to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:06 | 13.09.2018

Πολιτική

Τ. Κουίκ: Στρατηγική επιλογή της Ελλάδας η ένταξη των Δ. Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς

Τις θέσεις και την πολιτική της Ελλάδας για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής των Βαλκανίων, με μοχλό την προοπτική ένταξής τους στην ΕΕ, τις πολυμερείς συνεργασίες και τη συμφωνία των Πρεσπών, σκιαγράφησε στο ετήσιο Στρατηγικό Φόρουμ του Μπλεντ, στη Σλοβενία, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.


«Στα μάτια πολλών της διεθνούς κοινότητας, τα Βαλκάνια εξακολουθούν να είναι συνώνυμο προστριβών, εντάσεων και έλλειψης ηρεμίας, επιβεβαιώνοντας τη φράση του Ουίνστον Τσόρτσιλ ότι "τα Βαλκάνια παράγουν ιστορία περισσότερη από αυτή που μπορούν να καταναλώσουν"» ανέφερε ο κ. Κουίκ. Μιλώντας στην ειδική συζήτηση με θέμα "Το μέλλον των Βαλκανίων", σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε πως σήμερα, οι αυξανόμενοι εθνικισμοί και τα ευαίσθητα θέματα στις ενδοεθνικές σχέσεις, εξακολουθούν να δυσχεραίνουν την εμπέδωση εμπιστοσύνης και την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και, επικαλούμενος τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, είπε πως κατά κάποιο τρόπο έχουμε μείνει «αιχμάλωτοι της ίδιας της ιστορίας μας».

Μπροστά σε αυτές τις καταστάσεις, ο κ. Κουίκ αντέταξε πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρώ-ατλαντική πορεία τους, χαρακτηρίζοντας στρατηγική επιλογή της χώρας μας την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνουν ζώνη σταθερότητας και προόδου, βοηθώντας τα μη μέλη να ενταχθούν και στην ΕΕ.

 

Εξίσου στρατηγική επιλογή της Ελλάδας χαρακτήρισε και τις πολυμερείς συνεργασίες στην περιοχή, αναφέροντας ενδεικτικά την πρόσφατη τετραμερή συνάντηση κορυφής της χώρας μας με Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και την τετραμερή συνεργασία Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ σε σημαντικούς τομείς.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τη σημασία της επίλυσης του ονοματολογικού της Ελλάδας με την πΓΔΜ, αλλά και τις δυσκολίες. «Όλη η διεθνής κοινότητα φέρνει τη Συμφωνία των Πρεσπών ως παράδειγμα του τι μπορούν να πετύχουν δύο μέρη, όταν είναι έτοιμα, σε ειλικρινές πνεύμα συνεργασίας και καλής θέλησης, με εργώδεις διπλωματικές προσπάθειες, να προχωρήσουν σε δύσκολα, αλλά αναπόφευκτα βήματα, προκειμένου να πετύχουν μιά συμφωνία επί των διαφορών τους. Και όλοι οι σύμμαχοι, οι φίλοι και τρίτοι παρατηρητές και όχι μόνο, εκτός από τα συγχαρητήρια στις δύο πλευρές, τονίζουν ότι θα προσφέρει οφέλη και σε πολλές άλλες χώρες, όπως μετ΄ επιτάσεως διατυπώθηκε εδώ στο Φόρουμ του Μπλεντ. Όπως το ίδιο συνέβη και την περασμένη εβδομάδα στο Φόρουμ της Μπάνια Λούκα, στη Βοσνία & Ερζεγοβίνη» ανέφερε ο κ. Κουίκ.

 

Ωστόσο, υπογράμμισε πως η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει δύσκολους συμβιβασμούς, καθώς ακουμπά σε ευαίσθητες παραμέτρους, όπως η ιστορία, η προσωπική αντίληψη πραγμάτων και οι δικαιολογημένες εθνικές ευαισθησίες. «Βεβαίως υπάρχουν και στις δύο πλευρές εκείνοι που αντιδρούν με βάση τις δικές τους αρχές. Σεβαστό» προσέθεσε.

 

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως και οι δύο κυβερνήσεις χρεώθηκαν ένα πολιτικό κόστος και σημείωσε: «Αλλά και στις δύο κυβερνήσεις υπάρχει η βεβαιότητα ότι η ιστορία θα επιβραβεύσει εκείνους που προχώρησαν σε λύση που εκκρεμούσε πάνω από 25 χρόνια. Είναι αξίωμα ότι όταν κάποιος βαδίζει προς την κατεύθυνση της λύσης και την πιστεύει, τότε λογικά συναντά την επιτυχία».

Στο ίδιο μήκος κύματος αναφερόμενος στις συζητήσεις που έχει με ξένους συνομιλητές για τη συμφωνία, είπε πως όλοι πιστεύουν ότι αυτή η συμφωνία, όταν ενεργοποιηθεί, θα αναβαθμίσει τις σχέσεις των δύο χωρών και θα συμβάλλει στη σταθερότητα και την ανάπτυξη όλης της περιοχής, με οικονομικές συνέργειες και αλληλοσύνδεση στους τομείς των μεταφορών, υποδομών, πολιτισμού, παιδείας, τεχνολογιών και ενέργειας.

Στο σημείο αυτό προσδιόρισε ως ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της συμφωνίας τη συμβολή της στην άρση του κλίματος έλλειψης εμπιστοσύνης και ανησυχίας μεταξύ κυβερνήσεων και μεγάλων κοινωνικών ομάδων εκατέρωθεν, που όλα αυτά μαζί έμπαιναν ανάχωμα στη συνεργασία, την ανάπτυξη και την πρόοδο, όπως συμπλήρωσε.

 

Στο περιθώριο της συμμετοχής του στο Bled Strategic Forum, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Κοσόβου Enver Hoxhaj, τον υφυπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Andrej Zhernovski, τον βοηθό υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για Βαλκάνια, Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία Μάθιου Πάλμερ και τον υπουργό Διασποράς της Σλοβενίας Gorard Zmauc.

 
ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)