to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:32 | 02.07.2015

Πολιτική

Τ. Κορωνάκης: Ο λαός ψήφιζε Σαμαρά κι έβγαινε Ντράγκι - Να ψηφίσουμε Τσίπρα για να παραμείνει Τσίπρας

"Ο ελληνικός λαός την Κυριακή πρέπει να αποφασίσει αν θα ορίζει ο ίδιος την κυβέρνησή του και την πολιτική που θα εφαρμόζεται στη χώρα ή όχι", τονίζει ο Τάσος Κορωνάκης, Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στον Real Fm


Σημεία της συνέντευξης Τάσου Κορωνάκη, Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, στον Real Fm 

O πρωθυπουργός ξεκαθάρισε χθες όλα τα ανοιχτά ερωτήματα που υπήρχαν. Από χθες το βράδυ και σήμερα υπάρχουν πάρα πολλές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων  που λένε πως είτε βγει το «όχι», είτε βγει  το «ναι» η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με άλλους όρους φυσικά ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Άρα  δεν υπάρχει κανένα άλλο ζήτημα στο οποίο πρέπει να τοποθετηθεί ο ελληνικός λαός πέρα από το ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Φτάσαμε  στο δημοψήφισμα γιατί βρεθήκαμε μπροστά σε ένα τελεσίγραφο που ήταν σαφώς  εκτός της εντολής  που είχαμε λάβει. Εμείς από την αρχή είχαμε πει ότι πιστεύουμε πάρα πολύ στη λύση,  βάση της εντολής που έχουμε λάβει και θα τη σεβαστούμε μέχρι τέλους. Παλέψαμε καταθέτοντας προτάσεις, πολλές φορές πέρα από τα όριά μας,  με ένα στόχο να υπάρξει μια συμφωνία που δεν θα συνεχίζει την καταστροφή των προηγούμενων πέντε χρόνων, αλλά θα δίνει λύση. Θα βάζει δηλαδή στην ατζέντα το ζήτημα του χρέους , θα βάζει μια χρηματοδότηση που θα δίνει χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση για να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της,  μ’ ένα επενδυτικό σχέδιο ώστε να βγούμε από το φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης  και να περάσουμε στον δρόμο της ανάπτυξης . Είναι σαφές ότι η απάντηση στο ερώτημα του δημοψηφίσματος, το «ναι» ή το «όχι», θα σημάνει  νέα μέτρα ξανά για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα; Ή περικοπές στις συντάξεις την στιγμή που τα προηγούμενα πέντε χρόνια έχουν κοπεί  14 δισ. από το ασφαλιστικό σύστημα;  Ομαδικές απολύσεις και  νέος συνδικαλιστικός νόμος  που θα καταργεί το δικαίωμα στην απεργία ή συλλογικές συμβάσεις;

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος αφορά στο τελεσίγραφο που λάβαμε στο Eurogroup . Αυτό το τελεσίγραφο δεν περιελάμβανε χρέος, το οποίο και μπήκε στο τραπέζι της κουβέντας  ξανά χθες , δεν περιελάμβανε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά είχε την απαίτηση για ομαδικές απολύσεις, είχε την απαίτηση για μεγάλο κόψιμο στις συντάξεις από σήμερα και δεν άφηνε το περιθώριο να υπάρχει ισορροπημένη κατανομή στα μέτρα. Νομίζω ότι είναι ουσιαστικά διαφορετική η πρόταση απ’ όσα εμείς έχουμε πει έως σήμερα και εμείς για άλλη μια φορά – προχθές – αποδείξαμε ότι κυνηγάμε τη λύση με πάθος, κυνηγάμε να βρεθεί συμφωνία και έτσι κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι εμείς θέλαμε από την αρχή να τινάξουμε τη διαπραγμάτευση  στον αέρα και πως υπήρχαν κρυφά σχέδια. Όλα αυτά πέφτουν στο κενό. Είναι μια επιχείρηση τρομοκράτησης του ελληνικού λαού. Εμείς από την αρχή έχουμε πει ότι μπορούμε να υποχωρούμε μέχρι ένα σημείο, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα δοθεί λύση. Δεν θέλουμε να μπούμε ξανά στο κυνήγι της δόσης μήνα με το μήνα, το τελεσίγραφο είχε αξιολόγηση κάθε μήνα. Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης σε οδηγεί να μην μπορείς να πιάσεις τους στόχους και επειδή δεν μπορείς να πιάσεις τους στόχους παίρνεις νέα μέτρα. Αυτή η πορεία πρέπει να ανακοπεί.  Αυτό είναι το ερώτημα. Θέλουμε την παλινόρθωση της μνημονιακής περιόδου και του πολιτικού προσωπικού που την εκπροσωπεί ή όχι;

Πρέπει να πούμε ποιος έχει την ευθύνη για τις κλειστές τράπεζες. Ο κ. Ντράγκι φέρει την ευθύνη. Γι’ αυτό του ζητάμε του κόσμου να ψηφίσει ισχυρό «Όχι». Γιατί το προηγούμενο διάστημα ψήφιζαν Σαμαρά και τους έβγαινε Ντράγκι, ψήφιζαν Σαμαρά και τους έβγαινε Σόιμπλε. Εμείς ζητάμε και την Κυριακή να ψηφίσουν Τσίπρα για να παραμείνει Τσίπρας, να μην βγει κάτι άλλο.

Ο ελληνικός λαός την Κυριακή πρέπει να αποφασίσει αν θα ορίζει  ο ίδιος  την κυβέρνησή του και την πολιτική  που θα εφαρμόζεται στη χώρα ή όχι.

Χθες η κ. Λαγκάρντ είπε ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι η κυβέρνησή της. Το πρόβλημά θεωρούν ότι είναι ο Τσίπρας, γιατί  μένει  πιστός στην εντολή και το πρόγραμμα που του ανέθεσε ο ελληνικός λαός. Εμείς λέμε ότι ο λαός  πρέπει ν’ αποφασίσει. Δεν λέμε Ζάππεια προεκλογικά και υπογράφουμε Μνημόνια μετεκλογικά.  Εμείς είπαμε ότι αν βγούμε εκτός της εντολής θα ζητήσουμε από το λαό ν’ αποφασίσει. Εμείς καλούμε τους πολίτες να πάρουν την κρίσιμη απόφαση για το μίγμα της πολιτικής που θα εφαρμοστεί στη χώρα τα επόμενα χρόνια.  Θα είναι μόνο σκληρά μέτρα χωρίς  λύση για το χρέος και χωρίς χρηματοδότηση που θα εξασφαλίζει αναπτυξιακή πορεία ή το ανάποδο;  Θα είναι ισορροπημένα τα μέτρα ή θα διαλύσουμε τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα; Σε αυτό καλούνται ν’ απαντήσουν οι πολίτες την Κυριακή.  Αν επιλέξουν το «Όχι» έχουμε ελπίδα, έχουμε προοπτική να ανοίξουμε ένα διαφορετικό δρόμο. Αν επιλέξουν το «Ναι» έχουμε παλινόρθωση του Μνημονίου  και του «Ναι σε όλα»

Είναι σαφές πως αν υπερψηφιστεί το «ναι» θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις.  Έχουμε δηλώσει από την αρχή ότι θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αυτό θα ήταν καλό να το δηλώσουν όλες οι πλευρές.  Εμείς λέμε ότι αν βγει <<όχι>> θα σταλεί ηχηρό το μήνυμα παρά τους εκβιασμούς και όλα τα πρωτοφανή που ζούμε, τον οικονομικό πόλεμο που παίρνει διαστάσεις ενός οικονομικού πραξικοπήματος. Παρόλα αυτά εμείς λέμε ότι αν βγει «ναι» εμείς θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα.  Καλούμε και τους υπόλοιπους να σεβαστούν το «όχι».  Γιατί το «όχι» θα βγει την Κυριακή και καλούμε τους υπόλοιπους να το σεβαστούν.  Αν βγει «ναι» όμως η βούληση του ελληνικού λαού πρέπει να εφαρμοστεί, αλλά δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί από εμάς.  Ο λαός την Κυριακή θα πρέπει να αποφασίσει και ποιος θέλει να υλοποιήσει τη βούλησή του. Εμείς δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε μνημόνιο, δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε μια ατέρμονη πολιτική χωρίς τέλος, που θα βάλει στον ελληνικό λαό πάλι περικοπές στις συντάξεις , στους αγρότες  υπερφορολόγηση από το πρώτο ευρώ,  στους ελεύθερους επαγγελματίες  νέους φόρους , στα νησιά  αυξημένο ΦΠΑ,  σε μια πορεία δηλαδή χωρίς τέλος.  Εμείς ένα σχέδιο χωρίς προοπτική εις βάρος του ελληνικού λαού δεν μπορούμε να το υλοποιήσουμε, υπάρχουν άλλοι πρόθυμοι.

Με το «όχι» ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει και είμαστε σίγουροι ότι πολύ σύντομα θα φέρει μια συμφωνία που θα είναι βιώσιμη, θα δίνει λύση στο χρέος και θα ανοίγει νέους δρόμους για τη χώρα και για την Ευρώπη.  Παίζονται πάρα πολλά και αυτή η  πρωτοφανής επίθεση που δεχόμαστε από εντός και από εκτός , μια και η ηγεσία της Ευρώπη δεν εμπιστεύεται καν το πολιτικό προσωπικό του «ναι» στην Ελλάδα και αναλαμβάνει να κάνει η ίδια την καμπάνια για το δημοψήφισμα, αυτή η επίθεση που δεχόμαστε είναι η προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης και αλλαγής της βούλησης του ελληνικού λαού.  Σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες που η συγκέντρωση του «όχι» προβάλλεται από τα κανάλια για 8  λεπτά και η συγκέντρωση του «ναι» για 48 λεπτά, σ’ αυτές τις συνθήκες που τα κανάλια στέλνουν μηνύματα στο twitter για το αν θα υπάρχουν φάρμακα ή όχι  την επόμενη μέρα, πρωτοφανείς συνθήκες εκβιασμών που δεν έχουμε ξαναζήσει.  Εμείς λέμε στον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος  και να απαντήσει στο ερώτημα του δημοψηφίσματος για το ποια πολιτική θέλει από την επόμενη μέρα να εφαρμοστεί στη χώρα και ποια κυβέρνηση θέλει να έχει. Να μην του ορίσει κανένας άλλος τη βούληση.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)