to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:11 | 11.03.2022

Πολιτική

Συζητήθηκε η ερώτηση του Δ. Χαρίτου για τη λειτουργία του χώρου υδροθεραπείας ΚΕΦΙΑΠ Κομοτηνής

Στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου για τη λειτουργία του χώρου υδροθεραπείας του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Κομοτηνής, απάντησε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Αθ. Πλεύρης.


Ο υπουργός Υγείας δεν ανέλαβε σαφή δέσμευση λειτουργίας του χώρου υδροθεραπείας ΚΕΦΙΑΠ Κομοτηνής, ενώ παραδέχτηκε ότι οι δημόσιες δομές αποκατάστασης υστερούν ενώ υπάρχουν πολλές ιδιωτικές δομές! Ο νόμος 4600/2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το δρόμο για την πρόσληψη δύο εξειδικευμένων ιατρών φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης στο Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου για τη λειτουργία του χώρου υδροθεραπείας του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Κομοτηνής, απάντησε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Αθ. Πλεύρης.

Ο βουλευτής κος Χαρίτου απευθυνόμενος στον υπουργό σημείωσε αρχικά: «είναι αλήθεια ότι η στήριξη των υπηρεσιών υγείας για τα άτομα με αναπηρίες, υστερεί διαχρονικά στο δημόσιο σύστημα υγείας. Βασικός λόγος η υποστελέχωση των σημαντικών δομών που υπάρχουν και δεν αξιοποιούνται ώστε να εκπληρώνουν τους στόχους τους. Μια τέτοια δομή, το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης, γνωστό ως ΚΕΦΙΑΠ, λειτουργεί στην Κομοτηνή.

Ενώ ως βασικό στόχο έχει να προσφέρει υπηρεσίες ολοκληρωμένης φροντίδας στα άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες.

Ενώ το κέντρο διαθέτει ένα σύγχρονο χώρο υδροθεραπείας και αποκατάστασης, δηλαδή μια λειτουργική πισίνα, με πλήρη μηχανικό εξοπλισμό εισόδου-εξόδου, χώρους με ειδικές μπανιέρες, που όλα κατασκευάστηκαν γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Ενώ οι ειδικοί κάνουν λόγο για τις ευεργετικές ιδιότητες της θεραπευτικής κολύμβησης, που θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των ατόμων με αναπηρίες, με κινητικά προβλήματα, συμβάλλοντας σημαντικά στον τομέα της αποκατάστασης και ένταξης.

Ενώ υπάρχει αυτός ο χώρος στο ΚΕΦΙΑΠ και θα μπορούσαν να ωφεληθούν σημαντικά οι συμπολίτες μας με προβλήματα αναπηρίας, δυστυχώς δεν αξιοποιείται λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.

Ο βουλευτής ειδικότερα μιλώντας για τον χώρο υδροθεραπείας ανέφερε: «ο χώρος της υδροθεραπείας στο ΚΕΦΙΑΠ υπάγεται διοικητικά στην 4η ΥΠΕ και στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, είναι στη δική σας αρμοδιότητα και η ευθύνη βαραίνει το Υπουργείο Υγείας, αφού με τη πολιτική εγκατάλειψης που ακολουθείτε, της υποβάθμισης μέσω της υποστελέχωσης των συγκεκριμένων δομών του δημόσιου συστήματος υγείας, ωθείτε ουσιαστικά τους ανθρώπους με αναπηρία στον ιδιωτικό τομέα.

Η λειτουργία του εν λόγω χώρου υδροθεραπείας και αποκατάστασης αποτελεί καθολικό αίτημα όλων των συλλόγων που εκπροσωπούν τους συμπολίτες μας με αναπηρίες στην Ροδόπη. Εκτός των άλλων έχει κατατεθεί στο υπουργείο συγκεκριμένη πρόταση για τη βιώσιμη και ορθολογική λειτουργία μόνο- το τονίζω μόνο- του χώρου υδροθεραπείας, από τον σύλλογο ΠΕΡΠΑΤΩ, μια δομή συνεργατική που υλοποιεί σημαντικά προγράμματα».

Ο βουλευτής κος Χαρίτου ζήτησε από τον υπουργό να απαντήσει στα ερωτήματα: Είναι στις προθέσεις σας να λειτουργήσει ο χώρος υδροθεραπείας και αποκατάστασης στο ΚΕΦΙΑΠ της Κομοτηνής; Θα προχωρήσετε στη στελέχωση του με το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτείται για να λειτουργήσει»;

Στην απάντησή του ο υπουργός Υγείας δεν ανέλαβε σαφή δέσμευση για τη λειτουργία του χώρου υδροθεραπείας ΚΕΦΙΑΠ Κομοτηνής. Την ίδια στιγμή που ο ίδιος παραδέχτηκε ότι οι δημόσιες δομές αποκατάστασης υστερούν σημαντικά ενώ υπάρχουν πολλές ιδιωτικές δομές! Ακόμη ο υπουργός ενώ παραδέχτηκε ότι με το Νόμο 4600/2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο δρόμος για την πρόσληψη σε δημόσιες δομές υγείας 42 εξειδικευμένων ιατρών φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, εκ των οποίων 2 θέσεις κατανέμονται στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, δεν ανέλαβε τη δέσμευση πρόσληψης αυτών των ιατρών που είναι μία από τις προϋποθέσεις για να χορηγηθεί άδεια λειτουργίας στον χώρο υδροθεραπείας και αποκατάστασης του ΚΕΦΙΑΠ.

Στην δευτερολογία του ο βουλευτής κος Χαρίτου τόνισε «σας είπα εξαρχής με ειλικρίνεια ότι οι μεγάλες ανάγκες αποκατάστασης των ανθρώπων με αναπηρία δεν έτυχαν διαχρονικά της ανάλογης στήριξης. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί την δική σας απραξία όλο αυτό το διάστημα. Το αν μπορεί να δοθεί άδεια και να λειτουργήσει αυτός ο χώρος συνδέεται πρωτίστως και κυρίως με την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού που μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του. Χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα η πρόσληψη αυτού του εξειδικευμένου προσωπικού.

Κύριε υπουργέ, δεν αναλάβατε καμία δέσμευση και επιμένετε στη μέχρι τώρα επιλογή σας της εγκατάλειψης αυτών των δημόσιων δομών, μολονότι αναγνωρίζεται ότι είναι λίγες εντούτοις επιμένετε σε αυτήν τη λογική εγκατάλειψης προφανώς γιατί ως κυβέρνηση το ενδιαφέρον σας είναι στον ιδιωτικό τομέα, στον οποίον αναγκαστικά προστρέχουν οι πολίτες με αναπηρία.

Υπάρχουν πράγματι καινούργιες υποδομές με σύγχρονο εξοπλισμό που δημιουργήθηκαν την δεκαετία του 2000. Υπάρχουν επίσης νέες αυξημένες κοινωνικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία για παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης, ανάγκες που αναδείχθηκαν με πιο έντονο τρόπο την περίοδο της πανδημίας, όχι μόνο για αποθεραπεία αλλά και για αποκατάσταση σε ασθένειες που διαρκώς διευρύνονται».

Ο βουλευτής κατέληξε στην ομιλία του λέγοντας «κύριε υπουργέ, είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει ο χώρος υδροθεραπείας του ΚΕΦΙΑΠ Κομοτηνής με την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο είναι πρωτίστως στη δική σας αρμοδιότητα, γιατί είναι ένα αίτημα διαχρονικό όλων των συλλόγων ατόμων με αναπηρία και ανταποκρίνεται συνολικά στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)