to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:31 | 01.04.2015

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Τ. Κορωνάκης στο ιταλικό "Μανιφέστο": Ένας ευρωπαϊκός ΣΥΡΙΖΑ για να σταματήσουμε τη λιτότητα

«Δεν είμαστε ένα κόμμα μηχανισμών, πρέπει να έχουμε τις κεραίες μας στη κοινωνία και να προωθούμε τη συμμετοχή».


Διαβάστε επίσης:

Τ. Κορωνάκης σε "Fatto Quotidianο": Παραμένουμε κόμμα του αγώνα για να ελέγχουμε τη κυβέρνηση

O Τάσος Κορωνάκης έχει στο αίμα του το ρόλο του ακτιβιστή για έναν άλλο εφικτό κόσμο. Ακόμη και τώρα που είναι γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, και γι' αυτό ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους για τη τύχη της Ευρώπης, διατηρεί τη συμπεριφορά και το look ενός που δεν απέχει από αυτό της μορφής ενός σύγχρονου αντι-Τζιότο από την εποχή της Γένοβας, παρόλο που όπως πολλοί άλλοι ομοεθνείς του εκείνες τις ημέρες δεν πήγε πέρα από το λιμάνι της Ανκόνα, ή ενός ακτιβιστή του Blockupy που μόλις επέστρεψε από τη Φραγκφούρτη. Σαν να θέλει να επαναλάβει ότι το κόμμα του οποίου κρατά τα ηνία είναι παιδί αυτή της ιστορίας και ακόμη και σήμερα «ένα κόμμα του αγώνα». Ελευθεριακή γενειάδα, πράσινο πουκάμισο έξω από το παντελόνι, ουρά αλά Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο Κορωνάκης, ήταν χθες στη Ρώμη για μια «πρόβα ενότητας» στον πρώην κινηματογράφο Καπρανιτσέτα ανάμεσα στις δυνάμεις που υποστηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ στην Ιταλία, με ένα πτυχίο από το Πολυτεχνείο της Πάτρας και είκοσι χρόνια ακτιβισμού, από τις διαμαρτυρίες εναντίον του ΔΝΤ στη Πράγα και το αντιπολεμικό κίνημα έως τη θέση του γραμματέα της νεολαίας του Συνασπισμού, έχει μονίμως παρόν του το ρόλο αυτού του παράξενου πολιτικού όντως που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είμαστε ένα κόμμα μηχανισμών, πρέπει να έχουμε τις κεραίες μας στη κοινωνία και να προωθούμε τη συμμετοχή».

Τι υπάρχει από την εμπειρία των κινημάτων της τελευταίας 15ετίας στο ΣΥΡΙΖΑ;

Ένα μεγάλο τμήμα των εκπροσώπων αυτή της κυβέρνησης μεγάλωσε μέσα σε αυτά τα κινήματα. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έφθασε στα σημερινά επίπεδα μετά την υποστήριξη των διαμαρτυριών στη πλατεία Συντάγματος το 2010 και είναι πάντα παρόν δίπλα στους κοινωνικούς αγώνες, ακόμη και στις πιο σκληρές στιγμές τους, όπως το 2008. Χάρις στο γεγονός ότι αποφασίσαμε ότι η αριστερά θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη να κυβερνήσει ακόμη και με τη κρίση καταφέραμε να οικοδομήσουμε ένα ανταγωνιστικό σχέδιο.

Και στην Ιταλία διεξάγονται προσπάθειες να οικοδομηθεί κάτι ανάλογο. Την προηγούμενη εβδομάδα στη Ρώμη κατέβηκε στους δρόμους ο κοινωνικός συνασπισμός που προωθεί το συνδικάτο Εργατών Μετάλλου FIOM…

Όλες αυτές οι διαδηλώσεις δίνουν μια μεγάλη ελπίδα. Μα σε κάθε χώρα οι συνθήκες είναι διαφορετικές και πρέπει οι δυνάμεις που βρίσκονται στη κάθε χώρα να αποφασίσουν πώς να κινηθούν. Πιστεύω ότι υπάρχει η ανάγκη της συμμετοχής των κομμάτων στα κινήματα και εκεί μέσα να οικοδομηθούν οι συνθήκες συμμετοχής.

Η ιταλική παρουσία στην Ελλάδα τις ημέρες των εκλογών ήταν η πιο μαζική και ορατή ανάμεσα στην ευρωπαϊκή αριστερά…

Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ την ιταλική αριστερά που υποστήριξε τις προσπάθειές μας. Η μεγαλύτερη αλληλεγγύη που μπορούμε να δεχθούμε στην Ελλάδα είναι να αλλάξουν οι ισορροπίες σε κάθε χώρα και σε αυτό είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις – εξουσίες προσπαθούν να καταστρέψουν τη δυνατότητα μιας αλλαγής στην Ευρώπη. Γι αυτό το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, όταν γυρίζουμε στην Ευρώπη, είναι να πληροφορήσουμε για τι συμβαίνει στη πραγματικότητα στην Ελλάδα. Μετά θα θέλαμε να βοηθήσουμε με τη παρουσία μας τις δυνάμεις που οργανώνονται και υποστηρίζουν την ιδέα ότι η δική μας αποτελεί μια προσπάθεια για να αλλάξει η Ευρώπη.

Στο μεταξύ έχουν περάσει δύο μήνες και οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν ξεμπλοκάρει ακόμη…

Έχουμε ήδη κάνει πολλά πράγματα. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υιοθετήσει μια στρατηγική ασφυξίας, που ξεπεράσαμε με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, γιατί μπορέσαμε να αποσυνδέσουμε τη χρηματοδότηση από το Μνημόνιο, να κερδίσουμε τέσσερις μήνες, να αμφισβητήσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα και να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να πληρώσουν τα χρέη τους με 100 δόσεις. Από αυτό το μέτρο εισπράξαμε ήδη 500 έκατ. Ευρώ. Αυτό επιτρέπει στη κυβέρνηση να επανεκκινήσει, αλλά και στον κόσμο να αναπνεύσει. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αποδεχθεί τη πρώτη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις θα είχαμε προχωρήσει ακόμη περισσότερο, αλλά προφανώς κάποιοι δεν ήθελαν να εφαρμοστεί η συμφωνία. Τώρα καταθέσαμε μια δεύτερη λίστα μεταρρυθμίσεων, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι, έτσι όπως σεβόμαστε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και εάν δεν είμαστε σύμφωνοι, με τον ίδιο τρόπο θα σεβαστούμε και την εντολή που πήραμε από το λαό μας. Δεν θα αποδεχθούμε υφεσιακά  μέτρα και τη λιτότητα.

Στο μεταξύ ποια μέτρα πήρατε;

Ο στόχος μας είναι να βελτιώσουμε, αυτούς τους μήνες, τη ζωή του κόσμου. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια σκληρή διαπραγμάτευση, γι αυτό έχουμε μια μεγάλη στήριξη ακόμη και από άτομα που δεν μας ψήφισαν. Είναι επίσης σημαντικό να κάνουμε δομικές μεταρρυθμίσεις που να αποκαθιστούν τα δικαιώματα και τη δημοκρατία., από την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ, των επαναπρόσληψη των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης. Ένα σημαντικό σημείο αφορά τις συχνότητες των τηλεοράσεων, όπου υπάρχει μια ισχυρή αντιπαράθεση, γιατί μέχρι σήμερα οι ιδιώτες δεν έχουν πληρώσει τίποτα. Θέλουμε επίσης να δώσουμε μια μεγάλη μάχη εναντίον της διαφθοράς, του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων και ξεκινήσαμε διαπραγματεύσεις με τις ελβετικές αρχές για να βάλλουμε ένα φόρο στα κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό. Έχουμε επίσης τη διάθεση να φορολογήσουμε τη μεγάλη ιδιοκτησία και να αποκαταστήσουμε τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να αντιμετωπίσουμε τη  μαύρη εργασία και να δώσουμε την υπηκοότητα στα παιδιά των μεταναστών, όπως επίσης να κλείσουμε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου Γ΄. Μετά είναι και τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, η απαγόρευση της κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας, η οικονομική στήριξη των ενοικιαστών, η επανατοποθέτηση του ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους το κόψανε.

Σήμερα η Wall Street Journal έγραψε ότι οι δανειστές δεν  θα ευχαριστηθούν από τις ελληνικές προτάσεις…

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη φάση διαπραγματεύσεων, μα η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Για εμάς δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνουμε μια πολιτική που αποδείχθηκε λανθασμένη και απαράδεκτη για τον ελληνικό λαό. Αλλά πιστεύω ότι στο τέλος θα βρούμε μια λύση που θα είναι ικανοποιητική για όλους.

Πιστεύετε ότι η κριτική τάση του κόμματος σας θα αποδεχθεί ένα πιθανό συμβιβασμό;

Κανένας στην Ελλάδα δεν εξεπλάγει από τις διαφορετικές θέσεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλο που υπάρχουν διαφορετικές γνώμες αποδείξαμε ότι στις δύσκολες καταστάσεις μπορούμε να πάμε όλοι μαζί. Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν ήταν όλη θετική, γιατί πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης. Τον Ιούνιο θα αντιμετωπίσουμε τη λύδια λίθο, όταν θα τεθεί το μεγάλο πρόβλημα του χρέους.

Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί;

Το σημαντικό θέμα είναι να φθάσουμε σε μια ευνοϊκή θέση. Ξέρουμε ότι από τώρα μέχρι τότε θα υπάρχουν συνεχείς διαπραγματεύσεις και δύσκολες στιγμές, αλλά είναι ήδη θετικό ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δέχθηκε ότι οι πολιτικές που θα υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα δημιούργησαν μια ανθρωπιστική κρίση. Αποτελεί τη παραδοχή ότι επρόκειτο για μια λανθασμένη πολιτική. Η Ελλάδα πρέπει να απελευθερωθεί από τη θηλιά του χρέους για να μπορέσει να μεταφέρει τους απαραίτητους πόρους για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το επονομάσαμε «Σύμφωνο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας». Μόνο έτσι μπορούμε να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της λιτότητας και της αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων της ανεργίας και της ανθρωπιστικής κρίσης.

Και εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δεχθεί;

Λάβαμε μια πολύ συγκεκριμένη εντολή από τον ελληνικό λαό: να αγωνιστούμε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να βγάλουμε τη χώρα από τη κρίση, με μια πολιτική εντελώς διαφορετική από αυτή που εφαρμόστηκε  μέχρι σήμερα. Δεν θέλουμε τη ρήξη, αλλά δεν είμαστε και διατεθειμένοι να εφαρμόσουμε τη πολιτική που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα. Αυτό το καταλαβαίνουν επίσης στις Βρυξέλλες.

*Η συνέντευξη του Τάσου Κορωνάκη στον Άντζελο Μαστραντρέα δημοσιεύτηκε στην ιταλική κομμουνιστική εφημερίδα «Ιλ μανιφέστο» στις 31/03/2015. Η συνέντευξη, που είχε αναφορά στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, είχε το τίτλο: Ελλάδα συνέντευξη. Μιλάει ο Τάσος Κορωνάκης, ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ: «Ένας ευρωπαϊκός ΣΥΡΙΖΑ για να σταματήσουμε τη λιτότητα».

Μετάφραση - απόδοση: Αργύρης Παναγόπουλος 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)