to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:38 | 22.09.2021

Πολιτική

Τ. Ελευθεριάδου: Ευκαιρία παροχής «δώρων» στους ισχυρούς το ν/σ για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

Ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για νομοθέτηση υπέρ των τραπεζών και των ισχυρών, αντιμετώπισε η κυβέρνηση της ΝΔ το νομοσχέδιο για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), το οποίο ψηφίστηκε χθες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα, όμως, αποκάλυψε τις πραγματικές της προθέσεις, σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο Novartis


Στην τοποθέτησή της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τάνια Ελευθεριάδου τόνισε ότι υπάρχει η ανάγκη αναμόρφωσης της δομής και της λειτουργίας του ΝΣΚ, όμως ο τρόπος που αυτή επιχειρείται από την κυβέρνηση είναι λανθασμένος.

Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη διάταξη του άρθρου 9 για δυνατότητα μη καταχώρησης της άποψης της μειοψηφίας στα πρακτικά και στις γνωμοδοτήσεις, καθώς, όπως τόνισε «η γνώμη της μειοψηφίας, όπως και σε κάθε δικαστική απόφαση, θα πρέπει να καταχωρείται αναλυτικά, όπως και η αιτιολογία της, άλλως έρχεται σε αντίθεση με τη συλλογική, διαφανή και δημοκρατική λειτουργία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.»

Συμπλήρωσε, ότι  το άρθρο 27 (σχετικά με τη Συμβιβαστική Επίλυση Διαφορών) ενέχει κινδύνους για το ελληνικό δημόσιο, καθώς δίνει τη δυνατότητα συμβιβασμού, με απλή πιθανολόγηση της έκβασης της υπόθεσης, χωρίς να υπάρχει προηγούμενη δικαστική κρίση.

Ως προς τις καταργήσεις των δικαστικών γραφείων,ανέφερε ότι ούτε τα δικαστήρια, ούτε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι έτοιμα για την κατάργηση οποιουδήποτε δικαστικού γραφείου, ειδικά της περιφέρειας. Άλλωστε, πολλά δικαστικά γραφεία τα οποία έχουν καταργηθεί στο παρελθόν έχουν επαναλειτουργήσει,καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη εκπροσώπησης του δημοσίου από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σε εκατοντάδες υποθέσεις.

Επιπρόσθετα, έκανε ξεκάθαρη τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε ό,τι αφορά τον διορισμό των επιτυχόντων για το ΝΣΚ του πίνακα του 2019. Όπως τόνισε: «όλοι οι προηγούμενοι πίνακες επιτυχόντων που συντάχθηκαν σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 238/2003 εξαντλήθηκαν και διορίστηκαν όλοι οι επιτυχόντες». Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Σταϊκούρας, προκειμένου να υπερασπιστεί τη στάση του, μπέρδεψε (ίσως ηθελημένα) τους επιλαχόντες με τους επιτυχόντες του διαγωνισμού, ρίχνοντας στο Καιάδα όσους ανέμεναν-δικαίως-την απορρόφηση από το ΝΣΚ.

Στη δευτερολογία της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανέφερε ότι η γνωμοδότηση του ΝΣΚ σχετικά με το αίτημα παροχής δικαστικής συνδρομής από το Υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για το σκάνδαλο Novartisέγινε τον Δεκέμβριο του 2020, τονίζοντας ότι «έρχεστε 10 μήνες μετά τη γνωμοδότηση, να μας ανακοινώσετε ότι θα απευθυνθείτε στις αμερικανικές αρχές, ενώ έπρεπε ήδη να έχουμε προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες. Αυτό προκαλεί πολλά ερωτήματα για τη στάση της κυβέρνησης στην υπόθεση». Υπενθύμισε ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός της NOVARTIS με την κυβέρνηση των ΗΠΑ υλοποιήθηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, και κατέληξε με την εταιρεία  να πληρώνει 340.000.000 ευρώ, για πράξεις διαφθοράς που τελέστηκαν στην Ελλάδα.

Η κ. Ελευθεριάδου αναφέρθηκε στην τροπολογία 1068, η οποία επί της ουσίας καταργεί το ν.4172/2013 (νόμος Χαρδούβελη) και απαλλάσσει τις τράπεζες από τον «κίνδυνο» συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο, λόγω ζημιών από αυξημένες προβλέψεις. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 1 της τροπολογίας δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να συμψηφίσουν σε βάθος εικοσαετίας τις ζημιές που μπορεί να προκύψουν από τη 1-1-2021 λόγω τιτλοποίησεων ή πωλήσεων δανείων, με τον Υπουργό να αποφεύγει να απαντήσει στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. άσκησε σκληρή κριτική για τη σκανδαλώδη τροπολογία με την οποία οι περιφερειάρχες, χωρίς προηγούμενη γνωμοδότηση ή έγκριση από το περιφερειακό συμβούλιο, θα μπορούν να κάνουν απευθείας ανάθεση έως 5.225.000€ για αντιπλημμυρικά έργα.​

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)