to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:42 | 15.03.2015

Πολιτική

Τ. Κορωνάκης: Ήρθαμε στην εξουσία επειδή ήμαστε ριζοσπαστικοί και μόνο έτσι θα παραμείνουμε σε αυτήν

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κορωνάκη, στην εφημερίδα "Free Sunday" (στον Δημήτρη Χρυσικόπουλο)


Θα ήθελα το σχόλιό σας για τη συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα από ομάδα αντιεξουσιαστών…

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί εκείνο τον πολιτικό φορέα που σταθερά βρίσκεται στον αγώνα για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και ήδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει όλες τις απαραίτητες αλλαγές στο θεσμικό και νομικό πλαίσιο για την υπεράσπιση αυτών των αρχών. Ως εκ τούτου, τη θεωρώ τουλάχιστον ακατανόητη ως ενέργεια. 

Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, πώς βλέπετε να προχωρά η κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Νομίζω ότι η ισχυρότερη αποτίμηση γίνεται από την ίδια την κοινωνία, με τα πρωτοφανή ποσοστά αποδοχής και στήριξης στη νέα κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι τα δύο κόμματα ξεκινούν από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά τελικά όσοι προεξοφλούσαν «εντάσεις», «συγκρούσεις» κ.λπ. έχουν διαψευστεί από την ίδια την πραγματικότητα. 

Τι απαντάτε στην κριτική ότι η κυβέρνηση αρχίζει να παίρνει αποστάσεις από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις;

Η κυβέρνηση δεν παίρνει καμία απόσταση, και οι προγραμματικές της δηλώσεις για την τετραετία ισχύουν. Ήδη στη Βουλή βρίσκονται τα νομοσχέδια για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ενώ παίρνουν το δρόμο προς τη Βουλή η προστασία της πρώτης κατοικίας, οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Νομοθετικές πρωτοβουλίες που αποδεικνύουν στην πράξη ότι τα μνημόνια τελείωσαν.

Έχουμε μπροστά μας μια περίοδο μέχρι τον Ιούνιο που η κυβέρνηση θα προχωρά με σταθερά βήματα στη διαπραγμάτευση και θα πάρει εκείνες τις σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες με στόχο τη σύναψη ενός νέου συμβολαίου ανάκαμψης και ανάπτυξης, που θα αντιμετωπίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους. 

Πώς σχολιάζετε τις –αρκετά συχνές– διαφοροποιήσεις βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με κυβερνητικές αποφάσεις ή με την κατ’ αρχήν συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές της χώρας;

Έχουμε συνηθίσει το γεγονός από τότε που ήμαστε αξιωματική αντιπολίτευση να εστιάζουν τα ΜΜΕ στις εσωκομματικές μας διεργασίες και τις περισσότερες φορές να τις παραμορφώνουν. Η συζήτηση και η δημοκρατία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητά μας. Το ίδιο και η ενιαία έκφραση στον δημόσιο λόγο μας. Τώρα είναι η ώρα της σκληρής δουλειάς για όλους μας, να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να σταθούμε όρθιοι για τα συμφέροντα του λαού, να βάλουμε στον τόπο νέα θεμέλια δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Οι απαιτήσεις των συνθηκών και της κοινωνίας είναι μεγάλες και μόνο με πίστη στη συλλογικότητα και ενότητα θα τα καταφέρουμε. 

Ποια είναι η άποψή σας για τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup;

Σε αντίθεση με όλα όσα θα επιθυμούσαν διάφοροι κύκλοι στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, το Eurogroup αποδέχτηκε τον πρώτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης και ξεκινά η υλοποίηση της συμφωνίας που επετεύχθη στις 20 Φεβρουαρίου. Το πρώτο βήμα έγινε και συνεχίζουμε κάθε μέρα.

Αυτό το αποτέλεσμα εξακολουθούν να κάνουν διάφοροι πως δεν το βλέπουν, με προεξάρχουσα τη ΝΔ, που συνεχίζει να αποτελεί τον πιο φανατικό οπαδό της μνημονιακής πολιτικής. Κατανοούμε ότι η ΝΔ έχει τις δικές της αντιφάσεις να επιλύσει και ότι αδυνατεί να αναγνωρίσει ότι η χώρα έχει γυρίσει οριστικά σελίδα. Αυτό όμως που αντιλαμβάνεται η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών είναι ότι για πρώτη φορά έχει μια κυβέρνηση αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικά τους συμφέροντα και όχι αυτά των ισχυρών. 

Στην περίπτωση που οι εταίροι της Ελλάδας επιμείνουν στην εφαρμογή από την κυβέρνηση των συμφωνηθέντων με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει;

Ήδη αυτό το έχουν πάρει απόφαση και οι δανειστές, ότι δεν πρόκειται η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει πολιτικές λιτότητας. Εμείς θα επιμείνουμε μέχρι τέλους στη λαϊκή εντολή. Σε αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει Χαρδούβελης για να αποδέχεται τελεσίγραφα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει την εντολή από το λαό να καταργήσει τα μνημόνια και να καταλήξει σε μια συνολική συμφωνία με τους εταίρους. Αυτά είναι τα όρια και της λαϊκής εντολής και των κυβερνητικών επιλογών. 

Για να περάσουμε στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε. υπήρξαν στελέχη που διαπίστωσαν δυσλειτουργίες στο κόμμα. Συμφωνείτε ή όχι με αυτές τις διαπιστώσεις;

Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, βρισκόμαστε όλοι μπροστά σε νέες προκλήσεις και καθήκοντα. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες και δεν βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Χρειαζόμαστε εμπλουτισμό των προγραμματικών μας επεξεργασιών και περαιτέρω γείωσή μας στην κοινωνία, στα συνδικάτα, στις γειτονιές, στις δομές αλληλεγγύης. Δεν μπορούμε με υλικά του παρελθόντος να χτίσουμε το κόμμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα. Ούτε μπορούμε να αφήσουμε το κόμμα στη γωνία, να παραβλέψουμε τη σημασία του και την αυτοτέλειά του σε σχέση με την κυβέρνηση. Χρειάζεται να προχωρήσουμε με βάση τη συλλογική μας εμπειρία, τις αξίες μας, αφήνοντας πίσω λάθη και παραλείψεις. Είναι κοινωνική, πολιτική και ιστορική απαίτηση. 

Μπορεί ένα κυβερνητικό κόμμα να είναι ταυτόχρονα και ριζοσπαστικό;

Μόνο αν είναι ριζοσπαστικό μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Και αυτή του η αποτελεσματικότητα αποδεικνύεται στην πράξη και όχι στα λόγια, τόσο στην εσωτερική δομή και λειτουργία όσο και, κυρίως, στην κοινωνική του δράση. Ήρθαμε στην εξουσία ακριβώς επειδή ήμαστε ριζοσπαστικοί και μόνο έτσι θα παραμείνουμε σε αυτήν. Πρέπει όμως να τονίσω ότι ριζοσπαστικό είναι σήμερα εκείνο που μπορεί να απευθύνεται στην κοινωνία, στα φτωχά λαϊκά στρώματα, στις δημιουργικές δυνάμεις χωρίς ταμπού, έχοντας ως στόχο όχι μόνο να απαντήσει στις ανάγκες του σήμερα αλλά και να διαμορφώνει συνειδήσεις και να ξεριζώνει αυτά που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ποτέ φοβικός στην κοινωνική τριβή, μετείχε και θα εξακολουθήσει να μετέχει στις κοινωνικές διεργασίες όχι με όρους ηγεμονισμού, αλλά με ανοιχτά αυτιά και μάτια για να γίνει η πρότασή του ηγεμονική. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από κόμμα του 4%, μετατράπηκε σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα σε «κυβερνώσα Αριστερά». Θεωρείτε ότι πρόλαβε να «ωριμάσει» στο διάστημα αυτό;

Ωριμάζουμε μέρα με τη μέρα. Ο κύκλος της μεταπολίτευσης έκλεισε και ξεκινά ένας νέος, με την ανάδειξη νέων δυνάμεων, που δεν θυμίζουν, δεν μοιάζουν, δεν είναι ίδιο με κάτι από το χθες και μ’ εκείνο το σάπιο πολιτικό και οικονομικό σύστημα που έριξε τη χώρα στα βράχια. Αν κάτι σίγουρα ωρίμασε, είναι οι συνθήκες. Ο λαός πήρε τη ζωή του στα χέρια του ξεπερνώντας καθεστηκυίες αντιλήψεις και έδωσε τη δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε με σθένος να αντιμετωπίσει προκλήσεις και μονόδρομους. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε νίκη του λαού και ένα ξεκάθαρο κάλεσμα στους λαούς της Ευρώπης να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους για να γκρεμίσουμε το τείχος της λιτότητας. Η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη ρηγμάτωση, ώστε να έρθουν ξανά στο προσκήνιο οι ανάγκες των πολλών, οι αρχές της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης, η δημοκρατία και η ανάπτυξη.


 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)