to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:40 | 17.06.2015

Πολιτική

Τ. Κορωνάκης: «Δεν χρειαζόμαστε Πόντιους Πιλάτους - Ο καθένας πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες του»

Σημεία συνέντευξης του Τάσου Κορωνάκη, Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, στην ΕΡΤ1 και στους δημοσιογράφους Μ. Μιχελιδάκη και Φ. Παπαθανασίου.


Για τις τελευταίες εξελίξεις, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μεταξύ άλλων:

  • Τώρα όλοι δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Και δείχνει ποιός είναι διατεθειμένος να δουλέψει για μια λύση και ποιός όχι.
  • Εμείς υποστήκαμε πραγματικές συνθήκες οικονομικού εκβιασμού και μέσα σε αυτούς τους τέσσερις μήνες δουλέψαμε πραγματικά στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης σε όλα τα επίπεδα ακολουθώντας δύο αρχές που είχαμε περιγράψει εξαρχής. Εμείς θα σεβόμαστε τους κανόνες της ευρωζώνης ακόμα κι αν διαφωνούμε με αυτούς , αλλά απαιτούμε να αντιμετωπιστεί με σεβασμό η εντολή του ελληνικού λαού. Με βάση αυτό πορευτήκαμε και περιγράψαμε πλήρως τα όρια μιας συμφωνίας που δεν είναι τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ, της κυβέρνησης ή του πρωθυπουργού. Θέλουμε μια συμφωνία πραγματική λύση για να βγούμε από αυτό που φτάσαμε μέχρι σήμερα.
  • Σε μια διαπραγμάτευση πρέπει να προσπαθήσουν και οι δύο πλευρές. Εδώ έχουμε τη μία πλευρά που έχει καταβάλει έναν πολύ μεγάλο αγώνα για να καλύψει το έδαφος, να φτάσει παραπάνω από τη μέση του δρόμου και από την άλλη πλευρά μετά από τέσσερις μήνες  πήραμε τη χειρότερη δυνατή πρόταση από τους θεσμούς.  Θα μπορούσαν να μας τη δώσουν και την πρώτη μέρα, δεν χρειαζόταν να περάσουν τέσσερις μήνες.
  • Μπορεί η πρόταση των δανειστών να είναι λύση για την Ελλάδα; Και αυτή είναι μια ερώτηση προς όλα τα κόμματα. Μια συμφωνία που επαναφέρει σκληρά μέτρα λιτότητας, που δεν έχει λύση για το ζήτημα του χρέους και δεν εξασφαλίζει ότι η χώρα θα μπει τα επόμενα χρόνια σε τροχιά ανάπτυξης , δεν υπάρχει κανένας λόγος – δεν μπορεί – να υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση. Είναι έξω από την εντολή που έχουμε λάβει.
     
  • Αυτή ήταν η πολιτική Σαμαρά, την υλοποίησε και φτάσαμε ως εδώ, το να συνεχιστεί δεν οδηγεί πουθενά.

Για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης:

  • Ο χρόνος τελειώνει για όλους, όχι μόνο για εμάς. Ο Αλέξης Τσίπρας και συνολικά η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να καταλήξει σε μια συμφωνία με συγκεκριμένο περιεχόμενο και όρια, δηλαδή να μην επαναφέρει  βαριά μέτρα λιτότητας, να έχει αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά επουλώνοντας και πληγές που προκάλεσαν οι πολιτικές των προηγούμενων χρόνων. Μας λένε να καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό, κάνουμε προτάσεις που το βασικό βάρος δεν πέφτει στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αλλά στα υψηλότερα εισοδήματα και μας απαντάνε ότι δεν τα δέχονται ακριβώς για αυτό το λόγο. Το ποιος θα πληρώσει τους φόρους δεν μπορεί να το καθορίσει ούτε ο κ. Σόιμπλε ούτε κανένας άλλος από την Ε.Ε, το ποιος θα πληρώσει το βάρος των φόρων θα το καθορίσει η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με την εντολή που έχει πάρει και αυτούς που εκπροσωπεί.
  • Και δεν είναι μόνο το κομμάτι του δημοσιονομικού. Για εμάς απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η διευθέτηση του ζητήματος του χρέους. Γιατί αν δεν ελαφρυνθεί από το άγος του χρέους δεν θα μπορέσει η χώρα να στρέψει χρήματα προς την παραγωγική ανασυγκρότηση, τις δημόσιες επενδύσεις, να παραχθούν νέες θέσεις εργασίας, νέος πλούτος που θα αναδιανεμηθεί δίκαια.
  • Δεν θέλουμε μια συμφωνία που θα μας λύσει το πώς θα βγάλουμε τον επόμενο μήνα.

Για τις δηλώσεις Γιούνκερ:

  • Δεν έχουμε ένα παιχνίδι που ο καθένας θα προσπαθεί να διώξει τις ευθύνες από πάνω του. Οι θεσμοί έχουν καταθέσει ένα κείμενο και ο καθένας πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες του επ’ αυτού. Και δεν έχει να κάνει με την προσωπική άποψη του ενός ή του άλλου.  Αυτό είναι το κείμενο των θεσμών, είναι συγκεκριμένο και σήμερα δεν χρειαζόμαστε Πόντιους Πιλάτους. Για να καταλήξουμε σε λύση, θα πρέπει ο καθένας ν’ αναλάβει την ευθύνη του.  Αυτό που έχει συμβεί είναι να βρεθεί ο χειρότερος μέσος όρος μεταξύ των προτάσεων του ΔΝΤ και της Κομισιόν.

Η Ε.Ε δηλώνει ελαστική στα μέτρα, αλλά ανελαστική στο χρέος, το ΔΝΤ δηλώνει ελαστικό στο χρέος, αλλά ανελαστικό στα μέτρα και πού καταλήγουμε και σκληρά μέτρα και όχι ρύθμιση του χρέους.

Για τα διάφορα σενάρια:

Και προεκλογικά και μετεκλογικά έχουμε δει πληθώρα τέτοιων σεναρίων. Αν όσοι ξοδεύουν τόσο χρόνο στο να εξυφαίνουν σενάρια τρομοκρατίας , δούλευαν για τη λύση ή έστω σιωπούσαν θα είχαμε ήδη υπογράψει συμφωνία.

Δεν γίνεται όμως η συζήτηση για να καταλήξουμε κάπου να διεξάγεται υπό συνεχείς απειλές.  Οι απειλές θα πρέπει να μπουν στην άκρη και να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της χώρας εντός της Ευρώπης.

Μια συζήτηση που πρέπει να γίνει και στο εσωτερικό της χώρας και στην Ευρώπη. Ποιος έφερε το ΔΝΤ στη χώρα και την Ευρώπη; Για ποιο λόγο το κρατάει μέσα η Ευρώπη;

  • Ο κόσμος πρέπει να είναι ψύχραιμος και παραμένει ψύχραιμος  χωρίς να ακούει τα τρομοκρατικά σενάρια. Πρέπει ν’ αφήσουμε στην άκρη τα σενάρια – απειλές «δεν υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις» - «δεν υπάρχουν λεφτά στις τράπεζες». Δεν βοηθάνε αυτά τα σενάρια και να πάμε στην ουσία. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση των δανειστών;  Αν όχι ας τα αφήσουμε όλα τ’ άλλα και να βγουν να πουν ένα βροντερό «όχι» στην πρόταση των δανειστών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)