to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:10 | 08.08.2015

Πολιτική

Τ. Κορωνάκης: Φτάσαμε ως εδώ γιατί είχαμε την ενότητα στον πυρήνα του σχεδίου μας

"Τα ερωτήματα είναι σκληρά και οι απαντήσεις οφείλουν να ξεπερνούν την εύκολη ρητορεία", τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, απαντώντας στο ερώτημα ποιο μπορεί να είναι το σχέδιο της ευρωπαϊκής Αριστεράς σε αυτήν την Ευρωζώνη, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών»


Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση σημειώνει πως «κάναμε ό,τι μπορούσαμε αλλά ηττηθήκαμε». «Κόμμα, κοινοβουλευτική ομάδα και κυβέρνηση ναρκωθήκαμε από τη διαπραγμάτευση και δεν βάλαμε όλες μας τις δυνάμεις στην εφαρμογή ενός πιο συμμετοχικού μοντέλου διακυβέρνησης, ενός συνολικά διαφορετικού σχεδίου κοινωνικής ενεργοποίησης που θα αξιοποιούσε ανθρώπους, ικανότητες και δυνατότητες και θα έδινε δύναμη στη διαπραγματευτική διαδικασία, πετυχαίνοντας νίκες και στην καθημερινότητα του πολίτη», αναφέρει.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, «αυτό που σήμερα χρειαζόμαστε είναι αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια για να μπορέσουμε μαζί με τον λαό να χαράξουμε ένα σχέδιο απεμπλοκής από τους εκβιασμούς και τα μνημόνια».

Ερωτηθείς για τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, ο κ. Κορωνάκης επισημαίνει ότι «από την πρώτη στιγμή έχει επιλέξει ρόλο κρίνοντας συναδέλφους του, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νεολαία με λεκτικές ακρότητες, ως μη όφειλε». «Το σημαντικότερο όμως είναι ότι επί των ημερών του δεν έχουμε δει αποφασιστικά βήματα στο κτύπημα της διαφθοράς και τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας, ενώ συνεχίζονται οι αναίτιες συλλήψεις συνδικαλιστών και αγωνιστών, οι επιθέσεις απέναντι σε κινητοποιήσεις και ένα γενικευμένο κλίμα ασυδοσίας και μη ελέγχου, που δυστυχώς προκαλεί ακόμα επιδεικτικά. Αυτό δεν νομίζω πως μπορεί να συνεχιστεί», επισημαίνει. 

Ολόκληρη η συνέντευξη του Τάσου Κορωνάκη

- Λίγο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός είχε πει στην Κεντρική Επιτροπή ότι το κόμμα πρέπει να ασκεί καλόπιστη κριτική στην κυβέρνηση. Επτά μήνες μετά, η σχέση κυβέρνησης και κόμματος λειτούργησε ικανοποιητικά; 

Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση και οφείλουμε να την απολογίσουμε αυτοκριτικά χωρίς να υποτιμούμε τα όσα έγιναν. Το θέμα για μένα είναι πως κόμμα, κοινοβουλευτική ομάδα και κυβέρνηση ναρκωθήκαμε από την διαπραγμάτευση και δεν βάλαμε όλες μας τις δυνάμεις στην εφαρμογή ενός πιο συμμετοχικού μοντέλου διακυβέρνησης, ενός συνολικά διαφορετικού σχεδίου κοινωνικής ενεργοποίησης που θα αξιοποιούσε ανθρώπους, ικανότητες και δυνατότητες και θα έδινε δύναμη στην διαπραγματευτική διαδικασία, πετυχαίνοντας νίκες και στην καθημερινότητα του πολίτη. Με αυτό δεδομένο νομίζω πως ούτε ο καθένας μας έκανε όσα μπορούσε, ούτε η σχέση μας ήταν αυτή που έπρεπε.


- Η συμφωνία με τους δανειστές εκτιμάτε ότι θα υπογραφεί; Ή οι ακραίοι κύκλοι στην Ευρωζώνη θα επιλέξουν και πάλι την απειλή ρήξης;

Το ζήτημα δεν είναι τι θα κάνουν οι δανειστές. Αν ένα πράγμα κερδίσαμε αυτό το εξάμηνο, είναι ότι αποκαλύψαμε το πραγματικό τους πρόσωπο. Είναι δεδομένο πως οι εκβιασμοί μπορούν να επανέλθουν, η συμφωνία μπορεί να μην κλείνει ή το πιθανότερο να μην βγαίνει, αφού βασίζεται στις ίδιες λανθασμένες συνταγές λιτότητας. Αυτό που σήμερα χρειαζόμαστε είναι αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια για να μπορέσουμε μαζί με τον λαό να χαράξουμε ένα σχέδιο απεμπλοκής από τους εκβιασμούς και τα μνημόνια.


- Η κυβέρνηση θεωρείτε ότι ήταν επαρκώς προετοιμασμένη για την σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους;

Λέγαμε πως η διαπραγμάτευση για να καταλήξει πρέπει να τηρηθούν δύο αρχές. Εμείς θα σεβόμασταν τους κανόνες της Ευρωζώνης και οι εταίροι θα σέβονταν την εντολή του λαού. Έτσι είχαμε μεταφράσει την εντολή σε σχέδιο διαπραγμάτευσης που θα κράταγε την χώρα στην Ευρωζώνη, χωρίς όμως την συνέχιση της λιτότητας, πιστεύοντας στην δύναμη του δίκιου και της δημοκρατίας.

Αντ’ αυτού είχαμε ένα οικονομικό πόλεμο, με επιβολή ασφυξίας, με καθαρούς εκβιασμούς και τελικά με την γυμνή επιβολή δια της ισχύος. Γνωρίζαμε ότι η διαπραγμάτευση δεν θα ναι περίπατος, κάναμε ότι μπορούσαμε, αλλά ηττηθήκαμε. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος πάντως για το αν οποιαδήποτε αριστερή κυβέρνηση σε αυτό το κράτος και υπό αυτό τον ευρωπαϊκό συσχετισμό, θα μπορούσε να προετοιμαστεί και να νικήσει.

- Το τελευταίο διάστημα το κλίμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει διαλυτικό. Θα καταφέρει το κόμμα να φτάσει ενωμένο στο Έκτακτο Συνέδριο; Η «Αριστερή Πλατφόρμα» λέει πάντως ότι δεν έχει νόημα αυτό το έκτακτο συνέδριο, από τη στιγμή που η συμφωνία με τους δανειστές υπογραφεί... 

Η πόλωση, και δεν αναφέρομαι μόνο στην αριστερή πλατφόρμα, μπορεί να συσπειρώνει, αλλά δεν βοηθάει την συλλογικότητα να δώσει απαντήσεις. Συμπεριφορές που μοιάζουν να έχουν με βεβαιότητα απαντήσεις, ενώ μόλις έχουν ηττηθεί όλα τα διαθέσιμα σχέδια που υπήρχαν στο τραπέζι και η επιστροφή σε παρελθοντικές εκφωνήσεις, κλείνοντας τα μάτια σε όσα ζήσαμε, δεν βοηθάνε.

Φτάσαμε ως εδώ γιατί είχαμε την ενότητα στον πυρήνα του σχεδίου μας, μαζί με την πίστη στο δίκιο όσων χτυπήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και και για αυτούς οφείλουμε ενωμένοι να δώσουμε απαντήσεις που θα μπορέσουν να μας βγάλουν από το αδιέξοδο.

Όσοι υποτιμήσουν το παραπάνω θα πρέπει να ξέρουν πως επί θραυσμάτων και θρυμμάτων μετά την ανατίναξη, η ορθότητα της κάθε θέσης ελέγχεται κυρίως ως προς την κοινωνική της χρησιμότητα.


- Υπάρχει διέξοδος και δυνατότητα άσκησης αυτόνομης προοδευτικής πολιτικής εντός του ασφυκτικού πλαισίου που θα επιβάλει το νέο πρόγραμμα στην κυβέρνηση;

Οι μήνες που διανύουμε θα είναι αυτοί που θα δώσουν την απάντηση στο ερώτημα σας, σίγουρα όσο η κατάσταση μένει ως έχει τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Ίσως το πιο κρίσιμο ερώτημα του συνεδρίου μας είναι ποιο είναι το σχέδιο της ευρωπαϊκής Αριστεράς στην νέα εποχή, σε αυτή την Ευρωζώνη, αλλά και σε αυτές τις συνθήκες παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού και άρσης της λαϊκής κυριαρχίας. Είτε εντός μέσω του Eurogroup, της ΕΚΤ και τελικά της Γερμανικής πολιτικής ηγεσίας, είτε εκτός μέσω του δανεισμού από το ΔΝΤ, που θα στηρίζει το νόμισμα σου, τα ερωτήματα είναι σκληρά και οι απαντήσεις οφείλουν να ξεπερνούν την εύκολη ρητορεία.  

- Δεδομένων των συνθηκών, εκλογές πότε πρέπει να γίνουν; Φαίνεται ότι αυτές επισπεύδονται, αφού λέγεται πως οι βουλευτές, που διαφωνούν με την συμφωνία, «απειλούν» την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Η εκλογολογία δεν βοηθάει κανέναν και οι εκλογές δεν είναι όπλο. Η συμφωνία μπορεί να περάσει από την Βουλή. Η κοινωνία δεν αμφισβητεί την κυβέρνηση, η αντιπολίτευση δεν θέτει θέμα εμπιστοσύνης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν την δυνατότητα να κουβεντιάσουν ανοιχτά στις διαδικασίες του κόμματος σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, χωρίς απειλές, με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και μεταξύ μας.

- Ο Γιάννης Πανούσης πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση; Συνελέγησαν και υπογραφές εναντίον του πρόσφατα από στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής. 

Ο Γιάννης Πανούσης έχει από την πρώτη στιγμή επιλέξει ρόλο κρίνοντας συναδέλφους του, τον ΣΥΡΙΖΑ και την νεολαία με λεκτικές ακρότητες, ως μη όφειλε. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι επί των ημερών του δεν έχουμε δει αποφασιστικά βήματα στο χτύπημα της διαφθοράς και τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας, ενώ συνεχίζονται οι αναίτιες συλλήψεις συνδικαλιστών και αγωνιστών, οι επιθέσεις απέναντι σε κινητοποιήσεις και ένα γενικευμένο κλίμα ασυδοσίας και μη ελέγχου, που δυστυχώς προκαλεί ακόμα επιδεικτικά. Αυτό δεν νομίζω πως μπορεί να συνεχιστεί.

- Προσωπικά βρεθήκατε στο στόχαστρο πολιτικών και μέσων ενημέρωσης για τις στρατιωτικές σας υποχρεώσεις. Σας ενόχλησε το γεγονός;

Αυτοί που δημιούργησαν και υπηρέτησαν ένα φαύλο σύστημα κρίνουν εμένα χρησιμοποιώντας παρανόμως έγγραφα και στοιχεία προσωπικού χαρακτήρα, χωρίς να αποδεικνύουν τίποτα, για μια υπόθεση που έχει ήδη δρομολογηθεί, απολύτως σύμφωνα με τους νόμους. Η λάσπη στον ανεμιστήρα και οι λογικές κλειδαρότρυπας και κιτρινισμού οφείλουν να απομονώνονται από όλο τον πολιτικό κόσμο ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στην δημοκρατία. Δυστυχώς ο μικροκομματισμός καλά κρατεί... 

 
 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)