to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:18 | 18.12.2018

Πολιτική

Τ. Κουίκ: Καθυστερήσαμε δεκαετίες να ασχοληθούμε με την Αφρική

«Καθυστερήσαμε δεκαετίες να ασχοληθούμε με την Αφρική. Το πληρώνει με τη φτώχεια και το πληρώνουμε με το μεταναστευτικό»


Στο υψηλού επιπέδου φόρουμ «Ευρώπη-Αφρική», που διοργάνωσε στη Βιέννη η αυστριακή προεδρία της ΕΕ, με τη συμμετοχή 12 Προέδρων, 11 πρωθυπουργών, 23 υπουργών και υφυπουργών, συμμετείχε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ. «Δεκαετίες ολόκληρες ο δυτικός κόσμος και η Ευρώπη μαζί, κοιτούσαν προς την Ασία. Ούτε μια ματιά προς την Αφρική. Και τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Το πληρώνει η Αφρική με τη φτώχεια και τα πολλαπλά εσωτερικά σε πολλές χώρες και διασυνοριακά προβλήματα. Το πληρώνουμε και εμείς με τις ροές των μεταναστών προς Ευρώπη, αλλά και τα σύνορά της, την Ελλάδα, που αναζητούν μία καλύτερη ζωή» ανέφερε, κατά την παρέμβασή του, ο κ. Κουίκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, τόνισε πως η Ελλάδα δεν συμφωνεί με τη λογική εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που απέναντι σ' αυτό το πρόβλημα σηκώνουν τείχη και φράχτες. «Εμείς, οι Έλληνες, προτιμούμε να χτίζουμε γέφυρες ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και σεβασμού» διεμήνυσε. Παράλληλα, συνεχάρη την αυστριακή προεδρία, «να συγκαλέσει αυτό το υψηλού επιπέδου φόρουμ, καλώντας όλους να χτίσουν γέφυρες ανάπτυξης με την Αφρική και γέφυρες στοχεύοντας στην ευημερία των λαών της».

Ο κ. Κουίκ επισήμανε, ακόμη, ότι η Ελλάδα -εδώ και δύο χρόνια- έχει πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων στην Αφρική και κυρίως στις αδύναμες υποσαχάριες, όπου υπάρχουν και πολύ σημαντικές ελληνικές ομογενειακές κοινότητες. Επισκέψεις, οι οποίες προετοίμασαν επιχειρηματικές αποστολές ελληνικών εταιρειών, που εκτός από την εξωστρέφειά τους βοηθούν και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τον τοπικό πληθυσμό, σημείωσε.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στην πολύ σημαντική διμερή και τριμερή -μαζί με την Κύπρο- συνεργασία με την Αίγυπτο.

Στο περιθώριο του φόρουμ, όπως κάνει γνωστό, ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο και με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, τους Προέδρους της Ρουμανίας, της Αιθιοπίας, της Κένυας και της Τσεχίας και υπουργούς της Γαλλίας, της Μάλτας, του Μαρόκου, της Λετονίας, της Μοζαμβίκης και της Μποτσουάνας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)