to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:04 | 03.03.2015

Πολιτική

Τ. Κορωνάκης: Η κριτική στο εσωτερικό του κόμματος δυναμώνει το σχέδιο της κυβέρνησης

«Η εσωκομματική κριτική δυναμώνει το σχέδιο της κυβέρνησης και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης. «Επειδή πολλοί προσπαθούν να αμφισβητήσουν ακόμη και την κυβέρνηση με βάση τις διαφορετικές φωνές που υπάρχουν στο εσωτερικό μας, θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η κριτική που ακούγεται στο εσωτερικό του κόμματος δυναμώνει το σχέδιο της κυβέρνησης και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση» σημειώνει.


Ο νεοεκλεγείς γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Ο ρόλος του κόμματος είναι διακριτός από αυτόν της κυβέρνησης και έχει στόχο και να στηρίζει και να ελέγχει. Είναι πράγματι κομβικό καθήκον να αναπτύξουμε όσο μπορούμε με σταθερά βήματα τους δεσμούς μας με την κοινωνία. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που χρειάζεται να σταθούμε δίπλα τους, να τους ακούσουμε, να τους πείσουμε, αλλά να ανοίξουμε και νέους δεσμούς δημοκρατίας μες στην κοινωνία μαζί τους. Πρέπει να μιλήσουμε με όλους τους εμπλεκόμενους σε κάθε μεγάλο τομέα. Αυτό είναι ένα μεγάλο σχέδιο Δημοκρατίας και θα συνδέσει στέρεα τον ΣΥΡΙΖΑ με την ελληνική κοινωνία… 

Είμαστε απολύτως ενάντια σε μια κρατικοποίηση του κόμματος, όπως και σε μια κομματικοποίηση του κράτους, όπως έχουμε δει να συμβαίνει την προηγούμενη περίοδο. Κάθε πολίτης που θα συναντάει τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι το πελατειακό κράτος έχει τελειώσει και ότι η Δημοκρατία επιστρέφει… Αυτή την περίοδο, το βασικό στοιχείο που συμβαίνει στην κοινωνία είναι ότι υπάρχει και μια πρωτοφανής επιλογή της πολιτικής. Όπου κυκλοφορείς, ο κόσμος συζητάει για την πολιτική. Σε αυτήν τη νέα επιστροφή της πολιτικής πρέπει να επιστρέψουν και τα κόμματα ως φορείς Δημοκρατίας και στο εσωτερικό τους, αλλά και στο εσωτερικό της κοινωνίας. Δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένοι οι πολίτες με κόμματα που ειδικά όταν βρίσκονται στην κυβέρνηση υπάρχει εκκωφαντική ησυχία στο εσωτερικό ή μονοφωνία του αρχηγού». 

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις στο εξωτερικό έναντι της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Κορωνάκης τονίζει: «Δεν είπαμε ποτέ ότι η διαπραγμάτευση τελείωσε, αλλά μόλις άρχισε. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή είπε ότι θα είναι μια μάχη μέρα- μέρα. Άρα, δεν θεωρήσαμε ότι αυτός ο πρώτος δύσκολος συμβιβασμός είναι το τέλος αυτής της πορείας. Καταφέραμε να κερδίσουμε τέσσερις μήνες, ώστε να μπορέσει να εξελιχθεί ομαλά η διαπραγμάτευση, γνωρίζοντας ότι πολλές πλευρές έχουν ως σχέδιο την προσπάθεια εξόντωσης αυτής της κυβέρνησης, γιατί κυρίως αυτό που παίζεται είναι αν μπορεί να υπάρχει διαφορετικό παράδειγμα στο πλαίσιο της ΕΕ, αν μπορεί ένας λαός να επιλέξει ότι η λιτότητα δεν είναι λύση, ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν έχουν φέρει την κατάσταση εδώ και αν μπορεί να το κάνει ένας, τότε μπορούν να το κάνουν και άλλοι… Εμείς δεν επιλέγουμε τις χώρες ως φίλους ή ως εχθρούς. Η δικιά μας προσπάθεια είναι να μπορέσει να βγει η Ευρώπη από την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση στην οποία έχει μπει. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε πρόθυμοι να συμμαχήσουμε και με τους λαούς και με τις κυβερνήσεις που θέλουν να αμφισβητήσουν τη μονοφωνία του γερμανικού σχεδίου για την Ευρώπη της λιτότητας και της ύφεσης. Στη βάση αυτή, δεν θα μίλαγα για αντιπαράθεση με κυβερνήσεις, θα προσπαθούσα να δω τη θετική πλευρά, ότι συγκροτείται σιγά- σιγά μέτωπο κατά της λιτότητας από πολλές χώρες, από πολλές κυβερνήσεις με διαφορετικές λογικές και σίγουρα από πολλούς λαούς και εργαζόμενους που βλέπουν ότι δεν έχουν κανένα συμφέρον από τη συνέχιση αυτής της πολιτικής». 

H συνέντευξη του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κορωνάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής: 

Ερ.: Κύριε Κορωνάκη, πριν καλά- καλά κλείσετε τα 40, αναλαμβάνετε την ηγεσία του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, με την κυβέρνηση να δέχεται σφοδρές επιθέσεις, κυρίως από το εξωτερικό και με τη Γερμανία να λέει χθες ότι θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει αν δεν τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν. Πώς τα σχολιάζετε όλα αυτά; 

Απ.: Έχουμε πάρει την απόφαση ότι είμαστε για τα δύσκολα. Σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να αναλάβει την ευθύνη να διεκδικήσει την κυβέρνηση για να δώσει ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο. Είναι πολύ βαρύ το καθήκον και πολύ μεγάλη η ευθύνη του γραμματέα της ΚΕ του κόμματος. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι το τοπίο που δημιουργείται έχει να κάνει με τα θετικά βήματα που γίνονται στην Ελλάδα, ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που ανιχνεύει τα όρια μιας πραγματικής διαπραγμάτευσης για πρώτη φορά και αυτό είναι λογικό να κακοφαίνεται στις δυνάμεις που φανατικά υποστηρίζουν τη συνέχιση της αδιέξοδης λιτότητας. Σύμφωνα με όσα έχει πει η κυβέρνηση, έχει ξεπεραστεί ήδη ο πρώτος κάβος, παγίδα της δίμηνης παράτασης που είχε δοθεί ώστε να υπάρχουν ασφυκτικά περιθώρια για την κυβέρνηση και συνεχίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την κοινωνία με τα πρώτα νομοσχέδια που κατατίθενται για την ανθρωπιστική κρίση, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την προστασία της α΄ κατοικίας. 

Ερ.: Αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις, ο λαός στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης, με εντυπωσιακά ποσοστά. Το ερώτημα είναι όμως μήπως αυτή η συμφωνία στο Eurogroup χαλάρωσε μόνο προσωρινά τις πιέσεις σε βάρος της χώρας και ίσως να αποθράσυνε τον σκληρό πυρήνα των δανειστών; Και δεν αναφέρομαι φυσικά σε όλους. 

Απ.: Δεν είπαμε ποτέ ότι η διαπραγμάτευση τελείωσε, αλλά μόλις άρχισε. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή είπε ότι θα είναι μια μάχη μέρα- μέρα. Άρα, δεν θεωρήσαμε ότι αυτός ο πρώτος δύσκολος συμβιβασμός είναι το τέλος αυτής της πορείας. Καταφέραμε να κερδίσουμε τέσσερις μήνες, ώστε να μπορέσει να εξελιχθεί ομαλά η διαπραγμάτευση, γνωρίζοντας ότι πολλές πλευρές έχουν ως σχέδιο την προσπάθεια εξόντωσης αυτής της κυβέρνησης, γιατί κυρίως αυτό που παίζεται είναι αν μπορεί να υπάρχει διαφορετικό παράδειγμα στο πλαίσιο της ΕΕ, αν μπορεί ένας λαός να επιλέξει ότι η λιτότητα δεν είναι λύση, ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν έχουν φέρει την κατάσταση εδώ και αν μπορεί να το κάνει ένας, τότε μπορούν να το κάνουν και άλλοι. Ξέρετε ότι έρχεται μια χρονιά με πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη και το στρατόπεδο των σκληρών, φανατικών της λιτότητας σίγουρα δεν θέλει ένα επιτυχημένο παράδειγμα αμφισβήτησης της πολιτικής της λιτότητας. 

Ερ.: Αναφέρεστε προφανώς στις εκλογές που έρχονται κυρίως σε Πορτογαλία και Ισπανία, μιας και υπάρχει μια διαφαινόμενη κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και στις κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Σήμερα, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης των Podemos, κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, τον κ. Ραχόι, ως «αξιολύπητο» γιατί δεν στήριξε τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία στις Βρυξέλλες. 

Απ.: Εμείς δεν επιλέγουμε τις χώρες ως φίλους ή ως εχθρούς. Η δικιά μας προσπάθεια είναι να μπορέσει να βγει η Ευρώπη από την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση στην οποία έχει μπει. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε πρόθυμοι να συμμαχήσουμε και με τους λαούς και με τις κυβερνήσεις που θέλουν να αμφισβητήσουν τη μονοφωνία του γερμανικού σχεδίου για την Ευρώπη της λιτότητας και της ύφεσης. Στη βάση αυτή, δεν θα μίλαγα για αντιπαράθεση με κυβερνήσεις, θα προσπαθούσα να δω τη θετική πλευρά, ότι συγκροτείται σιγά- σιγά μέτωπο κατά της λιτότητας από πολλές χώρες, από πολλές κυβερνήσεις με διαφορετικές λογικές και σίγουρα από πολλούς λαούς και εργαζόμενους που βλέπουν ότι δεν έχουν κανένα συμφέρον από τη συνέχιση αυτής της πολιτικής. 

Ερ.: Είστε από τους ανθρώπους-κλειδιά που έστησαν την πολύ επιτυχημένη, όπως αποδείχθηκε, προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα καλείστε σε μια νέα, πιο δύσκολη, ειδική αποστολή που χρειάζεται υψηλές δεξιότητες και αντοχές. Πρέπει να ενώσετε το κόμμα, που είναι κυβέρνηση πια, με την κοινωνία. Θα τα καταφέρετε να ξεφύγετε από την πεπατημένη; 

Απ.: Καταρχήν, θέλω να συμφωνήσω ότι αυτό είναι ένα βασικό μέρος του σχεδίου μας για την επόμενη περίοδο. Σε μας δεν είναι ατομικές οι ευθύνες, είναι συλλογικές, με διαφορετικό κάθε φορά βάρος ευθύνης, ανάλογα με τη θέση που έχεις. Για την Αριστερά, η θέση του γραμματέα είναι πολύ κρίσιμη θέση, που πρέπει να καταφέρει έναν υγιή διάλογο, που διεξάγεται στο εσωτερικό μας -επειδή πολλοί προσπαθούν να αμφισβητήσουν ακόμη και την κυβέρνηση με βάση τις διαφορετικές φωνές που υπάρχουν στο εσωτερικό μας-. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η κριτική που ακούγεται στο εσωτερικό δυναμώνει το σχέδιο της κυβέρνησης και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. 

Ερ.: Αναφέρεστε στην κριτική της ΝΔ; 

Απ.: Βεβαίως. Αυτή την περίοδο, το βασικό στοιχείο που συμβαίνει στην κοινωνία είναι ότι υπάρχει και μια πρωτοφανής επιλογή της πολιτικής. Όπου κυκλοφορείς, ο κόσμος συζητάει για την πολιτική. Σε αυτή τη νέα επιστροφή της πολιτικής πρέπει να επιστρέψουν και τα κόμματα ως φορείς Δημοκρατίας και στο εσωτερικό τους, αλλά και στο εσωτερικό της κοινωνίας. Δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένοι οι πολίτες με κόμματα που ειδικά όταν βρίσκονται στην κυβέρνηση υπάρχει εκκωφαντική ησυχία στο εσωτερικό ή μονοφωνία του αρχηγού. Ο ρόλος του κόμματος είναι διακριτός από αυτόν της κυβέρνησης και έχει στόχο και να στηρίζει και να ελέγχει. Είναι πράγματι κομβικό καθήκον να αναπτύξουμε όσο μπορούμε με σταθερά βήματα τους δεσμούς μας με στην κοινωνία. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που χρειάζεται να σταθούμε δίπλα τους, να τους ακούσουμε, να τους πείσουμε, αλλά να ανοίξουμε και νέους δεσμούς δημοκρατίας μες στην κοινωνία μαζί τους. Πρέπει να προχωρήσουμε σε πλατιές διαβουλεύσεις, μεγάλα νομοσχέδια για μεταρρυθμίσεις για την Παιδεία, την Υγεία πρέπει να γίνουν αντικείμενο διαλόγου με την ελληνική κοινωνία και με τους φορείς και με τους επιστήμονες, αλλά και με τους ίδιους τους δέκτες των υπηρεσιών. Δηλαδή, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι για την Υγεία χρειάζεται να μιλήσουν μόνο οι γιατροί, αλλά χρειάζεται να μιλήσουν και οι χρόνια πάσχοντες και οι άνθρωποι που το προηγούμενο διάστημα βγήκαν ανασφάλιστοι. Πρέπει να μιλήσουμε με όλους τους εμπλεκόμενους σε κάθε μεγάλο τομέα. Αυτό είναι ένα μεγάλο σχέδιο Δημοκρατίας και θα συνδέσει στέρεα τον ΣΥΡΙΖΑ με την ελληνική κοινωνία. Ένα τέτοιο σχέδιο είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά πάρα πολύ υψηλό, αντίστοιχο με τις περιόδους που ζούμε. 

Ερ.: Κύριε Κορωνάκη, σε μια περίοδο που η αναλογία κομματικών μελών του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τους ψηφοφόρους του, είναι πολύ μικρή

Απ.: Είναι λογικό αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που προέρχεται από μια διαφορετική περίοδο. Έχει συγκροτηθεί ως κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, στη συνθήκη της κρίσης όμως η επιλογή του να πει ότι «είμαστε εδώ και εμείς, με τις μικρές μας δυνάμεις θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσει η καταστροφή» ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη να χαράξουμε διαφορετική πορεία για τον τόπο, ένα σχέδιο κοινωνικής σωτηρίας μαζί με την κοινωνία, ήταν αυτό που του έδωσε αυτή τη μεγάλη δυναμική. Σήμερα πρέπει να απευθυνθούμε σε όλο αυτό τον κόσμο που το αποδέχθηκε. Να μιλήσουμε μαζί του, να καταλάβουμε τους προβληματισμούς του, τους φόβους, τις ενστάσεις του και βεβαίως χρειάζεται το κόμμα να ανοίξει πλατιά μέσα στην κοινωνία, απορρίπτοντας όμως με κάθετο τρόπο λογικές που παλιότερα κόμματα λειτούργησαν τις περιόδους που βρίσκονταν στην κυβέρνηση. Είμαστε απολύτως ενάντια σε μια κρατικοποίηση του κόμματος, όπως και σε μια κομματικοποίηση του κράτους, όπως έχουμε δει να συμβαίνει την προηγούμενη περίοδο. Κάθε πολίτης που θα συναντάει τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι το πελατειακό κράτος έχει τελειώσει και ότι η Δημοκρατία επιστρέφει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)