to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:44 | 05.12.2013

Πολιτική

Τ. Κουράκης: «Παράνομος και αντισυνταγματικός ο Υπουργός Παιδείας με την πειθαρχική δίωξη προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθήνας»

Δήλωση του Τάσου Κουράκη, βουλευτή και συντονιστή της ΕΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για την πειθαρχική δίωξη εναντίον του Πρύτανη του ΕΚΠΑ


Για την πειθαρχική δίωξη που άσκησε ο Υπουργός Παιδείας κατά του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, επειδή ο τελευταίος δεν κατέστειλε την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος, ο Τάσος Κουράκης, βουλευτής και συντονιστής της Επιτροπής Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε τα εξής:

Είναι πρωτοφανές μια κυβέρνηση να διώκει για πολιτικούς λόγους έναν εκλεγμένο Πρύτανη. Όπως μας θυμίζει με άρθρο του ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος, το πιο κοντινό προηγούμενο ανάγεται στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά, όταν ο τότε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αβροτέλης Ελευθερόπουλος στην επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης βρήκε το θάρρος εκφωνήσει, μπροστά στο βασιλιά Γεώργιο Β΄, έναν πανηγυρικό λόγο δυσάρεστο για το καθεστώς. Η συνέπεια ήταν η παύση του με συνοπτικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, τα Α.Ε.Ι. είναι πλήρως αυτοδιοικούμενα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Έχουν δηλαδή την εξουσία να αντιμετωπίζουν τις κάθε είδους υποθέσεις τους με δικά τους όργανα. Συνεπώς, η κίνηση πειθαρχικής δίωξης κατά καθηγητή ο οποίος συμβαίνει να έχει εκλεγεί και πρύτανης ενός συγκεκριμένου Α.Ε.Ι. είναι αντισυνταγματική. Όμως, και ο νόμος 249/1976 «Περί πειθαρχικού συμβουλίου Καθηγητών και υφηγητών», στο 7ο άρθρο του αναφέρει ότι «Η πειθαρχική δίωξη ασκείται είτε υπό του Πρυτάνεως, είτε υπό του Υπουργού Παιδείας διά του Πρυτάνεως ή του επέχοντος θέσιν Πρυτάνεως ή υπό των νομίμων αυτών αναπληρωτών». Άρα, η κίνηση του Υπουργού είναι και παράνομη και πρέπει άμεσα να ανακληθεί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)