to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:32 | 20.11.2018

Πολιτική

Τ. Κουράκης: Η Τουρκία, αν θέλει να είναι μέρος της Ε.Ε., θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο

Την προκλητική πολιτική της Τουρκίας στη νοτιανοατολική Μεσόγειο κατήγγειλε ο Α΄ Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής κ. Τάσος Κουράκης, με αφορμή σχόλια Τούρκου βουλευτή κατά τη συζήτηση για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενεργειακή Ένωση, στο πλαίσιο των εργασιών της Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. (COSAC) που διεξήχθησαν χθες και σήμερα στη Βιέννη.


Συγκεκριμένα, ο Τούρκος βουλευτής κ. Σιρακαγιά, αναφερόμενος στην εξόρυξη φυσικού αερίου που έχει αρχίσει στην κυπριακή ΑΟΖ, μίλησε για «προκλήσεις που δεν θα γίνουν δεκτές από την Τουρκία» προσθέτοντας ότι «χρέος της χώρας μας (Τουρκίας) είναι να υπερασπισθεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία λύση αν δεν μας ικανοποιεί».

Παίρνοντας τον λόγο αργότερα ο κ. Κουράκης, αφού μίλησε για τη σημασία της ενέργειας ως κοινωνικού αγαθού και υπογράμμισε την αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης για πλήρη άρση του προστατευτισμού στην αγορά ενέργειας, απάντησε στον Τούρκο βουλευτή λέγοντας: «Αναφορικά με την τοποθέτηση για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, θέλω να επισημάνω ότι η Τουρκία, αν θέλει να είναι μέρος της Ε.Ε., θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο -και ειδικότερα τα δικαιώματα των χωρών στη θάλασσα- και να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη στην περιοχή».

Διαφάνεια, δημοκρατία, συμμετοχικότητα στην Ε.Ε.

Το επόμενο θέμα συζήτησης, στο οποία παρενέβησαν ο κ. Κουράκης και ο κ. Κεφαλογιάννης, ήταν η διαφάνεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η εγγύτητα προς τους πολίτες ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών.

«Το βασικό διακύβευμα για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς έγκειται στο πώς θα συμβάλλουν ώστε η πολιτική συζήτηση να διεξαχθεί με εποικοδομητικούς και συμμετοχικούς όρους», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. «Προφανώς, πολιτικές δυνάμεις της συντήρησης επενδύουν πολιτικά στον ευρωσκεπτικισμό, απευθυνόμενες σε φοβικά ανακλαστικά τα οποία έχουν αναδυθεί ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, η κρίση βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατία».

Ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε τα λάθος μηνύματα που στέλνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στη διάρκεια κατάρτισης του πολυτεούς δημοσιονομικού πλαισίου, όπου για παράδειγμα εμφανίζονται μειωμένα  τα κονδύλια που προορίζονται για τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής, ενώ αυξάνονται οι  λειτουργικές δαπάνες των οργάνων. Και απευθυνόμενος στην κεντρική ομιλήτρια κ. McGuinness, Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρότεινε να ληφθούν τολμηρές πρωτοβουλίες όπως η κάθοδος αποκλειστικά ευρωπαϊκών κομμάτων και όχι εθνικών στις ευρωεκλογές, με κοινό εκλογικό νόμο που θα ισχύει σε όλες τις χώρες, και η αποσύνδεση των ευρωεκλογών από εθνικές ή τοπικές εκλογές.

Οι εργασίες της Διάσκεψης ολοκληρώθηκαν με την έγκριση των τελικών συμπερασμάτων της, που απευθύνονται στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)