to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:40 | 06.04.2015

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Τ. Κορωνάκης: Σύμβολο για εμάς ο αγώνας στις Σκουριές, ευθύνες στην αστυνομία (βίντεο)

«Ο αγώνας των κατοίκων, ενάντια σε μια επένδυση περιβαλλοντοκτόνα και καταστροφική για το περιβάλλον είναι σύμβολο για εμάς» δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τους Γ. Ντσούνο και Χρ. Κούτρα, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες στην αστυνομία, για τα επεισόδια στις Σκουριές»


Kατερίνα Μπρέγιαννη

Επέρριψε ευθύνες στην αστυνομία, ευθύνες τις οποίες πρέπει να αναζητήσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καθώς όπως εξήγησε ήταν μια συγκέντρωση των κατοίκων που οι εργαζόμενοι της Ελντοράντο Γκόλντ κάλεσαν σε αντισυγκέντρωση. «Σε τέτοιες περιπτώσεις το λιγότερο που κάνει η αστυνομία είναι να φροντίσει να μην έρθουν σε επαφή οι δύο συγκεντρώσεις». Με βάση τα  βίντεο που κυκλοφορούν, φαίνονται οι εργαζόμενοι να πετάνε πέτρες εναντίον των κατοίκων και να προκαλούν τα επεισόδια.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την εταιρεία να τηρήσει τη νομοθεσία και τους όρους που έχουν τεθεί για αυτή την επένδυση, συμπληρώνοντας ότι κατανοεί τους εργαζόμενους που ανησυχούν για τη δουλειά τους, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί μια επένδυση που θα αποβεί καταστροφική για το μέλλον όλων και της περιοχής. Οι προτάσεις που έχουν γίνει για το θέμα αυτό από το τμήμα Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν λύσεις και θα διασφαλίσουν την υγιή ανάπτυξη στην περιοχή.

Αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης ο Τ. Κορωνάκης ξεκαθάρισε ότι, παρόλο που θα στενοχωρήσουμε όσους την προέβλεπαν, "δεν πάμε σε χρεοκοπία".

Σημεία συνέντευξης του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τους Γ. Ντσούνο και Χρ. Κούτρα:

  • Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει ν' αναζητήσει ευθύνες από τους αξιωματικούς, που είχαν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό στις Σκουριές
  •  
  • Αν πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ο δρόμος ανοίγει και για άλλες χώρες της ΕΕ

Για τα γεγονότα στις Σκουριές:

Καλό θα ήταν για την ενημέρωση όλων να προβληθούν όλες οι εικόνες. Να δούμε τα βίντεο, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Δείχνουν εργαζόμενους να πετάνε πέτρες σε κατοίκους. Υπάρχουν ευθύνες στην Αστυνομία. Χθες ήταν μια συγκέντρωση των κατοίκων, στην οποία οι εργαζόμενοι κάλεσαν σε αντισυγκέντρωση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το λιγότερο που κάνει η αστυνομία είναι να μην επιτρέψει την επαφή των δύο διαφορετικών ομάδων. Γι' αυτό και μόνο πρέπει ν' αναζητηθούν ευθύνες στην Αστυνομία. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει ν' αναζητήσει ευθύνες από τους αξιωματικούς, που είχαν τον σχεδιασμό χθες στην περιοχή.

Ποτέ δεν θα κατηγορούσαμε την αστυνομία αν φρόντιζε να μην έρθουν σε επαφή οι δύο πλευρές. Έχουμε στο παρελθόν κατηγορήσει πολλές φορές την αστυνομία, γιατί δεν σταμάτησε αντιδραστικές ομάδες, όπως επίσης την έχουμε κατηγορήσει πολλές φορές, γιατί επιτέθηκε μαζί με πολίτες σε διαδηλωτές.

Για την επένδυση εξόρυξης χρυσού:

Για εμάς ο αγώνας των Σκουριών είναι ένα σύμβολο. Ο αγώνας των κατοίκων απέναντι σε μια περιβαλλοντοκτόνα επένδυση είναι ένα σύμβολο. Το Υπουργείο πρέπει να εξετάσει όλες τις προϋποθέσεις και να εξασφαλίσει, ότι δεν υπάρχει ζημιά στο περιβάλλον. Από τα στοιχεία, που έχουμε εμείς ως κόμμα με το τμήμα περιβάλλοντός μας, προκύπτει, ότι η επένδυση αυτή δεν μπορεί παρά να είναι καταστροφική για το περιβάλλον και ως τέτοια δεν μπορεί να προχωρήσει.

Ας τηρηθεί η νομοθεσία, ας τηρήσει η εταιρία τους όρους από την Περιβαλλοντική Μελέτη και θα δούμε, ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Η μέθοδος εξόρυξης, που έχουν επιλέξει, όπου έχει χρησιμοποιηθεί είχε τεράστιες καταστροφικές επιπτώσεις.

Καταλαβαίνω, ότι οι εργαζόμενοι θέλουν να προστατεύσουν τη δουλειά τους. Πρέπει όμως να καταλάβουν και αυτοί, ότι και για τους ίδιους και για τα παιδιά τους πρέπει να προστατευθεί το μέλλον της περιοχής.

Δεν θέλουμε να πέφτει λάδι στη φωτιά. Θέλουμε με σύννομο τρόπο να τελειώνει αυτή η ιστορία. Οι προτάσεις, που έχουμε κάνει και είναι γνωστές σε όλους στην περιοχή, αφορούν στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος, που θα δώσει θέσεις εργασίας μαζί μ' ένα ολόκληρο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης για την περιοχή.

Οι κάτοικοι αντιδρούν, γιατί καταλαβαίνουν, ότι κινδυνεύει το μέλλον και η ζωή τους. Και σ' εσάς αν συνέβαινε δίπλα στο σπίτι σας, νομίζω, ότι θα αντιδρούσατε. Υπάρχει ένα σύνθημα, που χρησιμοποιείται στις πορείες για την Παλαιστίνη και λέει "δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη". Για να καταλαγιάσουν τα πάθη, να σταματήσουν οι συγκεντρώσεις των κατοίκων, θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος, ότι υπάρχει δικαιοσύνη και θα τηρηθεί η νομιμότητα.

Εμείς με τα επιστημονικά στοιχεία, που διαθέτουμε και από την παγκόσμια εμπειρία λέμε, ότι θα υπάρξει καταστροφή στην περιοχή. Μπορεί να δίνει δουλειά σ' έναν κλάδο για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά καταστρέφεται το μέλλον όλης της περιοχής, όλων των άλλων κλάδων. Αλλά και των ίδιων των εργαζόμενων στην εξόρυξη, γιατί έχει τεράστιες επιπτώσεις και στην υγεία.

Άνθρωποι, που έχουν ανάγκη τη δουλειά πολλές φορές διεκδικώντας το να μην τη χάσουν, ταυτίζονται με τα συμφέροντα των εργοδοτών. Ένα κράτος όμως έχει μεγαλύτερη ευθύνη και πρέπει να κοιτάει τι θα συμβεί στην περιοχή τα επόμενα 20, 30, 50 και 100 χρόνια.

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης:

Αυτό, που έχει ειπωθεί από τα πλέον επίσημα χείλη, είναι, ότι δεν τίθεται ζήτημα μη αποπληρωμής της δόσης στο ΔΝΤ. Δυστυχώς θα στεναχωρήσουμε όσους προέβλεψαν, πως θα πάμε - για άλλη μια φορά - σε χρεοκοπία.

Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, υπάρχουν πραγματικές διαφωνίες. Κυρίως όμως υπάρχει μια τακτική συνεχιζόμενης αμφιβολίας. Μπαίνει πια ένα ζήτημα σεβασμού της συμφωνίας και από την πλευρά των εταίρων. Εμείς σεβόμαστε τους κανόνες της Ε.Ε. για πρωτογενή πλεονάσματα και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ακόμα κι αν διαφωνούμε, συντάξαμε μια λίστα μεταρρυθμίσεων, που πιάνει αυτούς τους στόχους για φέτος, άρα και οι εταίροι μας από την πλευρά τους θα πρέπει να διασφαλίσουν τουλάχιστον να επιστραφούν τα χρήματα που ανήκουν στη χώρα. Μιλάμε για το 1,9 δισ των κερδών από τα ομόλογα και το 1,2 δισ του ΤΧΣ.

Γίνεται μια προσπάθεια εικονικής ασφυξίας, γιατί αν δινόταν αυτή την στιγμή τα συγκεκριμένα χρήματα δεν θα υπήρχε ζήτημα ρευστότητας.

Για την πολιτική αντιπαράθεση στην Ε.Ε:

Είναι μια διαπραγμάτευση ανοιχτή, για να πας καλά στη διαπραγμάτευση, πρέπει να έχεις διανοηθεί και τη ρήξη. Το έχει πει ο υπουργός Οικονομικών από τις προγραμματικές δηλώσεις.

Εμείς έχουμε κόκκινες γραμμές, δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε οποιαδήποτε πολιτική. Μέτρα, που εφαρμόστηκαν την προηγούμενη περίοδο οδήγησαν στα σημερινά καταστροφικά αποτελέσματα με κυρίαρχο την ανθρωπιστική κρίση. Αυτό πια αναγνωρίστηκε και από την Ε.Ε. στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Ένας μόνος λόγος υπάρχει για να επιμείνει η Ε.Ε. στην καταστροφική πολιτική: Να μην πετύχει η κυβέρνηση, που είναι πολιτικά εξαιρετικά διαφοροποιημένη από το κυρίαρχο πολιτικό μπλοκ στην Ε.Ε.

Το πολιτικό ζήτημα είναι σαφές. Είναι μια χρονιά εννέα εκλογικών αναμετρήσεων και δεν θέλουν ν' αμφισβητηθεί ο σκληρός νόμος της λιτότητας, που έχει επιλέξει μια σειρά κυβερνήσεων στην Ε.Ε.

Δεν έχει εξυφανθεί κάποια μεγάλη μηχανορραφία εναντίον της χώρας, πολιτικό είναι το ζήτημα. Αν μια κυβέρνηση, όπως η ελληνική που αμφισβητεί τη λιτότητα, εφαρμόζει το πρόγραμμά της και θέλει ν' ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης, τα καταφέρει, τότε ο δρόμος της ανάπτυξης ανοίγει ταυτόχρονα και για άλλες χώρες της Ε.Ε.

Για τις διαφορετικές απόψεις στο ΣΥΡΙΖΑ:

Κανέναν δεν αιφνιδιάσαμε, ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό μας. Το γνωρίζει η ελληνική κοινωνία, που μας εμπιστεύτηκε. Υπάρχει σοβαρή συζήτηση στα όργανα του κόμματος. Εγώ ως Γραμματέας της ΚΕ θα σας πω, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ένα δημοκρατικό κόμμα, δεν θα επιβληθεί κανένα σιωπητήριο. Εμείς θα διασφαλίσουμε τη λειτουργία του κόμματος και τον πλούσιο εσωτερικό διάλογο. Αυτό όμως δεν θα δικαιολογεί μια πανσπερμία απόψεων στο δημόσιο λόγο ή την εικόνα της δημόσιας αντιπαράθεσης.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)