to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

11:51 | 12.03.2015

Πολιτική

Τ. Κορωνάκης: Καμία επιβολή πολιτικής από καμία τρόικα - Συζητάμε μια νέα πορεία, χωρίς λιτότητα (βίντεο)

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε σήμερα στην πρωινή εκπομπή του Mega (Καμπουράκης –Οικονομέας)


Για τη διαπραγμάτευση

Το πρόβλημα με τη ΝΔ είναι, ότι δεν μπορεί να καταλάβει, πως υπάρχει δρόμος πραγματικής διαπραγμάτευσης. Θεωρεί την ιστορία της διαπραγμάτευσης από πριν χαμένη, όπως τη θεωρούσε από όταν ήταν κυβέρνηση, γι’ αυτό έχει αποδεχθεί τα πάντα. Εδώ υπάρχει μια σκληρή πολιτική σύγκρουση. Δεν είναι εχθρός η Γερμανία, δεν είναι εχθρός η Ισπανία. Υπάρχει μια πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη, στην οποία ανήκει και ο κ. Παπαμιμίκος η οποία έχει επιλέξει τη στρατηγική της λιτότητας.

 • Αρχίζει η ουσιαστική διαπραγμάτευση.. Τώρα αρχίζει το παιχνίδι..

Να υπογραμμίσω τη λέξη ουσιαστική. Αρχίζει η ουσιαστική διαπραγμάτευση..

 • Εσείς κάτι ξέρατε που λέγατε από την πρώτη μέρα που λέγατε είναι μπροστά μας τα δύσκολα…. Δεν σημαίνει τίποτα ότι κάναμε μια συμφωνία…

Σας θυμίζω το διάγγελμα του Πρωθυπουργού μετά τη συμφωνία στις 20 Φλεβάρη, που έλεγε ότι η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε, μόλις άρχισε, έγινε το πρώτο βήμα και από δω και πέρα θα έχουμε μια δύσκολη μάχη μέρα-μέρα. Αυτή η μάχη θα είναι μια μάχη τεσσάρων μηνών. Το σημαντικό είναι ότι η χώρα για πρώτη φορά διεκδικεί πράγματα για τον ελληνικό λαό, μια διαφορετική πορεία χωρίς λιτότητα. Αυτό είναι αυτονόητο ότι οι εταίροι μας δεν θα το δεχτούν , ειδικά κάποιες πλευρές οι οποίες φανατικά υποστηρίζουν ότι η λιτότητα είναι ο μόνος δρόμος. Βλέπουμε λοιπόν.

 • Δεν θα το δεχτούν εύκολα λέτε.

Βέβαια.

 • Ελπίζουμε ότι στο τέλος θα το δεχτούν.

Ελπίζουμε ότι στο τέλος θα μπορέσουμε, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο της Ευρώπης, να ανοιχτεί ένας δρόμος διαφορετικός από το δρόμο της λιτότητας.

 • Δεν κουβεντιάζετε τώρα για όλη την Ευρώπη στις συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες.

Προφανώς. Η κουβέντα όμως γίνεται ταυτόχρονα. Δεν υπάρχει μόνο η Ελλάδα στον πλανήτη. Υπάρχει και η Ιταλία, υπάρχει και η Ισπανία.

 • Είναι μια τακτική υποχώρηση ότι εν τέλει θα έρθουν και τεχνικά κλιμάκια εδώ; Τι ακριβώς θα γίνει;

Αυτό που θα γίνει νομίζω ειπώθηκε και χθες από τον υπουργό Οικονομικών και αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου στο τελευταίο Eurogroup.. Αυτό που Η διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο θα γίνεται μεταξύ υπουργών, η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο θα γίνεται μεταξύ τεχνικών κλιμακίων. Φτιάχτηκε το τεχνικό κλιμάκιο στις Βρυξέλλες, που ονομάστηκε Brussels Group και από κει και πέρα θα υπάρχουν κλιμάκια που θα έρχονται εδώ για να συλλέξουν στοιχεία. Δεν θα έχουμε συναντήσεις με υπουργούς, δεν θα έχουμε επιβολή.

 • Κάτι το οποίο είχατε αποκλείσει και αυτό εσείς τις προηγούμενες μέρες.

Αυτό που έχουμε αποκλείσει είναι τη λογική της τρόικα έτσι όπως λειτούργησε τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, τεχνικά κλιμάκια, μεσαίοι υπάλληλοι, εξωθεσμικός οργανισμός που επιβάλλει πολιτική μέσα στα υπουργεία.. Αυτό έχει αποκλειστεί.

 • Ξέρετε κάτι.. Αν ρωτήσεις παλιούς υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης λένε, παιδιά δεν είχαν επιβάλει οι τροϊκανοί να συναντιόμαστε εμείς μαζί τους. Απλώς εμείς, επειδή ξέραμε ότι πρέπει κάπου να καταλήξουμε, αντί να έχω έναν υπάλληλο ο οποίος θα διαπραγματεύεται αντί για μας, θα διαρρέει στον Τύπο και μετά εγώ πρέπει να τον ρωτώ και να με ξαναρωτά και να τον ξαναρωτώ και να κάνει αυτός διαπραγμάτευση για μένα, καταλήξαμε ότι καλύτερα να την κάνει ο ίδιος.

Με τους υπαλλήλους.

 • Ναι

Αυτή είναι μια λογική. Ο πυρήνας αυτού που λέτε ποιος είναι όμως. Ότι αν έχεις αποδεχθεί ότι σε πολιτικό επίπεδο δεν έχεις να κερδίσεις τίποτα, ότι δεν κάνεις διαπραγμάτευση στο πολιτικό επίπεδο.

 • Στο πολιτικό επίπεδο είχαν συμφωνήσει, το μνημόνιο..

Αν συμφωνήσεις στο μνημόνιο, μετά από εκεί και πέρα, λες οκ, «πείτε μου τι να κάνω». Εδώ δεν έχουμε μια κυβέρνηση που λέει «πείτε μου τι να κάνω».

 • Επειδή είστε έντιμος συζητητής, έχει μια διαφορά το να κάτσει ο υπουργός Εργασίας ή Εξωτερικών ή Οικονομικών με τον υπάλληλο να κουβεντιάζει και να διαπραγματεύεται, αλλά όμως δεν είναι δα και τίποτε πολύ περήφανο για τη χώρα αντί να πάει ο υπάλληλος στο υπουργείο, να πηγαίνει να φορτώνει μια βαλίτσα χαρτιά ο Έλληνας υπάλληλος και να πηγαίνει στο ξενοδοχείο του τροϊκανού και να του απλώνει το χαρτί και να λέει τι να κάνουμε.

Να σας πω ποια είναι η διαφορά. Τι θα συζητάνε. Το να παρέχουμε στοιχεία στους θεσμούς είναι κάτι λογικό. Το να διαπραγματευόμαστε τα νομοσχέδια που εκείνοι γράφουν είναι κάτι παράλογο, κάτι αναξιοπρεπές. Το να συζητάμε μια λίστα μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση είναι κάτι λογικό στη σχέση μεταξύ εταίρων σ΄ αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, στη φάση της διαπραγμάτευσης. Δεν είναι κάτι λογικό για μια χώρα. Θέλουμε να φύγουμε απ΄ αυτή τη λογική. Δεν είναι κάτι που το αποδεχόμαστε για πάντα. Θέλουμε να φύγουμε απ΄ αυτή τη λογική. Αλλά να πούμε ότι εμείς προτείνουμε μια λίστα νομοσχεδίων, μια λίστα μεταρρυθμίσεων και επί αυτών ακούμε προτάσεις στο πολιτικό επίπεδο και για να κάνουν οι άλλοι προτάσεις χρειάζονται κάποια τεχνικά στοιχεία, οπότε στέλνουν κάποιο τεχνικό προσωπικό να μαζέψει στοιχεία, αυτό είναι μια διαδικασία πολύ πιο αξιοπρεπής, πολύ διαφορετική απ΄ ότι συνέβαινε μέχρι σήμερα.

 • Σ΄ αυτό το επίπεδο κάτι έχει αλλάξει. Από την άλλη μεριά, αλλιώς θα υποστηρίξει η Βαλαβάνη, να πω ένα παράδειγμα, το νομοσχέδιο…

Μα δεν θα συζητήσουν το νομοσχέδιο.

 • Μα πώς.. Δεν θα συζητήσει το τεχνικό κλιμάκιο τι σημαίνει αυτό.. τι θα κοστίσει, αν θα κοστίσει;

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί μεταξύ της Βαλαβάνη και του αντίστοιχου υπουργού της, αν χρειάζεται.

 • Αν κάνει το τεχνικό κλιμάκιο μια έκθεση που θα πάει στις Βρυξέλλες και που θα λέει ότι εγώ από τα στοιχεία που μάζεψα αυτό το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις που ετοιμάζουν είναι καταστροφικό για την οικονομία. Την πατήσαμε μετά.

Θα απαντήσουν και τα δικά μας τεχνικά κλιμάκια και το θέμα θα πάει στο πολιτικό επίπεδο.

 • Άλλο είναι να υποστηρίξει πολιτικό πρόσωπο μια επιλογή.

Το θεωρώ απολύτως λάθος να μπούμε στη διαδικασία ξανά με χέρια να χτυπιούνται στα τραπέζια κ.λπ. Αυτή η διαδικασία έχει τελειώσει.

 • Δεν μπορεί να απορρίψουν κάτι.. Συζήτηση…

Η συζήτηση θα γίνει στο πολιτικό επίπεδο, η σοβαρή συζήτηση.

 • Δυο λεπτά. Εκεί έγραφαν τα μνημόνια και μας τα έφερναν και μας τα ακούμπαγαν κάτω,.. στα αγγλικά…

Και μας έλεγαν, αυτό λέει, κάντε το.

 • Μάλιστα.. Τώρα, εμείς γράφουμε τα μνημόνια και ρωτάμε αν τους κάνουν;

Δεν γράφουμε μνημόνια εμείς. Η ανθρωπιστική κρίση δεν είναι μνημόνιο. Οι 100 δόσεις δεν είναι μνημόνιο.

 • Θα το δούμε.

Βεβαίως.

Για τα αυτοκίνητα των βουλευτών

Θεωρώ ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Και δεν είναι μόνο τρεις οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν τα αποδέχονται, είναι παραπάνω ανεξάρτητα, δεν ήταν τρεις ήταν παραπάνω. Ανεξάρτητα απ’ αυτό θέλω να πω δύο πράγματα για να μην αδικούμε και τους βουλευτές. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρω αν συμβαίνει στα άλλα κόμματα είναι οι μόνοι που δίνουν το 40% της αποζημίωσης τους για το κόμμα και τις δομές αλληλεγγύης που ενισχύουμε σ’ όλη την Ελλάδα. Το δεύτερο πράγμα που θέλω να πω είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να σπας συνήθειες. Και αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί. Θεωρώ λοιπόν η πιο χρήσιμη κουβέντα δεν είναι τώρα σε ποιον βουλευτή δόθηκε η δυνατότητα να πάρει ή όχι, αλλά το Σεπτέμβρη, που λήγει το leasing των αυτοκινήτων. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνει μια κουβέντα στη βουλή για έναν άλλο τρόπο διαχείρισης των αυτοκινήτων. Άλλα κοινοβούλια στην Ευρώπη έχουν μια πιο συλλογική διαχείριση. Έχουμε 100 αυτοκίνητα και όποιος βουλευτής θέλει να πάει στην εκλογική του περιφέρεια το δηλώνει από την προηγούμενη ημέρα του δίνουν και έναν οδηγό και όχι αστυνομικό, που απαγορεύεται κανονικά οι αστυνομικοί να είναι οδηγοί και τους έχουν οι βουλευτές πολλών κομμάτων, δεν λέω για τους δικούς μας, να τους κάνουν τα θελήματα. Και λέω λοιπόν, συλλογική διαχείριση από τη βουλή , 100 αυτοκίνητα να καλύπτουν τις ανάγκες όλων.

Σχετικά με τη φορολογία

Ένα από τα βασικά μέτρα είναι ν’ αλλάξει το ποιος πληρώνει φόρους, αυτό είναι η ουσία. Χρειάζεται πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, χρειάζεται να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαιοσύνης στην ελληνική κοινωνία

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)