to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:09 | 04.03.2015

Πολιτική

Τ. Κορωνάκης: «Κολαστήρια όπως της Αμυδαλέζας πρέπει να κλείσουν, δεν μπορούμε να βάζουμε φυλακή τους μετανάστες επ’ αόριστον»

«Κολαστήρια όπως αυτό της Αμυδαλέζας πρέπει να κλείσουν δεν μπορούμε να βάζουμε φυλακή τους μετανάστες επ’ αόριστον» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης.


Ο Τ. Κορωνάκης διευκρίνισε ότι σε μια μέρα δεν μπορείς να αλλάξεις τα πάντα, αλλά πρέπει να αλλάξεις τη μεταναστευτική πολιτική. «4.500 μετανάστες βρίσκονται σήμερα κρατούμενοι στα κέντρα κράτησης, δεν είναι ορδές» σημείωσε. Όπως επισήμανε, η ΕΕ έχει υποχρέωση να ξαναδεί τη μεταναστευτική πολιτική, δεν λύνεται το πρόβλημα με τη λογική ‘ο μετανάστης μπήκε στην Ελλάδα, εδώ μένει’».

«Βγήκε έγγραφο χωρίς να είναι σε γνώση του υπουργού και του αρχηγού της αστυνομίας» πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δεν αποκήρυξε πτυχές του εγγράφου στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ. 

Ο βουλευτής ης ΝΔ τόνισε ότι «έχουμε τη δήλωση Πανούση ότι η Ελλάδα μπορεί να καταγγείλει τη συνθήκη Σένγκεν (σ.σ στον ΣΚΑΪ) κάνοντας τους Έλληνες πολίτες δεύτερης κατηγόριας στην ΕΕ, τις δηλώσεις Χριστοδουλοπούλου σε άλλο μήκος κύματος, το συνωμότη υποστράτηγο που υπέγραψε το έγγραφο που ήταν επίσημο και είχε κοινοποιηθεί και ξέρουμε και την τοποθέτηση της Αυγής με τον τίτλο ‘Προβοκάτσια Σαμαρά’» πρόσθεσε. 

Αναλυτικότερα, ο Τ. Κορωνάκης ανέφερε για την ανθρωπιστική κρίση:
 

Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό του κ. Χατζηδάκη που βλέπει ότι η νέα κυβέρνηση  προχωράει και  προσπαθεί να απαντήσει σε πράγματα που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε να κάνει. Το βασικό στοιχείο ποιο είναι. Τι προτεραιότητα έχεις στην πολιτική σου, ποιους έχεις στο επίκεντρο. Εδώ το προηγούμενο διάστημα είχαμε μια πολιτική που παρήγαγε φτώχεια και μετά έλεγε “ε πρέπει να πάρω και κανένα μέτρο για τη φτώχεια.” Αλλά ο βασικός πυρήνας της πολιτικής ήταν η παραγωγή της φτώχειας.  Αυτός ο πυρήνας αλλάζει με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα το δούμε μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα.

-       Εγώ άκουσα στελέχη σας να το λένε και νομίζω ότι έχουν και δίκιο. Ότι η πολιτική αλλάζει και το περιβάλλον αλλάζει  όταν καταργείς τους νόμους που το διαμόρφωσαν.

Έτσι είναι και έτσι θα γίνει. Ο νόμος για τα εργασιακά όπου πρέπει να υπάρχουν ξανά συλλογικές συμβάσεις είναι κομβικό. Ποιον έχεις προτεραιότητα; Έχεις τον εργαζόμενο ή όχι; Θεωρείς τον εργαζόμενο ότι είναι κόστος μόνο για την οικονομία;

-       Αυτό που η κυβέρνηση κατά βάση συμφώνησε, όλα τα υπόλοιπα μπορούμε να τα συζητήσουμε, ότι παγώνουν τα πάντα για ένα τετράμηνο και συζητάμε για το μετά. Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε τον Νοέμβρη και τον οποίο καταγγέλλαμε όλοι μαζί παρέα και καλώς κάναμε, διότι είχε φόρους  ήταν προβληματικός, αυτός ο προϋπολογισμός δεν θ’ αλλάξει.   

Ήδη αναδιατάσσεται. Το ότι βάζουμε μέσα τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, το ότι βάζουμε την προστασία της 1ης κατοικίας, το ότι θα έρθει το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις.

Για το θέμα που έχει προκύψει με το υπηρεσιακό έγγραφο για τους μετανάστες

Υπάρχει ένα θέμα που έχει να κάνει με την δημοσιογραφική δεοντολογία. Νομίζω ότι θα έπρεπε να ερωτηθεί ο Υπουργός πριν βγει το έγγραφο. Να ερωτηθεί ο αρχηγός της αστυνομίας , έχει γνώση του εγγράφου αυτού; Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο: υπάρχει μια τακτική από τον κ. Σαμαρά να καιροφυλακτεί για να δημιουργήσει κρίση. Ακόμη και εκεί που δεν υπάρχει. Το είδαμε και πριν λίγες μέρες, το είδαμε και χθες….

-       Στην Τουρκία….

Ε βέβαια. Που απευθύνεται αντί να απευθυνθεί στην πολιτική ηγεσία, απευθύνεται στην στρατιωτική ηγεσία για να έχει ενημέρωση. Την στιγμή που η κυβέρνηση κάνει διπλωματικές ενέργειες να πάρει πίσω η Τουρκία τη ΝΟΤΑΜ που έβγαλε. Υπάρχει ένα θέμα προσπάθειας δημιουργίας κρίσης. Δεν θέλω ν’ αποφύγω όμως την ουσία. Η ουσία είναι ότι οι νόμοι λένε ότι κατ’ εξαίρεση μπορούν να υπάρχουν φυλακίσεις, κρατήσεις μεταναστών χωρίς χαρτιά που μπαίνουν στη χώρα. Εμάς η πολιτική μας είναι ότι κολαστήρια όπως αυτό της Αμυγδαλέζας πρέπει να κλείσουν για λόγους ανθρωπιστικούς. Η απάντηση σε μια σοβαρή χώρα και με μια σοβαρή πολιτική που προσπαθεί να διαμορφώσει δεν μπορεί να είναι “σε μια μέρα τα κλείνω όλα, βγείτε έξω και ό,τι γίνει έγινε”. Αλλά το ότι έχεις μια πρόθεση ν’ αλλάξεις την μεταναστευτική σου πολιτική, ότι έρχονται άνθρωποι, πρόσφυγες από πόλεμο, από περιοχές που βομβαρδίζονται, μια γυναίκα με δύο παιδιά, μωρά μόνα τους ασυνόδευτα, αυτά τι θα κάνεις; Θα τα βάλεις σ’ ένα κελί; Οι άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα κρατούμενοι δεν είναι ορδές και εκατοντάδες χιλιάδες, είναι 4.000 – 4.500 άνθρωποι. Νομίζω 4.700 είναι οι κρατούμενοι. Και απέναντι σε αυτούς έχουμε πει ότι θα βάλουμε προτεραιότητες θα δούμε ευάλωτες ομάδες, θα δούμε παιδιά ασυνόδευτα που πρέπει να φροντίσει η πολιτεία. Θα δει αιτήσεις προσφύγων ασύλου που είναι μέσα στις υποχρεώσεις της χώρας , θα δει ανθρώπους που έρχονται κυνηγημένοι.

-       Καμιά καταγγελία μονομερή της Σένγκεν θα κάνετε; Γιατί ακούστηκε και αυτό.

Αυτό που χρειάζεται είναι συνολικά να ξαναδεί η Ε.Ε. τη μεταναστευτική της πολιτική. Μια πολιτική όμως που λέει ότι “όποιος μπήκε στην Ελλάδα εδώ μένει και δεν πάει πουθενά” δεν λύνει το θέμα. 

Οικονομία

Σε ό,τι αφορά την οικονομία ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ  δήλωσε ότι «αξιολογούμαστε για την αναδιοργάνωση του δημόσιου και το χτύπημα της φοροδιαφυγής, πράγματα του προγράμματός μας, όχι για τα νέα μέτρα λιτότητας. Θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και θα αντικατασταθεί με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ακολούθησε ό,τι της λέγανε προκαλώντας τεράστια καταστροφή στην κοινωνία» πρόσθεσε ο κ. Κορωνάκης.

Πληροφορίες: skai.gr, όπου και το σχετικό βίντεο

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)