to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:47 | 26.06.2015

Πολιτική

Τ. Κορωνάκης: «Να ξεχάσουν σενάρια Καννών και Παπαδήμου - Αν επιμείνουν, το λόγο έχει ο λαός»

Σε τρεις ημέρες οι αξιώσεις των δανειστών αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τάσος Κορωνάκης.


Σε τρεις ημέρες οι αξιώσεις των δανειστών αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τάσος Κορωνάκης, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το σχέδιο του Σόιμπλε και των άλλων «σκληρών» συνοψίζεται στο δίπολο «ταπείνωση της ελληνικής κυβέρνησης ή εκτροπή», διαβεβαιώνοντας ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να υποκύψει.

«Τους ακούσατε να κρίνουν τις αξιώσεις των δανειστών;» αναρωτήθηκε ρητορικά ο κ. Κορωνάκης, αναφερθείς στις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις που ζητούν από την κυβέρνηση να ενδώσει ή και θέτουν ευθέως ζήτημα άλλης κυβέρνησης.

«Όσοι ονειρεύονται Κάννες ή Παπαδήμους ας ξεχάσουν αυτά τα σενάρια, το πολύ – πολύ να γίνουν σενάρια για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών», είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.
    
Ερωτηθείς για το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει μια τόσο λυσσώδη εχθρότητα εκ μέρους των δανειστών, ο κ. Κορωνάκης είπε μεταξύ άλλων:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήξερε ότι μπαίνει σε μια δύσκολη μάχη (…). Αυτό που βλέπουμε τώρα από τους δανειστές, μπορεί να έχει δυο ερμηνείες. Είτε επιχειρούν να εκφοβίσουν το λαόείτε φανερώνουν πώς σκέφτονται την Ευρώπη του μέλλοντος. Αν είναι το πρώτο, ας το ξεχάσουν. Ένας λαός που έζησε μνημόνια επί πέντε χρόνια, δεν εκφοβίζεται πια. Αν είναι το δεύτερο, θα πρέπει να το κουβεντιάσουμε πολύ σοβαρά (…). Όποτε αμφισβητήθηκε η Δημοκρατία, ενισχύθηκε η ακροδεξιά».   

Εξηγώντας γιατί η πλευρά των δανειστών πλήττει ευθέως την ίδια τη δημοκρατία, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η πεμπτουσία των αξιώσεων των δανειστών είναι το μήνυμα προς την Αθήνα: «Δεν έχετε εσείς δικαίωμα να χαράζετε οικονομική και κοινωνική πολιτική, ούτε να κάνετε αναδιανομή βαρών».

Σύμφωνα με τον κ. Κορωνάκη, στόχος τους δεν είναι απλώς «η αριστερή παρένθεση», αλλά «να μπει σε παρένθεση» ο ίδιος ο ελληνικός λαός, που επέλεξε, όπως έδειξε και στις 25 Ιανουαρίου, «τον δύσκολο δρόμο». Δηλαδή να ορθώσει το ανάστημά του, να πει «δεν πάει άλλο».

Αν οι πιστωτές παραμείνουν σε αυτές τις «προτάσεις», σε φαύλους κύκλους λιτότητας, ύφεσης και ανυπαρξίας επενδυτικού προγράμματος, τότε «δεν υπάρχουν πολλές επιλογές». Τότε, «το λόγο θα έχει ο λαός».

Ο κ. Κορωνάκης ανέφερε ότι όλες οι «συστημικές» πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη έχουν λόγους να εχθρεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ. «Τρέμουν το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν κόμματα όπως το δικό μας» είπε, αναφέροντας ως παράδειγμα δημοσκόπηση στην Αυστρία, σύμφωνα με την οποία το 25% θα στήριζε ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν ιδρυόταν.

Ερμηνεύοντας την εχθρότητα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας ο κ. Κορωνάκης, αφού μνημόνευσε τη στάση παραγόντων όπως ο Σουλτς και ο Γκάμπριελ, είπε ότι φοβούνται την εμφάνιση μιας Αριστεράς που αναδεικνύει τη δική τους υποταγή.
 
Ερωτηθείς για το ΚΚΕ που διοργανώνει συλλαλητήριο, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Γίνεται διαδήλωση εναντίον μιας συμφωνίας που… δεν έχουμε». Ο κ. Κορωνάκης μίλησε για «ιστορική ευθύνη» του ΚΚΕ, τη στάση του οποίου αντιδιέστειλε προς τις θέσεις, τα σχόλια, τις κινητοποιήσεις συμπαράστασης αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Διατύπωσε την εκτίμηση πως ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ συμβάλλει στην αλλαγή της Ευρώπης και υπενθύμισε τις θέσεις που ασπάζονται τώρα κόμματα όπως οι Πράσινοι, αλλά και την αισιοδοξία που «πρόσφερε» στην ευρωπαϊκή Αριστερά η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ο κ. Κορωνάκης είπε ότι είναι χρήσιμη η διατύπωση διαφορετικών απόψεων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες όμως διαχώρισε από κάποιες «ακραίες θέσεις» που διατυπώνονται ορισμένες φορές στα κανάλια, πιθανόν για λόγους αυτοπροβολής.   
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)