to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:22 | 03.06.2015

Πολιτική

Τ. Κορωνάκης: Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων

"Η κυβέρνηση εργάζεται για να δοθεί λύση εντός των πλαισίων της λαϊκής εντολής", τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «ΑΘΉΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης.


Ολόκληρη η συνέντευξη: 

• Δεν ξέρω αν είναι σήμερα η μέρα, δεν είμαι μάντης. Αυτό που ξέρω είναι ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία από την στιγμή που η κυβέρνηση έχει καταθέσει την πρότασή της πάνω σε μια σειρά ζητημάτων από διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει όλους αυτούς τους μήνες. Επιβεβαιώνεται, ότι η διαπραγμάτευση όπως έχουμε πει πολλές φορές δεν θα είναι ένας περίπατος στην εξοχή από την άλλη όμως υπάρχει διαπραγμάτευση και διαψεύδονται όλοι όσοι μας έλεγαν ότι η διαπραγμάτευση που περιγράφουμε θα κρατήσει πέντε λεπτά, θα μας πουν όχι και μετά τί θα κάνουμε. Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη. Από τις κινήσεις των τελευταίων ημερών βλέπουμε, ότι η πίεση δεν είναι μόνο στη χώρα, πιέζονται και οι εκπρόσωποι των θεσμών, η πίεση είναι προς όλους. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα από τη δική μας πλευρά, έχει κατατεθεί ένας πλούτος προτάσεων και μεταρρυθμίσεων. Έχουν γίνει και οι αναγκαίες υποχωρήσεις για να μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία η διαπραγμάτευση, αλλά εμείς όπως έχουμε πει από την αρχή έχουμε και όρια και τα οποία περιγράφονται από την εντολή που μας έχει δώσει ο ελληνικός λαός. Όλη η διαπραγμάτευση κινήθηκε μέχρι σήμερα σε δύο αρχές, ότι εμείς θα σεβόμαστε τους κανόνες της ευρωζώνης ακόμα κι αν διαφωνούμε μ’ αυτούς και οι εταίροι μας θα πρέπει να σεβαστούν την εντολή του ελληνικού λαού. Αν και σήμερα αυτές οι δύο αρχές τηρηθούν, θα πάμε γρήγορα σε μία συμφωνία που θα είναι επωφελής για όλα τα μέρη.


 

• Δεν είναι δική μου δουλειά ως Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ να ενημερώνω τα ΜΜΕ για τα κείμενα που ανταλλάσσει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Αυτό που μπορώ να πω είναι, ότι το περιεχόμενο του κειμένου περιγράφεται πολιτικά στο άρθρο του πρωθυπουργού στην εφημερίδα «Le Monde» πριν λίγες μέρες. Περιγράφονται όλα τα ζητήματα που έχουμε πει όλο αυτό το διάστημα και καταγράφονται και στην τελευταία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, ότι θέλουμε μια συμφωνία αντίστοιχη με την εντολή που έχουμε πάρει, που δεν θα ρίχνει το βάρος στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, που να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και να είναι οικονομικά βιώσιμη δίνοντας χρόνο στην κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Αυτό σημαίνει, ότι πέρα από όσες παραχωρήσεις μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, δεν μπορούμε να κάνουμε μια συμφωνία που δεν θα λύνει, δεν θα ανοίγει τον δρόμο για την επίλυση του ζητήματος του χρέους ως βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τα επόμενα χρόνια όπως επίσης και τη διασφάλιση ενός επενδυτικού σχεδίου για να βγάλει τη χώρα από τη λιτότητα και να ανοίξει έναν δρόμο ανάπτυξης.Αυτό που συζητάμε είναι, ότι όποιες παραχωρήσεις γίνουν σήμερα αυτές θα είναι το κοινό προαπαιτούμενο μέχρι και την ολοκλήρωση του ζητήματος επίλυσης του χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει , για να επιλυθούν όλα τα ζητήματα σήμερα. Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία αυτή θα είναι κοινό προαπαιτούμενο για όλα τα θέματα. Αυτή είναι βασική απαίτηση και έχει περιγραφεί από όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις  και του πρωθυπουργού και του κόμματος. Η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει για μια λύση εντός των αποφάσεων που έχει λάβει το κόμμα μέχρι σήμερα. Δεν πιστεύω, ότι θα έρθει μία λύση, μία συμφωνία, που θα βρίσκεται εκτός αυτών των ορίων. Δεν πιστεύω, ότι ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνουν μια λύση που θα είναι εκτός αυτών των ορίων. 

Οι νόμοι που έρχονται και περνάνε από τη Βουλή κομμάτι του προγράμματός μας είναι , ξηλώνουν μνημονιακούς νόμους, ο νόμος Κατρούγκαλου ξήλωσε τον μνημονιακό νόμο των απολύσεων, ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση ήρθε να επουλώσει πληγές των μνημονίων όπως και μια σειρά από νόμοι που έρχονται το επόμενο διάστημα. Εμείς ζητάμε από τη συμφωνία να δίνεται ο χώρος στην κυβέρνηση για να υλοποιηθεί το σύνολο του προγράμματός μας και όχι τα άμεσα μέτρα μόνο.  Γι’ αυτό είμαστε τόσο αυστηροί στους όρους. Γι’ αυτό διαπραγματευόμαστε τέσσερις μήνες  για να σταματήσει ο μονόδρομος των μνημονίων και της λιτότητας και ν’ ανοίξει ένας διαφορετικός δρόμος σύμφωνα με όσα έχουμε δεσμευτεί.


 

• Όλα τα όργανα θα συνεδριάσουν μόλις υπάρξει το τελικό κείμενο. Είναι κάτι που έχουμε πει ξανά και ξανά. Καταλαβαίνω απολύτως την ανησυχία των βουλευτών και το αίτημα για ενημέρωση. Ήδη το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει αποφασίσει, ότι μόλις έχουμε κάποια οριστικοποίηση του κειμένου θα υπάρξει συνεδρίαση. Χθες ο Γ. Βαρουφάκης  ενημέρωσε τους βουλευτές του  ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στη Μόνιμη Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία. Έχουμε μια πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που περιγράφει τα όρια του κόμματος και  τους στόχους που θέτουμε. Οποτεδήποτε οριστικοποιηθεί το κείμενο που θα πλησιάζει σε συμφωνία, τότε θα ξανασυνεδριάσουν τα όργανα. Έχουμε ένα κόμμα φορέα δημοκρατίας.

 

• Η κυβέρνηση εργάζεται για να δοθεί λύση εντός των πλαισίων της λαϊκής εντολής. Κι αυτό οφείλει να κάνει. Αν όποια στιγμή δούμε, ότι βρισκόμαστε εκτός των ορίων αυτής της εντολής, αν δούμε, ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας δεν προτίθενται να σεβαστούν την εντολή που έχουμε πάρει από τον ελληνικό λαό, τότε ο λόγος θα δοθεί ξανά στον ελληνικό λαό και δεν θα αυθαιρετήσουμε. Αυτό που έχουμε πει από την πρώτη στιγμή είναι, ότι εμείς θα πρωτοτυπήσουμε, δεν φοβόμαστε τη δημοκρατία, θα σεβαστούμε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να αποφασίζει. Με βάση όλα αυτά δεν υπάρχει κανένα σενάριο εκλογών αυτή την στιγμή, που δουλεύουμε για να βρεθεί λύση.  Αν σήμερα γίνει αποδεκτό το κείμενο των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, θα πάμε σε μια συμφωνία και δεν θα χρειαστεί να κάνουμε κάτι άλλο. Θεωρώ, ότι η συμφωνία που θα έρθει, θα είναι εντός των αποφάσεων του κόμματος και θα μπορεί να ψηφιστεί από τα όργανα του κόμματος και τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αλλά θα είμαι πολύ καθαρός, αυτή η κυβέρνηση δεν είναι μια κυβέρνηση που στηρίζεται από διάφορα κόμματα, αυτός ο πρωθυπουργός δεν είναι ένας πρωθυπουργός που στηρίζεται από διάφορες πολιτικές δυνάμεις. Είναι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που έχει πάρει μια συγκεκριμένη εντολή . Στηρίζεται από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και με βάση αυτή την στήριξη πορεύεται.  Είναι σαφές, ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα καθορίζει το μέλλον της χώρας  για τα επόμενα χρόνια και θα λάβει αυτή η κυβέρνηση, θα πρέπει να στηριχτεί από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες  του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο.  Πολλές φορές τα πράγματα στη δημόσια συζήτηση παίρνουν έναν πολωτικό χαρακτήρα, που δίνει την έμφαση όχι σε αυτά που είναι σημαντικά αυτή την στιγμή. Αυτά θα τα δούμε, όταν έρθει η ώρα. Το σημαντικό σήμερα είναι να έρθει μια συμφωνία που να είναι εντός της εντολής , να στηρίζει τα τμήματα του λαού που χτυπήθηκαν βάναυσα τα προηγούμενα χρόνια και ν’ ανοίγει ένα δρόμο για να μπορέσει να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Γι’ αυτό δουλεύουμε όλο αυτό το διάστημα και γι’ αυτό έχουμε την στήριξη της κοινωνίας.

 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)