to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:22 | 17.07.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Τ. Κουράκης: Η ΝΔ φλερτάρει σοβαρά με την αύξηση του οχταώρου

«Η Νέα Δημοκρατία πέρα από την εμμονή για την μείωση των συντάξεων φλερτάρει σοβαρά και με την αύξηση του οχταώρου, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες, και ένα σωρό άλλα αντιλαϊκά μέτρα» δήλωσε στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4» ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα μετά τις 21 Αυγούστου αποκτά μια πολύ ουσιαστική αυτονομία.


Σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Κουράκης εκτίμησε ότι «είναι μια συμφωνία μεγάλου βεληνεκούς, καταρχήν γιατί βάζει τέλος σε μια αστάθεια στην περιοχή η οποία είναι μια μόνιμη πηγή έντασης, και φαίνεται ότι αυτό εξυπηρετεί κάποιο κόσμο. Όλοι όσοι δεν θέλουν λύση, και αυτό προκύπτει και από την ελληνική πλευρά, όταν ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να υπάρχει η λέξη «Μακεδονία» αυτό σημαίνει μη λύση, και όσοι και από την άλλη πλευρά».

Παράλληλα, «φαίνεται ότι και κρατικές οντότητες όπως εκφράζονται από την εξωτερική τους πολιτική και αυτές δεν θέλουν λύση γιατί μια πηγή έντασης φαίνεται ότι τους βολεύει. Το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών φαίνεται πως υπερβαίνει απλές αναφορές στο όνομα ή στο μη όνομα, παίρνει άλλες διαστάσεις». «Εμείς ισχυριζόμαστε ότι εξασφαλίζεται η σταθερότητα στην περιοχή, η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη σταθερότητα, και σε κάθε περίπτωση οι καλές σχέσεις γειτονίας ανάμεσα στην ΦΥΡΟΜ και την Ελλάδα μόνο καλό μπορούν να προοιωνίζονται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουράκης.

Σχολιάζοντας τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης ο αντιπρόεδρος της Βουλής εκτίμησε ότι «η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι υπήρξαν στοιχεία που έδειχναν μη σεβασμό στην εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας, κυρίως στους διπλωματικούς κύκλους και όχι μόνο, ήταν πραγματικά αυτά τα στοιχεία, και μας υποχρέωσαν να πάρουμε τις αποφάσεις για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών», ενώ υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα δεν είχε ακολουθήσει την παραίνεση της Ε.Ε και της Βρετανίας στην διαμάχη Ρωσίας και Μεγάλης Βρετανίας όσον αφορά την δολοφονία του Ρώσου διπλωμάτη, εμείς δεν είχαμε υποβάλλει κυρώσεις, θεωρήσαμε ότι τα στοιχεία δεν ήταν επαρκή. Αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά τα στοιχεία».

Όπως σημείωσε, «από την άλλη μεριά έχουμε την σοβαρή καταγγελία του Ζάεφ ότι έλληνες επιχειρηματίες που διάκεινται ευμενώς στα ρωσικά συμφέροντα χρηματοδότησαν πολίτες της ΦΥΡΟΜ για να προβούν σε βίαιες ενέργειες ενόψει του δημοψηφίσματός. Πρόκειται για μα πάρα πολύ σοβαρή καταγγελία που δείχνει ότι έχουμε ένα ολόκληρο πλέγμα και στα δύο κράτη για να υπάρχει συνέχιση της πηγής της έντασης και να μην κλείσει το θέμα».

Ερωτηθείς να σχολιάσει το κλίμα που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά την υπογραφή της Συμφωνίας ο κ. Κουράκης διαπίστωσε ότι «τα μεγάλα συλλαλητήρια που προηγήθηκαν της Συμφωνίας, ήταν συλλαλητήρια που ο κόσμος δεν γνώριζε τι ακριβώς θα περιελάμβανε η Συμφωνία. Προσήλθαν άνθρωποι διαφόρων ιδεολογιών και πεποιθήσεων για μια Συμφωνία που δεν την ξέρανε. Όταν όμως υπεγράφη τα πράγματα ξεκαθάρισαν, και γι’ αυτό το πλήθος των αντιτιθέμενων ήταν μικρότερο».

Όπως ανέφερε, «στο τέλος μείνανε ομάδες οι οποίες πέρα από το ναζιστικό και φασιστικό τους στοιχείο είχαν μέσα αγκαλιάσει και αντικυβερνητικά στοιχεία, και αυτό έγινε και με την παρότρυνση, και όχι μόνο με την ανοχή, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία είδε μια πάρα πολύ ωραία ευκαιρία τώρα που έκλεισε η συμφωνία με το μνημόνιο και στις 21 Αυγούστου η Ελλάδα αποκτά μια πολύ ουσιαστική αυτονομία, μετατόπισαν το αφήγημα στο θέμα του ονόματος».

Επιτιθέμενος στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι « εσχάτως ακόμα και όταν αυτό φαίνεται ότι ξεφτίζει μετατοπίστηκαν στην σκανδαλολογία. Υπάρχει μια διαρκής μετατόπιση της Νέας Δημοκρατίας όταν χάνει κάτι μετατοπίζεται σε κάτι άλλο, και επειδή δεν πέτυχε το σενάριο της καταστροφολογίας, έχουμε μια διαρκή μετατόπιση και φαντάζομαι θα το δούμε στην όξυνση του μέχρι τις 21 Αυγούστου». «Δεν μπορούν να ανεχτούν ότι η ελληνική κυβέρνηση με τους χειρισμούς της πέτυχε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, και να προχωρήσουμε σε μια αυτοδύναμη κατά το δυνατόν οικονομική πορεία, όπου κανονίζει η ίδια η Ελλάδα πως θα χειριστεί τα οικονομικά και άλλα ζητήματα που προκύπτουν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Κουράκης επιτέθηκε στην Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο «προσπαθεί να κρατήσει δύο καρπούζια σε μια μασχάλη. Από τη μια προσπαθεί να κρατήσει τη θέση της για σύνθετη ονομασία και erga omnes, και από την άλλη ψεύδεται όταν λέει ότι εμείς παραχωρήσαμε την γλώσσα», ενώ κατήγγειλε την «απάνθρωπη θέση που διατύπωσε, ότι ενώ δεν πρέπει να ανταλλάξουμε την κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών με τους οχτώ τούρκους που κατηγορούνται για πραξικόπημα γιατί δεν θα έχουν δίκαιη δίκη, με εννέα αριστερούς κατά πληροφορίες Τούρκους, οι οποίοι κατηγορούνται για προπαρασκευαστικές ενέργειες εναντίον του Ερντογάν όταν έκανε την επίσκεψη εδώ. Και λέω κατηγορούνται γιατί αυτοί θα δικάζονταν στην Ελλάδα».

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση, ανάμεσα σε αριστερούς ή μη αριστερούς, σε πραξικοπηματίες και τρομοκράτες. Είναι μια θέση της κ. Μπακογιάννη που προκάλεσε σε πάρα πολλούς ανατριχίλα αυτός ο διαχωρισμός, δεν τιμά ούτε την ίδια ούτε την παράταξη στην οποία ανήκει» σημείωσε στη συνέχεια.

Αναφορικά με την επόμενη μέρα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, ο Τάσος Κουράκης εκτίμησε ότι «η επόμενη μέρα είναι μια ενδιαφέρουσα μέρα για την οποία θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι, δεν θα λυθούν δια μαγείας όλα τα προβλήματα. Το γεγονός όμως ότι η χώρα μας μπορεί να ορίζει τις υποχρεώσεις της με βάση την δική της πολιτική, κυρίως υπέρ των αδύναμων κοινωνικά τάξεων, αλλά και να χαράξει την δική της αναπτυξιακή πορεία χωρίς να χρειάζεται να παίρνει έγκριση, και να καταπολεμά τις πολιτικές λιτότητες με τον τρόπο που αυτή θεωρεί. Τόσα χρόνια ήμασταν κάτω από μια μειωμένη κυριαρχία από την οποία βγαίνουμε, και αυτό πρέπει να το χαιρετίσουμε όλοι, εκτός από την Νέα Δημοκρατία η οποία ποντάρει σε μια καταστροφολογία».

Παράλληλα έκανε λόγο για «κύκνειο άσμα» αναφορικά με την στάση της Γερμανίας, καθώς «λίγο πριν βγούμε από τα μνημόνια η Γερμανία θέλησε να δείξει πηγμή και ότι είναι το αφεντικό, αλλά αυτή η κυριαρχία της Γερμανίας σταματά στις 21 Αυγούστου. Ήταν κάτι περισσότερο από γελοίο όλο αυτό, αλλά δείχνει ότι όσο είμαστε μέσα στη διαδικασία των μνημονίων και στην εποπτεία αυτού του τύπου μπορούν να συμβαίνουν αυτά τα αστεία πράγματα».

Σε σχέση με τις συντάξεις και των κατώτατο μισθό κ. Κουράκης υπενθύμισε ότι «ήδη έχει αναγγελθεί ότι στις 21 του μηνός θα έχουμε τις συλλογικές συμβάσεις, το δεύτερο είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού και ο αυστηρός έλεγχος της υποδηλωμένης και της αδήλωτης εργασίας. Σχετικά με τις συντάξεις έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι όσο μας επιτρέπουν τα δημοσιονομικά μας θα φροντίσουμε μέσα στα πλαίσια των συμφωνιών μας να μην εφαρμοστεί. Θα το δούμε μετά τις 21 του μηνός, και είναι αυτό το οποίο προκάλεσε ανατριχίλα στην Νέα Δημοκρατία, η οποία ήθελε την μείωση των συντάξεων. Νομίζω ότι θα καταφέρουμε να έχουμε μερική ή ολική απάλειψη αυτής της κατηγορίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)