to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:00 | 22.11.2020

Πολιτική

Τ. Καραγιάννη: Η κυβέρνηση επεδίωξε τη δημιουργία σκηνικού τεχνητής έντασης

Συνέντευξη της Αναπληρώτριας Εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Τάνιας Καραγιάννη, στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και τον Ιάσονα Μπάντιο


Η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις δημόσιες συγκεντρώσεις ενόψει Πολυτεχνείου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Πιστεύετε όντως ότι η κυβέρνηση έχει αντιδημοκρατικές απόψεις και πρακτικές ή πρόκειται για αντιπολιτευτικά επιχειρήματα από τη μεριά σας;

Πράγματι πρόκειται για μία απόφαση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ήταν λογικό να συμβεί, διότι στην ουσία πρόσβαλε και προκάλεσε κάθε δημοκράτη πολίτη αυτής της χώρας.

Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η απόφασή της βασίστηκε στην αντικειμενική ανάγκη προστασίας της δημόσιας Υγείας σε συνθήκες Πανδημίας. Όμως αυτός ο ισχυρισμός είναι προσχηματικός, γεγονός που αποδεικνύεται από τις παλινωδίες στην πολιτική της για την υγειονομική αντιμετώπιση του προβλήματος, τον ετεροβαρή τρόπο αντιμετώπισης της αγοράς με μέτρα που άλλους κλάδους τους ευνόησαν και άλλους τους έθεσαν σε μακροπρόθεσμη κατάσταση ένδειας.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε ότι έχει αποκαλυφθεί πλέον στα μάτια της κοινωνίας ότι από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση αντιμετώπισε τη νέα αυτή κρίση ως ευκαιρία για να εφαρμόσει τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και για να εξυπηρετήσει συμφέροντα που την στηρίζουν, απομυζώντας το εισόδημα του λαού και το δημόσιο ταμείο. Συμφέροντα από το τραπεζικό κεφάλαιο, την ιδιωτική υγεία, την ιδιωτική παιδεία, τους προμηθευτές του Δημοσίου.

Σας θυμίζω τις ΠΝΠ, τη λίστα ΠΕΤΣΑ και τον εκβιαστικό διχαστικό λόγο που οδηγεί στον περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθέριων. Ασκούνται σχεδιασμένα πιέσεις στην κοινωνία ώστε να μην αντιδρά, να μην διεκδικεί, παρά τις αποτυχημένες πολιτικές στο πεδίο της Υγείας, της Οικονομίας και των εθνικών θεμάτων. Αυτό όμως είναι σχέδιο πολιτικής επιρροής. Δεν είναι στάση υπεύθυνης Κυβέρνησης σε καιρούς πολλαπλής κρίσης.

Επί του ερωτήματός σας -όμως- και για να αφαιρεθούν και τα τελευταία προσχηματικά επιχειρήματα. Πολύ πριν επιβληθεί με εντολή Υπουργού αυτή η αστυνομική διάταξη, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, καθώς και τα άλλα κόμματα, ξεκαθάρισαν ότι δεδομένων των υγειονομικών συνθηκών που σε καμία περίπτωση δεν επέτρεπαν μαζικό εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, σκόπευαν να προβούν σε συμβολικές εκδηλώσεις, με απόλυτο σεβασμό στους υγειονομικούς κανόνες.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία επέλεξε να πραγματοποιήσει μια σύντομη, αλλά με ισχυρό συμβολισμό, εκδήλωση στο χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ, με λίγο κόσμο και τηρώντας όλα τα επιβεβλημένα υγειονομικά μέτρα.

Είναι, ωστόσο, σαφές ότι η Κυβέρνηση επεδίωξε τη δημιουργία σκηνικού τεχνητής έντασης, κυρίως για λόγους επικοινωνιακούς και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν σήμερα την ελληνική κοινωνία, αλλά και τα αδιέξοδα που η ίδια η Κυβέρνηση έχει δημιουργήσει με την πολιτική της.

Έτσι, με περίσσιο κυνισμό, δεν δίστασε να επιβάλλει ακόμα και μια διάταξη που έρχεται ευθέως σε σύγκρουση με το Σύνταγμα της χώρας και προσβάλλει κατάφορα τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των πολιτών. Συνεπώς, είναι δεδομένο ότι η ηγεσία της ΝΔ υιοθετεί την ατζέντα της ακροδεξιάς της πτέρυγας.

Απέναντι, λοιπόν, σε τόσο σοβαρά διακυβεύματα, η άσκηση υπεύθυνης και τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης είναι συνταγματική και πολιτική υποχρέωση και αναγκαία συνθήκη για την εκπροσώπηση κάθε δημοκράτη πολίτη, κάθε προοδευτικού ανθρώπου.

-       Για πρώτη φορά είδαμε κοινό πολιτικό κείμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, το ΚΚΕ, και το ΜέΡΑ25, ενάντια στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων. Να περιμένουμε και στο μέλλον αντίστοιχες κινήσεις εξ αριστερών σας;

Το κρίσιμο ζήτημα εδώ είναι ότι πράγματι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα ευρύ μέτωπο δημοκρατικών δυνάμεων απέναντι στις ολοένα αυξανόμενες αυταρχικές πρακτικές, με τις οποίες η Κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει την πολιτική της.

Ακόμα και δεδομένων των πολιτικών διαφορών, που πράγματι είναι υπαρκτές, η συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας και η σύγκλιση επί εκείνων τουλάχιστον των ζητημάτων που είναι εξόχως σημαντικά για μια Δημοκρατία είναι και απαραίτητη και ουσιώδης και πλήρης νοήματος.

-       Η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού σε όλη τη χώρα, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δημιουργώντας έτσι την ανάγκη εμπλοκής ιδιωτών γιατρών και ιδιωτικών νοσοκομείων στη μάχη με την πανδημία. Γιατί διαφωνείτε με τους όρους που γίνεται αυτή η διαδικασία;

Έχετε δίκιο ότι η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού σε όλη τη χώρα και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο το ΕΣΥ. Και θα συμφωνήσουμε ότι εκ των πραγμάτων δημιουργείται η ανάγκη να αναστοχαστούμε ως κοινωνία τι Σύστημα Υγείας θέλουμε.

Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει με όρους εξυπηρέτησης μικρών ή μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και με τρόπο αποσπασματικό και πρόχειρο. Μπορεί και πρέπει να γίνει με  όρους κοινωνικής αποτελεσματικότητας, με σχέδιο και σοβαρότητα.

Με δυο λόγια, η Πανδημία ανέδειξε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο, αυτό που λέμε εδώ και χρόνια. Ότι δηλαδή είναι αναγκαίο ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας. Άρα, η απάντηση είναι ενίσχυση και η ισχυροποίηση του ΕΣΥ και της ΠΦΥ και όχι η μεθοδική απαξίωσή τους και η δημιουργία όρων για τιμαριοποίηση και  ιδιωτικοποίηση.

-       Οι επιπτώσεις του δεύτερου lockdown στην οικονομία φαίνεται ότι θα είναι μεγαλύτερες σε σχέση με το πρώτο. Πώς θα μπορέσει να ανακάμψει η ελληνική οικονομία μετά από αυτή την υγειονομική και κοινωνική κρίση;

Θα μου επιτρέψετε εδώ να σας πω κε Μπάντιε ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία δεν έρχονται μόνο ως συνέπεια του δεύτερου lockdown. Έρχονται ως αποτέλεσμα της συνολικής αντίληψης που έχει η σημερινή Κυβέρνηση για την πραγματική οικονομία και τον τρόπο που διαχειρίζεται τα ζητήματα. Εμείς είχαμε εγκαίρως επισημάνει ότι έπρεπε να ενεργήσει πολύ γρήγορα, με στόχο την άμβλυνση των συνεπειών της Πανδημίας στην Οικονομία έγκαιρα και αποτελεσματικά. Δεν το έκανε. Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πορείας πλεύσης. Είναι απολύτως κρίσιμο να δοθεί βάρος αφενός στην στήριξη του εισοδήματος και της κατανάλωσης και αφετέρου στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με έμφαση και κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

-       Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Έχει μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία να βρει τον ρόλο και τα πατήματα του ως αξιωματική αντιπολίτευση, ενάμισι χρόνο μετά την ήττα του από τη ΝΔ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα έμπειρο πλέον πολιτικό κόμμα, που η ιστορική συγκυρία το ανέδειξε μέσα από τα σπλάχνα μιας κοινωνίας που αντέδρασε στα νεοφιλελεύθερα σχέδια της κρατικοδίαιτης ολιγαρχίας.

Χωρίς να έχει την πολυτέλεια του χρόνου, ωρίμασε γρήγορα. Απέκτησε κυβερνητική εμπειρία, με έναν υπεύθυνο ηγέτη και διαθέτει ένα πια έμπειρο πολιτικό προσωπικό στελέχωσης του Κράτους, ικανό να συνεχίσει την προσφορά στον τόπο με όρους κοινωνικής ηρεμίας και πολιτικής ομαλότητας.

Έχει ήδη να παραθέσει εξαιρετικά δείγματα γραφής στα στρατηγικά ζητήματα της χώρας, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Στην Οικονομία, στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας και στο πεδίο των κοινωνικών, πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων. Επιπλέον, εδώ και ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχει καταθέσει, εγκαίρως και με αίσθηση ευθύνης, τις προτάσεις του για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, την πρότασή του για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ενώ ήδη είναι έτοιμο το πρόγραμμα διακυβέρνησής του, το οποίο είναι προϊόν κοινωνικού διαλόγου με τις παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας και σύντομα θα θέσει υπόψη του λαού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)