to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:18 | 15.06.2015

Πολιτική

Τ. Κορωνάκης: Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται - Η αξιοπρέπεια δεν είναι διαπραγματεύσιμη

Σημεία συνέντευξης του Τάσου Κορωνάκη, Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, στο ρ/σ «στο Κόκκινο» (Κυρίτσης – Τσέκερης)


• Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την σκληρότητα των δανειστών. Έχουμε ήδη την πρόταση της δικής τους πλευράς που είναι αναντίστοιχη με τις διαπραγματεύσεις όπως έχουν εξελιχθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Εμείς έχουμε κάνει σαφή τα όρια της δικής μας πλευράς. Έχουμε πει από την αρχή, ότι μέσα στη διαπραγμάτευση δουλεύουμε με δύο αρχές:

θα σεβόμαστε κανόνες της ευρωζώνης ακόμα κι αν διαφωνούμε με αυτούς , αλλά θεωρούμε δεδομένο και απαιτούμε να υπάρχει σεβασμός της εντολής του ελληνικού λαού στη νέα κυβέρνηση. Με βάση αυτά δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία, ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει κοστολογημένες και πλήρεις προτάσεις. Από τη δική μας πλευρά έχουν κατατεθεί όλες οι δυνατές προτάσεις. Από την άλλη πλευρά διαπιστώνουμε μια εμμονή πάνω σε σκληρά μέτρα λιτότητας. Εμείς δεν μπορούμε να πάμε σε μια συμφωνία, η οποία θα αναπαράγει ό,τι συνέβαινε μέχρι χθες με σκληρά μέτρα λιτότητας που βυθίζουν περισσότερο στην ύφεση. Είναι σαφές, ότι εμείς δεν εκβιάζουμε κανέναν και επιδιώκουμε τη λύση, αλλά είναι εξίσου σαφές, ότι δεν εκβιαζόμαστε και δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα.

• Μία από τις σημαντικές διαφωνίες που έχουμε πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι τα μη παραμετρικά μέτρα, όπως τα αποκαλούν οι εταίροι, δηλαδή εκείνα που δεν μπορούν να υπολογίσουν το ακριβώς το μέγεθος της είσπραξης και το δημοσιονομικό όφελος. Παρά τις χαμηλές προβλέψεις που κάνουμε εμείς, αν και οι δυνατότητες είναι πολύ μεγαλύτερες αρνούνται να τα δεχτούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Αρνούνται να δεχτούν και μέτρα που είναι επί της ουσίας αναδιανεμητικά, δηλαδή το κόστος να μεταφέρεται όχι οριζόντια στο σύνολο της κοινωνίας και ειδικά στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που έχουν πληρώσει πολύ βαρύ το τίμημα στα πέντε χρόνια μνημόνιο, αλλά να μεταφέρεται το κόστος σε όσους δεν έχουν πληρώσει μέσα στην κρίση και σε όσους έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν πολύ περισσότερο απ’ όσο οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι . Για εμάς τέτοια λύση δεν μπορεί να υπάρξει. Έχουμε πει από την αρχή, ότι η συμφωνία θα είναι πολιτικά συμβατή με την εντολή που έχουμε πάρει, δηλαδή δεν θα προβλέπονται περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, μπορεί να κάνουμε και παραχωρήσεις, αλλά θα είναι οικονομικά βιώσιμη, δηλαδή θα εξασφαλίζει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, θα διευθετεί το ζήτημα του χρέους και θα δίνει ένα επενδυτικό σχέδιο. Η συμφωνία θα πρέπει να βγάζει τη χώρα από την ύφεση και να την βάζει στον δρόμο της ανάπτυξης με δίκαια χαρακτηριστικά. Το βασικό στοιχείο της συμφωνίας είναι η ελάφρυνση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, ώστε να στρέψει πόρους σε επενδύσεις στοχεύοντας στην παραγωγική ανασυγκρότηση που θα παράγει νέες θέσεις εργασίας και νέο πλούτο, ο οποίος θα αναδιανεμηθεί κοινωνικά δίκαια.

• Η εμμονή στις προτάσεις και στον τρόπο επίλυσης από την πλευρά των δανειστών είναι απολύτως συνυφασμένες με το δόγμα της λιτότητας .

Τέτοιες προτάσεις που συνιστούν περίπου ένα δόγμα του σοκ δεν μπορούν να φοβίσουν κανένα στην ελληνική κοινωνία μετά από πέντε χρόνια μνημόνιο. Κυρίως όμως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές τέτοιες προτάσεις, όπως η εμμονή στο κόψιμο των συντάξεων ή η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για το ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από εμάς μια συμφωνία μονομερούς λιτότητας. Δεν πρόκειται να υπογραφεί μνημόνιο από εμάς. Η κυρίαρχη ευθύνη που έχουμε λάβει και από τη λαϊκή εντολή είναι να αμφισβητήσουμε το δόγμα της λιτότητας. Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι το μέλλον του ελληνικού λαού και η δυνατότητα των λαών της Ευρώπης ν’ αμφισβητήσουν τη λιτότητα. Δεν πρόκειται να δεχτούμε, ότι στη θέση της δημοκρατίας, θα αποκτήσει συνταγματικό βάρος η λιτότητα.

• Οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν. Ολοκληρώθηκε μια πρωτοβουλία που είχε αναλάβει η Κομισιόν. Έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας και χρειάζεται να είμαστε όλοι ψύχραιμοι. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά γενικότερα και κυρίως η κοινωνία με κάποιο τρόπο πρέπει να πάρουν τη διαπραγμάτευση στα χέρια τους, πρέπει να δείξουν την στήριξη στη μάχη της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην σκληρή λιτότητα. Για εμάς η δημοκρατία δεν εκβιάζεται, η αξιοπρέπεια δεν διαπραγματεύεται. Η κοινωνία πρέπει να βγει μπροστά.

• Η ελληνική πλευρά έχει αποδείξει με κάθε τρόπο – και με το κείμενο των 47 σελίδων και με τις νεότερες προτάσεις – ότι επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία κάνοντας και παραχωρήσεις. Αλλά έχει ξεκαθαρίσει, ότι δεν επιδιώκει μια οποιαδήποτε συμφωνία. Δεν μπορεί να υπογράψει οποιαδήποτε μέτρα. Αυτό είναι σαφές σε όλους. Με βάση αυτό η στήριξη της κοινωνίας δεν θα είναι σε μια γραμμή ανεξέλεγκτη, αλλά στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να φτάσουμε σε συμφωνία μέσα στο πλαίσιο της εντολής που έχουμε πάρει, δηλαδή χωρίς λιτότητα εντός ευρώ , να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Αυτό το πλαίσιο στηρίζει και το κόμμα και επιθυμεί η κοινωνία δείχνοντας - νομίζω - και την στήριξή της τις επόμενες μέρες.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)