κινηματογράφου).

 Η συρρίκνωση της παραγωγικής της βάσης, η γενικότερη υποχώρηση της οικονομίας, και κυρίως η αύξηση της ανεργίας, δεν οδήγησαν σε μια συστηματική προσπάθεια για «πορεία προς τα εμπρός» μέσω νέων πρωτοβουλιών. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις ακολούθησαν στρατηγική φτηνού κόστους εργασίας και περιορισμένης ζήτησης για επιστήμονες. 

Έτσι, ενδυναμώθηκε ο «φαύλος κύκλος» της υπανάπτυξης. Η Θεσσαλονίκη δεν έχει πλέον τα χαρακτηριστικά «συμπρωτεύουσας». Απλώς είναι η μεγαλύτερη επαρχιακή πόλη. 

 Αλλά, η Θεσσαλονίκη έχει «αντισώματα» που δεν παράγονται μόνον από τα ίχνη των αιώνων που συναντάς σπαρμένα παντού και που τεκμηριώνουν την κοσμοπολίτικη – πολυπολιτισμική της φυσιογνωμία.   Τα παράγουν οι ίδιοι οι άνθρωποί της, ντόπιοι και ξένοι. Παρά την κακοποίησή της από την εργολαβική επιδρομή και από το εθνο-θρησκευτικό συντηρητικό κατεστημένο της πόλης, η φυσιογνωμία αυτή διατηρεί τη σταθερή της αξία. 

 Αλλά «πόλις δεν είναι μόνο οι άνθρωποί της», είναι και «δομημένη πολιτική», όπως θα έλεγε και ο Αριστοτέλης. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται μια δημοτική αρχή που θα συγκρουστεί με τα μεγάλα και μικρά συμφέροντα που πνίγουν το παρόν και το μέλλον της. Χρειάζεται τη δική της task force, τη δική της «δύναμη κρούσης» που σαν είναι έτοιμη από καιρό  ρίχνει στη μάχη η «Θεσσαλονίκη-ανοιχτή πόλη». 

 Καθώς το παραδοσιακό βαθύ μπλε, σχεδόν μαύρο χρώμα του πολιτικού της χάρτη εγκαταλείπει τη σκηνή,  η εναλλακτική λύση για την «άλλη Θεσσαλονίκη» μπορεί να διατυπωθεί και να υλοποιηθεί μόνο μέσα από την συμπαράταξη μιας αριστερής δημοτικής αρχής με τα κινήματα πολιτών, που ζωντανεύουν την πόλη. Οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να αυτοοργανωθούν και να διεκδικήσουν λύσεις και όχι να γίνονται «ιμάντες μεταβίβασης» αποφάσεων που λαμβάνονται άνωθεν και ερήμην τους. Σ’ αυτή την προσπάθεια πρέπει να στρατευθεί και το πνευματικό δυναμικό της πόλης. 

 Η Θεσσαλονίκη έχει ζωτική ανάγκη από την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα στηρίζεται στη  δημονομία,  με έκτακτα μέτρα ανακούφισης των πολιτών  και με την προάσπιση των δημόσιων αγαθών 

Σειρά διεθνών παραδειγμάτων αναδεικνύουν την ανάγκη ενός νέου κινήματος που επιλέγουμε να το ονομάσουμε «δημονομία», που, μεσοπρόθεσμα, μπορεί να αποτελέσει απάντηση στην τρέχουσα συστημική κρίση αλλά και μέσο για την αναγκαία ιστορικά κοινωνική μετεξέλιξη και αλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι οι ΟΤΑ αναλαμβάνουν την ευθύνη να δημιουργήσουν το κατάλληλο πλαίσιο, κόντρα στις σχετικές κρατικές νομοθεσίες, ορίζοντας πρότυπα και διαδικασίες. Συμμετέχουν και συνιδρύουν  κοινωνικούς, επαγγελματικούς και παραγωγικούς φορείς, μαζί με τους δημότες, τους παραγωγούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.   

 Από την ανάπτυξη ενός κινήματος «Δημονομίας» εξαρτάται η δημοκρατική ανασυγκρότηση του Δήμου, με τον πολίτη πρωταγωνιστή. Με την ενεργό και άμεση συμμετοχή του στη διαβούλευση, τη λήψη και την υλοποίηση των αποφάσεων από τα καθημερινά ως τα στρατηγικής σημασίας ζητήματα, με την αξιοποίηση παραδοσιακών και σύγχρονων μέσων διαβούλευσης, όπως το διαδίκτυο, κλαδικές και τοπικές συνελεύσεις, δημοψηφίσματα.

 Ο «συμμετοχικός προϋπολογισμός» είναι βασικό στοιχείο της «δημονομίας», αφού αποτελεί διαδικασία άμεσης εμπλοκής των πολιτών στον καθορισμό των προτεραιοτήτων για τα έργα και τις δραστηριότητες που προβλέπει ο προϋπολογισμός του δήμου. Μέσα από ανοιχτές δημόσιες συνελεύσεις όλοι και όλες μπορούμε να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας και να πάρουμε μέρος στην κατανομή των πόρων του δήμου. Μπορούμε, ακόμη, να ελέγξουμε την εφαρμογή των αποφάσεων σε τακτικά χρονικά διαστήματα.  

Απορρίπτουμε κάθε λογική που μετράει τις κοινωνικές ανάγκες με την διαθεσιμότητα των χορηγών φιλανθρωπίας. Ο δήμος οφείλει να έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική απέναντι στα προβλήματα των πολιτών, απέναντι στην κρίση που μας πλήττει όλους και όλες. Ο δήμος οφείλει να γίνει ασπίδα προστασίας για όσους υποφέρουν και κινδυνεύουν. Κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος του στην κρίση. Κανένας άστεγος σε παγκάκι, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, κανένα παιδί νηστικό στο σχολείο.

 Ένα τέτοιο σχέδιο συνιστά ρήξη με τις κυρίαρχες πολιτικές και τις κατεστημένες λογικές. Προωθεί ριζοσπαστικές αλλαγές. Αλλάζει νοοτροπίες. Δημιουργεί ευρύτερες συσπειρώσεις, «εκπαιδεύει» τους πολίτες, προετοιμάζει το έδαφος για ευρύτερες αλλαγές.»

 Στην εκδήλωση ανακοινώθηκαν και οι υποψήφιοι κοινοτικοί σύμβουλοι με το συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη». Είναι οι εξής: 

1η Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Βενάρδος Παντελής

Γιαννούσης Νικόλαος 

Ευθυμιάδης Ευθύμιος 

Καραμεσίνη Ελένη 

Καρύδας Μιχαήλ 

Μακρής Παντελής 

Μητσιάλας Αντώνιος

Μπατσιούδης Χρήστος

Σταφυλα Βενεδικτίνη 

Τσιγγας Νικόλαος

Χατζηδιάκος Άγγελος 

2η Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Αθανασιάδης Μιχαήλ

Αθανασιάδου Ελευθερία

Βερδαρη Λουκία

Βερδαρης Γεώργιος 

Βερύκιος Ανδρέας

Λουκίδου Δέσποινα

Οικονόμου Μιλτιάδης

Ταχμετζίδη- Παπουτσή Δήμητρα

3η Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Γκαμπράνη Αναστασία

Καραγιαννίδου Φωτεινή

Καραγκιοζίδης Φώτιος

Κομητόπουλος Δημήτρης

Σιδερίδης Αλέξανδρος 

Σπάθας Γρηγόριος

Σταφυλίδης Βασίλειος

Στολινη Μαρία- Αναστασία

Τσιλλη Σοφία

4η Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Βαφειάδης Σταύρος

Βαφειάδου Μαλαματένια-Βασιλική

Γλαντζή Στυλιανή

Δεληχρήστος Τηλέμαχος

Θηλυκός Ιάσων

Κυριλλίδου Βαρβάρα

Παπαδόπουλος Χρίστος

Σερεμετίδου Δέσποινα

Σιώτου Ελένη

Σκέντου Μαρία

Συμεωνίδου Ελένη 

Τζιμέα Παναγιώτα

Τσιόγκας Δημήτριος

Χλωρίδου Εύχαρις

5η Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Αγγελίδης Νικόλαος

Απότσος Πέτρος

Βαλαχας Θεόδωρος 

βογιατζη μερσινη 

Βοζίκης Ιωάννης

Καραγιαννόπουλος Κωνσταντίνος

Κολιόπουλος Γεώργιος 

Μοσχου Ανδρέας

Νόβα Ευανθία

Παπαδοπούλου λεια-Ναταλία

Παπαναούμ Ιωάννης

Πεχλιβανίδης Ευστάθιος

Σακελλαρίδου Μαρία

Σμύρνη Αρίστη

Δημοτική Κοινότητα Τριανδρίας 

Αντωνιάδης Ιωάννης

Δαλλας Βασίλειος

Διναλης Κωνσταντίνος

Λίτσκα Αικατερίνη

Σταμπουλής Αστέριος

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)