to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:55 | 10.06.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Πολιτική

Συζητήθηκε στο ΣτΕ το απόρρητο της ΕΛΣΤΑΤ

Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η ενέργεια του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου που υποχρεώνει τους εργαζομένους να υπογράψουν «Δήλωση Τήρησης Στατιστικού Απορρήτου» ζητούν με προσφυγή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Γενικής Γραμματείας Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και μέλη του ΔΣ του συνδικαλιστικού φορέα.


Στην προσφυγή τους που συζητήθηκε  στο Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, επισημαίνουν πως δεν τους επιτρέπεται να καταθέσουν κανένα στατιστικό ή άλλο στοιχείο που αφορά την υπηρεσία τους, ακόμη και ενώπιον των δικαστηρίων, των ανακριτικών , αστυνομικών και άλλων αρχών. Δηλαδή, να μην καταθέσουν για υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια, αφήνοντας αιχμές για την υπόθεση της «αλλοίωσης» του ελλείματος του 2009.

Όπως λένε, η δήλωση είναι δεσμευτική, καθώς προβλέπει ότι εάν παραβιάσουν τους όρους της, κινδυνεύουν με πρόστιμα από 10 χιλιάδες έως 200 χιλιάδες ευρώ και απόλυση.

Οι εργαζόμενοι στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς από την μια κινδυνεύουν με απόλυση εάν παραβούν τους όρους της δήλωσης και από την άλλη απειλούνται με φυλάκιση αν αρνηθούν να καταθέσουν ή αποκρύψουν την αλήθεια ενώπιον της Δικαιοσύνης.          

Αναφέρουν ακόμη ότι  η τήρηση του απορρήτου και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων  προβλέπονται ήδη από την ισχύουσα νομοθεσία και διερωτώνται πού αποσκοπεί η υποχρέωση υπογραφής της επίμαχης δήλωσης.

Το  δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Η δήλωση

Η «Δήλωση Τήρησης Στατιστικού Απορρήτου» μεταξύ άλλων αναφέρει:

-Δεν θα χρησιμοποιήσω, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον αορίστως, απόρρητα ή και εμπιστευτικά στοιχεία για οποιονδήποτε άλλο σκοπό συμπεριλαμβανομένου οικονομικού ή άλλου οφέλους προσωπικού ή τρίτων, καθώς και οποιασδήποτε φύσης πολιτικού, συλλογικού ή διαφορετικά οριζόμενου σκοπού ή απόφασης παρά αποκλειστικά και μόνο για την προαγωγή στατιστικών στα πλαίσια της εργασίας μου στην ΕΛΣΤΑΤ. Η απαγόρευση αυτή χρησιμοποίησης των απορρήτων ή και εμπιστευτικών στοιχείων αφορά και στην επιβολή φόρων, δασμών, τελών και συναφών επιβαρύνσεων ή τη χρήση τους σε οποιοδήποτε διαδικασία ενώπιον φορολογικών, δικαστικών, αστυνομικών, στρατιωτικών ή άλλων διοικητικών αρχών.

-Με απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ επιβάλλεται πρόστιμο ύψους από 10.000 έως  200.000 ευρώ σε όποιον παραβιάζει το απόρρητο των στοιχείων ή/και το στατιστικό απόρρητο.  Η υποτροπή συνιστά επιβαρυντική περίπτωση για την επιμέτρηση της διοικητικής κυρώσεως.

-Η παραβίαση του απορρήτου των στοιχείων ή και του στατιστικού απορρήτου  συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος και δύναται να επισύρει την ποινή οριστικής απόλυσης.

-Κατά τη διάρκεια της απασχόλησής μου στην ΕΛΣΤΑΤ αλλά και μετά το πέρας αυτής, αορίστως, αναλαμβάνω ρητά και ανεπιφύλακτα την υποχρέωση να μην αποκαλύψω, συζητήσω, ανταλλάξω και μεταβιβάσω καθ’ οποιονδήποτε τρόπο σε (με) οποιοδήποτε μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο φυσικό ή νομικό ημεδαπό ή αλλοδαπό, ή ομάδα ατόμων, εντός ή εκτός της ΕΛΣΤΑΤ, κανένα απόρρητο ή/και εμπιστευτικό στοιχείο (ηλεκτρονικό ή μη, έγγραφο, αρχείο, στατιστικό μητρώο, βάση δεδομένων, ερωτηματολόγιο κ.λπ.) υπό οποιαδήποτε μορφή και να μην παραβιάσω το στατιστικό απόρρητο των στοιχείων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)