to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:19 | 03.07.2017

Πολιτική

SZ: Οι μίζες της KMW σε Έλληνες αξιωματούχους για τα εξοπλιστικά και πάλι στο δικαστήριο

Στην παλαιά υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της εταιρείας οπλικών συστημάτων Krauss-Maffei Wegmann (KMW) σε σχέση με την δωροδοκία Ελλήνων αξιωματούχων επανέρχεται σήμερα η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου


Σύμφωνα με απόφαση του Πρωτοδικείου του Μονάχου τέλος του 2015, στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους μόνο 175.000 ευρώ, «μια φιλική τιμή κατά μία έννοια», όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, για μια αγορά από την Ελλάδα 24 οβιδοβόλων τύπου PzH2000, ύψους 188 εκ. ευρώ.

«Τόσο φτηνά δεν γίνεται, απεφάνθη το Εφετείο της Καρλσρούης σε απόφαση που δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες», γράφει η εφημερίδα. «Το ποσό περιλαμβάνει ‘νομικά λάθη’ προς όφελος της ΚMW, και κατά συνέπεια το ύψος του προστίμου, θα πρέπει να επιμετρηθεί εκ νέου, γιατί θα πρέπει να ξεπερνά το οικονομικό όφελος, το οποίο αποκόμισαν οι δράστες από τις ενέργειές τους», αναφέρει η απόφαση.

Όπως αναφέρει η Deutche Welle, o αρθρογράφος υπενθυμίζει ανάλογες υποθέσεις δωροδοκιών σε βάρος της Ελλάδας από άλλες εταιρείες, όπως η Rheinmetall, η Ferrostaal και η Siemens, στις οποίες το καταβληθέν πρόστιμο ήταν πολύ υψηλότερο, ακόμη και τριψήφιο νούμερο εκατομμυρίων ευρώ. «Για να γίνει η νέα επιμέτρηση χρειάζεται νέα δίκη στο Πρωτοδικείο του Μονάχου με άλλη σύνθεση, από ότι στην πρώτη δίκη» επισημαίνει η εφημερίδα.

«Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει και πάλι ένας πρώην πληρεξούσιος της KMW, στον οποίο το δικαστήριο είχε επιβάλλει ποινή φυλάκισης 11 μηνών με αναστολή και πρόστιμο 175.000 ευρώ. Όχι βέβαια για το αδίκημα της δωροδοκίας επειδή είχε προ πολλού παραγραφεί, αλλά για συνέργεια σε φοροδιαφυγή, διότι κακώς οι μίζες καταγράφηκαν ως δαπάνες της εταιρείας και ως εκ τούτου εξέπεσαν από το φορολογητέο ποσό». Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται και δύο πρώην βουλευτές του SPD, οι οποίοι είχαν στενές σχέσεις με τον πρώην υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο, οι οποίοι φέρονται να προσέφεραν «συμβουλευτικές υπηρεσίες» για την αγορά των 24 οβιδοβόλων λαμβάνοντας μεγάλα ποσά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)