(στιγμές συγκίνησης στη Βουλή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου)
«Με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 171 βουλευτών υπερψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο τομή, που διευρύνει την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, κατοχυρώνοντας νομοθετικά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού φύλου» σημειώνουν από την κυβέρνηση, αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
Στην κυβέρνηση σχολιάζουν ότι «τελικά, μόνοι εκτεθειμένοι είναι όσοι προσπάθησαν να παίξουν παιχνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων, με αφορμή ένα ζήτημα αναγνώρισης και κατοχύρωσης ατομικών δικαιωμάτων».
Υπογραμμίζουν, δε, ότι «το πολιτικό δίλημμα της εποχής εξακολουθεί να είναι ένα: Με την πρόοδο για μία κοινωνία του 21ού αιώνα ή με τη συντήρηση και το σκοταδισμό» για να τονίσουν ότι «η ελληνική Βουλή σήμερα απάντησε με σαφήνεια υπέρ της προόδου».
*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δ. Τζανακόπουλος: Η πρόοδος, ο σεβασμός του διαφορετικού και η ανθρώπινη ελευθερία νίκησαν το σκοταδισμό, το μίσος και την υποκρισία
Ο απολογισμός της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Θετικά αποτιμούν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή. Μολονότι δεν τίθεται θέμα παροχής εξηγήσεων από ορισμένους βουλευτές για τη στάση που επέδειξαν κατά την ψηφοφορία (σ.σ.: απουσίαζαν Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Μάρκος Μπόλαρης ενώ η Γεωργία Γεννιά καταψήφισε το άρθρο 3 και η Νίνα Κασιμάτη καταψήφισε την τροπολογία), το θέμα αυτό θα απασχολήσει και τα όργανα του κόμματος και την ΚΟ το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως σημειώνουν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ (διαβάστε αναλυτικά).
*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ιστορική στιγμή»: Το ΣΥΔ καλωσορίζει την ψήφιση του νόμου και συνεχίζει τον αγώνα για την βελτίωσή του
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και οι διαφοροποιήσεις
Ειδικότερα, σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών:
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν 171 βουλευτές έναντι 114 που καταψήφισαν. Υπέρ του επίμαχου άρθρου 3 για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου τάχθηκαν 148 βουλευτές, ενώ 124 δήλωσαν όχι και 13 παρών.
Τα άρθρα 1,2,4,5,6 και 7 υπερψηφίστηκαν από 165 βουλευτές, ενώ 119 δήλωσαν όχι και ένας παρών.
Η τροπολογία που αφορά την Τουρκική Ένωση Θράκης υπερψήφισαν 248 βουλευτές, ενώ 39 την καταψήφισαν.
Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού υπερψήφισαν επί της αρχής, τα άρθρα και την τροπολογία. Από τη ΝΔ δήλωσαν όχι σε όλα πλην της τροπολογίας την οποία υπερψήφισαν.
Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν όχι σε όλα. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε ναι σε όλα και παρών στο άρθρο 3.
Υπερψηφίστηκε, μετά από ονομαστική ψηφοφορία από την Ολομέλεια της Βουλής, επί της αρχής και των άρθρων του - συμπεριλαμβανομένης και της τροπολογίας για την αναγνώριση σωματείων με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
Παρόντες ήταν 285 βουλευτές, ενώ κατά τη ψηφοφορία απουσίασαν:
Από το ΣΥΡΙΖΑ: Τάσος Κουράκης (ήταν ασθενής), Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Μάρκος Μπόλαρης.
Από τη ΝΔ: Αντώνης Σαμαράς.
Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη: Φώφη Γεννηματά (βρίσκεται σε περιοδεία στη Κρήτη), Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Μανιάτης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Βασόλης Κεγκέρογλου και Μιχάλης Τσελέπης.
Από την Ένωση Κεντρώων: Μάριος Γεωργιάδης, Αριστείδης Φωκάς, Γιάννης Κατσαντώνης και Τάσος Μεγαλομύστακας,
Κατά τη ψηφοφορία, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διαφοροποιήθηκαν από την γραμμή του κόμματος τους σε ότι αφορά τα άρθρα και την τροπολογία. Να σημειωθεί πάντως ότι όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ υπερψήφισαν επί της αρχής του το νομοσχέδιο.
Ειδικότερα:
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Γεωργία Γεννιά καταψήφισε το άρθρο 3 και η Νίνα Κασιμάτη καταψήφισε τη τροπολογία
Από τους ΑΝΕΛ:
Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δήλωσε «παρών» στο άρθρο 3.
Ο Δημήτρης Καμμένος η Μαρία Κόλλια, ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Γιώργος Λαζαρίδης καταψήφισαν τα άρθρα 1-7.
Ο Κώστας Κατσίκης υπερψήφισε μόνο τη τροπολογία.
Η Έλενα Κουντουρά καταψήφισε την τροπολογία.
Από τους ανεξάρτητους βουλευτές:
Ο Χάρης Θεοχάρης ψήφισε ναι σε όλα, πλην του άρθρου 3 . Ο Δημήτρης Καρράς δήλωσε ναι σε όλα παρών στο άρθρο 3, ενώ Στάθης Παναγούλης και Νίκος Νικολόπουλος ψήφισαν όχι σε όλα και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου καταψήφισε το άρθρο 3.
Από τους μουσουλμάνους βουλευτές, οι τρεις από το ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Ζεμπέκ, Μ. Μουσταφά και Αϊχ. Καραγουσούφ καθώς και ο Αχμ. Ιλχάν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψήφισαν την τροπολογία.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε και σήμερα, δεύτερη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου, η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής φύλου από τα 15 έτη.
Διαβάστε επίσης:
-
Η «ιστορία» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον εξωγήινο στον Υμηττό για την ταυτότητα φύλου
-
Αντιδράσεις από ΛΟΑΤ κοινότητα για ΝΔ: «Τι μας κάλεσε ο Μητσοτάκης, ας συναντούσε τον Ιερώνυμο»
Τοποθετήσεις και παρεμβάσεις υπουργών
Η νομοτεχνική βελτίωση
Νομοτεχνική βελτίωση στη διάταξη για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου σε άτομα από 15 ετών κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Με τη νέα διάταξη, η οποία έγινε με πρόταση του υπουργείου Υγείας, δεν θα γνωμοδοτεί για τους ανήλικους επιτροπή του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», αλλά συστήνεται για δύο έτη επιτροπή από παιδοψυχίατρο, ψυχίατρο, ενδοκρινολόγο παιδοχειρουργό, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό με ειδίκευση στο συγκεκριμένο θέμα. Η επιτροπή αυτή θα κάνει τις γνωματεύσεις.
Αντιπαράθεση Θεοχαρόπουλου - Κοντονή
Για «αυτονόητο νομοσχέδιο σε μια χώρα ευρωπαϊκή σαν την Ελλάδα» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «συμβάλει στην προώθηση αλλαγών σε προοδευτική κατεύθυνση».
Παράλληλα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, επέκρινε τη στάση της συγκυβέρνησης, καταλογίζοντάς της μικροκομματικές τακτικές, ενώ έκανε λόγο για «κυνισμό της εξουσίας» αλλά και «για προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βωμό σκοπιμοτήτων».
Την έντονη αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, προκάλεσαν οι αναφορές του περί συναλλαγής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και οι ισχυρισμοί του ότι υπήρξε στήριξη στο πρόσωπο του Πάνου Καμμένου στη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του «Noor 1», ώστε να στηριχθεί το νομοσχέδιο από τους βουλευτές του.
«Καμία συναλλαγή δεν έγινε και καμία συναλλαγή δεν υπάρχει…αφήστε τα συνομωσιολογικά. Είναι προμετωπίδα για να κρυφτείτε από αυτά που λέγατε στην Επιτροπή» αντέτεινε ο κ. Κοντονής.
Ταυτόχρονα, καταλόγισε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη καφενειακή και μικροκομματική στάση, καθώς, όπως είπε, ενώ έλεγε ότι συμφωνεί με το νομοσχέδιο, δήλωνε ότι δεν θα το ψηφίσει αν δεν υποστηριχθεί από τους ΑΝΕΛ.
«Εμείς δεν στερούμε από κανένα το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματος της Αριστεράς. Εσείς έχετε επιλέξει να είστε τώρα στο ΠΑΣΟΚ. Αφήστε αυτούς που έχουν ιστορική διαδρομή στην Αριστερά να μιλάνε και μην τους προσβάλλετε» συμπλήρωσε ο κ. Κοντονής.
«Εμείς, σε αντίθεση με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που ως αντιπολίτευση καταψήφιζε κάθε προοδευτικό βήμα για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, στηρίζουμε όλα τα νομοσχέδια. Αν θεωρείτε μικροκομματική το μήνυμα στη κοινωνία ότι περνάνε με τη δική μας ψήφιση, δεν σας καταλαβαίνω. Να έχετε σεβασμό όταν μιλάτε για το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα που ανασυγκροτούν τον χώρο της Κεντροδεξιάς» αντέτεινε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Αν. Καββαδία: Ακραίες ομοφοβικές αντιλήψεις από τη ΝΔ, το ν/σ βάζει τέλος σε πολίτες β' κατηγορίας
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ανέτα Καββαδία, έκανε λόγο για ένα σημαντικό νομοσχέδιο, που έρχεται να θεραπεύσει παραβιάσεις θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων και να βάλει τέλος σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Παράλληλα, επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιδρούν και κυρίως κατά της ΝΔ, κάνοντας λόγο για ακραίες, συντηρητικές και ομοφοβικές απόψεις.
Η κ. Καββαδία χαρακτήρισε την άρνηση της ΝΔ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ως «εντυπωσιακή κίνηση κυνισμού και περιφρόνηση του Κοινοβουλίου» σημειώνοντας, ότι περιμένουμε να δούμε πώς θα συμβιβάσει τις μετριοπαθείς απόψεις με τις ακραίες ομοφοβικές αντιλήψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της.
Αιχμές όμως άφησε, χωρίς να κατονομάσει, και για τις αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας, επισημαίνοντας ότι αυτές οι κινδυνολογίες είχαν εκφραστεί και στο παρελθόν για τον πολιτικό γάμο και για το σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς όμως να δικαιωθούν.
«Η αντιπαράθεση δεν αφορά τις δεδομένες ιδεολογικές μας διαφορές, αλλά τις σύγχρονες αντιλήψεις με το σκοταδισμό.
Εμείς θέλουμε αυτές οι μειοψηφίες να μπορέσουν να βγουν από το σκοτάδι στο φως και να διεκδικήσουν την καθημερινότητά τους με το όνομα που θέλουν» επεσήμανε.
Σχολιάζοντας δε τις αντιθέσεις για το όριο ηλικίας, η κ. Καββαδία έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και κινδυνολογία, τονίζοντας ότι αποκρύβεται ότι εκτός από τη σύμφωνη γνώμη των γονέων, θα υπάρχει και διεπιστημονική γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο.
*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Είμαι περήφανος για το παιδί μου»
Έρμαιο των οπισθοδρομικών αντιλήψεων: Καταψηφίζει η ΝΔ
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος του στο νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι θα το καταψηφίσει και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέθεσε ένα νομοσχέδιο με μανδύα προοδευτισμού.
Παράλληλα, κατέθεσε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ορίζει ως προϋποθέσεις για την αλλαγή φύλου, την επιστημονική γνωμάτευση για την ενσυνείδητη επιλογή του ατόμου, τη δυνατότητα κρίσης μόνο μία φορά, τα δύο στάδια εξέτασης στο δικαστήριο και όριο ηλικίας τα 18 έτη.
Σχολιάζοντας τη στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για ελιγμούς, ενώ τόνισε ότι τίθεται σοβαρά υπό αίρεση η συνοχή και η δυνατότητα της συγκυβέρνησης.
«Το πολιτικό πρόβλημα είναι εσωτερικό σας ζήτημα. Όμως, η συζήτηση έχει ουσία. Και το νομοσχέδιο που φέρατε με το μανδύα του προοδευτισμού είναι μια απόπειρα ατελής και προσχηματική» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Πρόταση νόμου της ΝΔ για τη νομική αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου
Πρόταση νόμου για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Με την πρόταση νόμου, σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου, νοούμενη ως την αντίληψη ενός ανθρώπου για το φύλο του και του καταχωρισμένου στα οικεία μητρώα φύλου, το πρόσωπο μπορεί, μια μόνο φορά, να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στην προσωπική του επιθυμία και αίσθηση του σώματός του, καθώς και στην εξωτερική του εικόνα.
Η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου γίνεται με δικαστική απόφαση, η οποία εκδίδεται με τη διαδικασία των άρθρων 782 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η δικαστική απόφαση εκδίδεται μετά από 2 αυτοπρόσωπες δηλώσεις του αιτούντος ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 4 μήνες.
Με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, τίθενται μια σειρά προϋποθέσεις, μια εκ των οποίων είναι το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να είναι ενήλικο.
Επίσης, θα πρέπει να μην είναι έγγαμο, να υπάρχει ιατρική βεβαίωση ότι η δήλωση του προσώπου που αιτείται τη διόρθωση είναι ενσυνείδητη και ότι προηγουμένως έχει λάβει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση σχετικά με τις επιπτώσεις της αποδοχής της αίτησης του για διόρθωση.
Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει βεβαίωση του γιατρού, ότι από τη διόρθωση δεν επάγονται αρνητικές συνέπειες για ανήλικα τέκνα του αιτούντος, εφόσον υπάρχουν. Ακόμα προβλέπεται, ότι μεταξύ της πρώτης και δεύτερης συζήτησης ενώπιον του δικαστηρίου, θα πρέπει να παρακολουθεί τον αιτούντα γιατρός και να βεβαιώνει ότι εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την διόρθωση.
Δεν ψηφίζουν τη διάταξη για τους ανήλικους οι ΑΝΕΛ
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. Κατά η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων. Από την πλευρά πάντως της συγκυβέρνησης, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν το άρθρο που αφορά την αλλαγή ταυτότητας φύλου στα 15 με τον Κώστα Κατσίκη να εμφανίζεται κάθετα αντίθετος στη νομική αναγνώριση όσων θέλουν να αλλάξουν φύλο.
Ενστάσεις επί της επίμαχης διάταξης έχουν εκφράσεις επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, Μάρκος Μπόλαρης και Γεωργία Γεννιά.
Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ: Δεν αλλάζει η φιλοσοφία του νόμου
Δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις που θα αλλάζουν τη φιλοσοφία και τον κορμό του σχεδίου νόμου για την ταυτότητα φύλου που εισήχθη στην Ολομέλεια, χωρίς πάντως να αποκλείονται επιμέρους βελτιώσεις και νομοτεχνικές αλλαγές.
Σύμφωνα με ενημέρωση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε συνάντηση νωρίτερα σήμερα με 4 βουλευτές της ΚΟ που εξέφραζαν επιφυλάξεις για διατάξεις του σχεδίου νόμου. «Η συνάντηση πήγε πολύ καλά και ξεκινάμε στην Ολομέλεια, τη συζήτηση ενός πολύ προοδευτικού νομοσχεδίου, ενός νομοσχεδίου σε πολύ προοδευτική κατεύθυνση για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφεραν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς ονομαστική αναφορά στους βουλευτές που ήθελαν διευκρινίσεις και μετείχαν σε αυτή τη συνάντηση, πηγές της ΚΟ ανέφεραν πως οι τέσσερις βουλευτές «είχαν κάποια ερωτήματα για γενικότερα θέματα τα οποία συζητήθηκαν όλα και ενδελεχώς».
«Επειδή ξεκινάει η κοινοβουλευτική διαδικασία, ο κορμός και η γενική φιλοσοφία που φιλοδοξούμε να νομοθετηθεί αύριο το μεσημέρι είναι αυτός που τίθεται σήμερα προς συζήτηση», ανέφεραν πηγές της ΚΟ αλλά δεν απέκλειαν κάποιες αλλαγές ή νομοτεχνικές βελτιώσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης σημειώνοντας, όμως, πως τυχόν βελτιώσεις δεν θα αλλάζουν τον κορμό και τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και μεταφέροντας την αίσθηση πως από πλευράς υπουργού Δικαιοσύνης δεν διαφαίνεται πρόθεση για αλλαγές στη φιλοσοφία του σχεδίου νόμου.
Οι ίδιες πηγές δεν παρέλειπαν πάντως να επισημάνουν ότι σημείο που χρήζει αποσαφήνισης είναι η στάση της ΝΔ. «Αν η ΝΔ πραγματικά θέλει να συμβάλει στο διάλογο, εμείς προφανώς είμαστε ανοιχτοί. Αν όμως η ΝΔ ψάχνει προφάσεις για να φύγει επειδή είναι διαιρεμένη, τότε δυσκολεύει το πεδίο συναίνεσης. Εμείς σε κάθε περίπτωση διεκδικούμε να έχουμε συναίνεση με δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού κέντρου οι οποίες έχουν εκδηλώσει μια προοδευτική αντίληψη για αυτά τα ζητήματα και πιστεύουμε ότι σε αυτό το ζήτημα μπορεί να υπάρξει μια ευρύτερη πλειοψηφία», ανέφεραν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Η στάση της ΔΗ.ΣΥ.
Την απόσυρση του επίμαχου άρθρου, που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής φύλου στα 15 έτη, ζητεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη και σε περίπτωση που η κυβέρνηση αρνηθεί, προτείνει αλλαγές, ώστε όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις να προσδιοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με υπουργική απόφαση, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο.
Μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του κόμματος, Βασίλης Κεγκέρογλου, έκανε σαφές ότι η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επί της επίμαχης διάταξης θα είναι «παρών».
Επιπλέον διευκρίνισε ότι τόσο η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, που βρίσκεται σε περιοδεία στη Κρήτη, όσο και ο ίδιος, αλλά και ο εισηγητής του νομοσχέδιου Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και ο βουλευτής Γιάννης Τσελέπης, επειδή θα απουσιάζουν, θα αποστείλουν επιστολική ψήφο.
«Το νομοσχέδιο χρήζει περαιτέρω αλλαγών. Φάνηκε ότι ήταν ένα γονατογράφημα στο οποίο μέχρι τελευταία στιγμή γίνονται τροποποιήσεις. Πρέπει να αποσυρθεί για ν΄ ανοίξει ένας ειλικρινής διάλογος πάνω σε ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό και ευαίσθητο θέμα» τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει ναι και στο νομοσχέδιο και στο άρθρο 3.
Εμμένει στην άποψή του το ΚΚΕ
«Αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά ζητήματα των διεμφυλικών ατόμων και μεσοφυλικών παιδιών θα υιοθετούσε την επιστημονικά τεκμηριωμένη και βαθιά ανθρώπινη θέση του ΚΚΕ για την ολόπλευρη προστασία τους και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους» υποστήριξε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής. Όπως σημείωσε, το κόμμα του αναγνωρίζει το δικαίωμα ενός διεμφυλικού ατόμου για αλλαγή του αναγραφόμενου φύλου του στα νομικά του έγγραφα για τις περιπτώσεις εκείνες που για βιολογικούς, κοινωνικούς ή άλλους λόγους ένα άτομο βιώνει έντονη εσωτερική σύγκρουση. «Αυτή, όμως, η ατομική επιλογή χρειάζεται να βασίζεται σε αντικειμενικά, επιστημονικά κριτήρια, γιατί για να μπορέσει ένα διεμφυλικό άτομο να αντιμετωπίσει αυτήν τη ασυμβατότητα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, χρειάζεται να έχει γνώση όλων των παραμέτρων και όλων των συνεπειών που συνοδεύουν την ατομική του απόφαση και αυτή η γνώση πρέπει να έρθει με επιστημονική και κοινωνική στήριξη και δεν αρκεί η ατομική εμπειρία. Δηλαδή χρειάζεται επιστημονικά τεκμηριωμένη γνωμοδότηση και κοινωνικά θεσμοθετημένη γνωμοδότηση, χωρίς να είναι απαραίτητη, φυσικά, η ιατρική επέμβαση. Αυτή είναι η θέση μας» επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ και εξήγησε ότι καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.
Καταψηφίζει η Ένωση Κεντρώων
Την καταψήφιση από την Ένωση Κεντρώων, του νομοσχεδίου για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, έκανε γνωστό ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Γιάννης Σαρίδης, ζητώντας την απόσυρσή του και καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, «ιδεοληψίες και σκοπιμότητες πάνω σε ένα κοινωνικό θέμα που διχάζει την ελληνική κοινωνία» όπως είπε.
«Το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με την προστασία των δικαιωμάτων αυτών των ατόμων. Επιφέρετε ένα ακόμα πλήγμα στην κοινωνική συνοχή, την ίδια στιγμή που η ελληνική οικογένεια πλήττεται πανταχόθεν. Η Ένωση Κεντρώων θα σταθεί σε κάθε ευκαιρία δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους. Ποτέ όμως δεν είπαμε, ότι εμείς θα στηρίξουμε παράλογα πράγματα. Πώς μπορεί στα 15 έτη το θέμα να είναι ψυχιατρικό και στα 18 να αντιμετωπίζεται ως απλή υπόθεση; Είναι παράλογο και ψεύτικο» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαρίδης.
Υπέρ το Ποτάμι
Από την πλευρά του το Ποτάμι, δια του ειδικού αγορητή της, Γιώργου Μαυρωτά, ξεκαθάρισε ότι υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, ενώ επέκρινε όσους αντιτίθενται στην διασφάλιση των ανθρωπίνων ατομικών δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για αλά καρτ λαϊκισμό και κενές στερεότυπες, φιλελεύθερες αντιλήψεις.
Τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας δεν κινδυνεύουν από την κατοχύρωση ατομικών δικαιωμάτων μιας μικρής ομάδας. Πολύ περισσότερο κινδυνεύουν από την κακή μας οδική συμπεριφορά που ξεκληρίζουν οικογένειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρωτάς.
Ακόμα, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, ο κ. Μαυρωτάς σημείωσε, ότι δεν μπορεί τα θρησκευτικά δόγματα να είναι πάνω από τα κόμματα, ενώ τόνισε ότι η Εκκλησία έχει αποδείξει με το έργο της, ότι πιστεύει στην αλληλεγγύη και πρέπει να περιοριστεί στον ρόλο της αυτό.
Διαβάστε σχετικά:
-
Μ. Σταθόπουλος: Ούτε καν γνωμάτευση για την ταυτότητα φύλου, είναι θέμα καθαρής βούλησης
-
Π. Ρήγας: Το θέμα της ταυτότητας φύλου άπτεται των δικαιωμάτων του ανθρώπου
-
Ν. Φίλης: Δεν μπορεί η Εκκλησία να αμφισβητεί την ύπαρξη και την ελευθερία ανθρώπων
-
Χρ. Μαντάς για «Τα Νέα»: Πρωτοσέλιδα που συμβάλλουν στη συνέχιση του σκοταδισμού
-
Αν. Καββαδία στην «Αυγή»: Τα δικαιώματα, είτε αφορούν λίγους είτε πολλούς, μας προστατεύουν όλους
-
Άρθρο του Ευ. Τσακλώτου στην «Καθημερινή: Πολύς γαρ ο φιλελευθερισμός λίγοι δε οι φιλελεύθεροι