to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:00 | 07.02.2019

Πολιτική

Κατά πλειοψηφία πέρασε από την κοινοβουλευτική επιτροπή η προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Κατά πλειοψηφία πέρασε από την κοινοβουλευτική επιτροπή, το σχέδιο νόμου “Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας" - Αύριο η συζήτηση και η ψήφιση στην Ολομέλεια


​Με θετική εισήγηση, από την πλειοψηφία της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, παίρνει το δρόμο για την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Η συνεδρίαση της Επιτροπής ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και με βάση τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής, το σχέδιο νόμου εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.

Με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Τόσκα να καλεί τα κόμματα "ανεξαρτήτως κομματικής πειθαρχίας" και τους εισηγητές της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκο και της ΔΗΣΥ, Αν. Λοβέρδο να δηλώνουν ότι καταψηφίζουν, ξεκίνησε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, η συζήτηση του «Πρωτοκόλλου Ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.

«Καλώ εκτός και ανεξάρτητα κομματικής γραμμής και πειθαρχίας να αποδεχθούν το Πρωτόκολλο που αποτελεί δεσμευτική συνέπεια και προϋπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών που υλοποιεί τα εθνικά μας συμφέροντα, σταθεροποιεί και αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή».

«Δεν ψηφίζουμε το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ γιατί είναι παρακολούθημα τυπικό μιας Συμφωνίας σαφώς επιζήμια, διότι είναι η πρώτη Συμφωνία ιστορικά, στην οποία η Ελλάδα δίνει την δική της υπογραφή στην παραδοχή ύπαρξης δήθεν μακεδονικής γλώσσας και μαεκεδονικής εθνόητας» ξεκαθάρισε εκ μέρους της ΝΔ, ο Γ. Κουμουτσάκος.

«Παράγωγο της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το σημερινό κείμενο. Όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών και η συνέπεια λέει όχι και στο Πρωτοκόλλο» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος και προσέθεσε ότι «η άλλη πλευρά δεν έδωσε καμία υποσχετική καλής συμπεριφοράς» επικαλούμενος την δήλωση Ζάεφ «ας φέρουμε την Ευρώπη στη Μακεδονία».

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη, στην επιτροπή και θα ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια αύριο, Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, με την ψήφισή του:

Αναλυτικά όσα τόνισε ο Ν. Τόσκας

«Με την κύρωση υλοποιούνται τα βήματα και οι υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς σύμφωνα με τις προβλέψεις της ήδη εγκεκριμένης από την Βουλή, Συμφωνίας των Πρεσπών» τόνισε αναλυτικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του. Ο κ. Τόσκας κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις και τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το Πρωτόκολλο «ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης και πειθαρχίας» με κύριο κριτήριο το πώς θέλουν οι εκπρόσωποι του λαού και του έθνους μας να διαταχθεί η γειτονική χώρα μέσα στο παγκόσμιο σύστημα και τοπικά στα Βαλκάνια υπό τους δεδομένους διεθνείς συσχετισμούς με ρεαλισμό δηλαδή και χωρίς αφηρημένα σχήματα και ιδεοληψίες.

«Η ιστορία της χώρας μας, μας έχει κάνει καχύποπτους και μερικές φορές καλά κάνουμε, όμως δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις και να βλέπουμε φαντάσματα. Οι διεθνείς οργανισμοί δεν είναι πανάκεια και η χώρα μας έχει κατά καιρούς πολλά παράπονα, όμως φοβίζει η μοναχικότητα σε μια περιοχή με μεγάλες αντιπαλότητες. Η χώρα μας είναι δυνατή και μεγάλη. Και οι συμφωνίες είναι συμφωνίες συμφερόντων. Έχουμε και γεωπολιτικό συμφέρον με τη Συμφωνία, που έχει σχέση με τη σταθερότητα της περιοχής ενώ και οικονομικά θα επωφεληθεί η χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τόσκας. Επισήμανε επιπροσθέτως ότι το πραγματικό δίλημμα που τίθεται είναι αν θα διαμορφωθεί μια κατάσταση γύρω και μέσα στη γείτονα χώρα, που θα την καθιστά μήλο της έριδος από πολλούς και διάφορους ιμπεριαλισμούς αλλά και ιμπεριαλισμούς εκτός ΝΑΤΟ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικώς με τη δήλωση καταψήφισης του Πρωτοκόλλου εκ μέρους της ΝΔ σχολίασε ότι αυτή οδηγεί σε κραυγαλέες αντιφάσεις στην εξωτερική πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την παραδοσιακή της προσήλωση στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. «Και δεν είναι βέβαια η στάση αυτή απόδειξη ότι δήθεν βάζει πάνω από όλα τη φιλοπατρία αγνοώντας υποτίθεται τις θελήσεις του ΝΑΤΟ και Ευρωπαίων εταίρων μας – είναι απόδειξη της υποταγής της ΝΔ στον τυχοδιωκτισμό της ακροδεξιάς της πτέρυγας. Είναι απόδειξη ότι η ηγεσία της ΝΔ προσβλέπει -αντίθετα από τις αρχές που όφειλε να πρεσβεύει- σε ένα αμφισβητούμενο εκλογικό όφελος», εκτίμησε ο κ. Τόσκας.

Ακόμη απευθυνόμενος προς εκείνους «που τοποθετούνται αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ», είπε πως και ο ΣΥΡΙΖΑ συμμερίζεται την αντιιμπεριαλιστική ιδεολογία, αλλά τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν στο όνομα μιας αφηρημένης αντιιμπεριαλιστικής τοποθέτησης να αγνοούμε την συγκεκριμένη διεθνή πραγματικότητα, να χάνουμε το έδαφος της προάσπισης των συμφερόντων της χώρας και του λαού μας.

Εξάλλου, ο κ. Τόσκας σχολίασε σχετικώς με τις τοποθετήσεις της ακροδεξιάς πτέρυγας του Κοινοβουλίου «πως η ψεύτικη και προσχηματική καλυμμένη διακήρυξη για τα ιστορικά μας σύνορα που φτάνουν τάχα μέχρι την Σερβία αντιπροσωπεύει μεγάλο κίνδυνο […] Ο τυχοδιωκτισμός αυτός, που συνυπάρχει με τον ενδοτισμό στους ισχυρούς, δεν μπορεί να είναι δεκτός από το λεγόμενο δημοκρατικό τόξο» επισήμανε.

Τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους βουλευτές, εκτός και ανεξαρτήτως κομματικής γραμμής και πειθαρχίας, να αποδεχθούν το Πρωτόκολλο «που αποτελεί δεσμευτική συνέπεια και προϋπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών που υλοποιεί τα εθνικά μας συμφέροντα και σταθεροποιεί και αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου».

«Καταψηφίζουμε το Πρωτόκολλο διότι επικυρώνει την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών»

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε ξεκάθαροι. Καταψηφίζουμε την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, γιατί επικυρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία θεωρούμε προδοτική για τη χώρα και παραχώρηση του όρου Μακεδονία», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Το παράξενο είναι, είπε ο Πάνος Καμμένος, ότι κύριος υποστηρικτής της συγκεκριμένης συμφωνίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. «Βλέπω μαχόμενοι όλοι να στηρίζετε τη συμφωνία αυτή. Δεν σας προβληματίζει ότι η Συμφωνία αυτή οδηγεί στη δημιουργία της μεγαλύτερης βάσης στα Σκόπια αύριο και με την υπογραφή σας και με την ψήφο σας, αυτή η βάση θα φιλοξενήσει τα πυρηνικά του Ιντσιρλίκ, εντός των επομένων εννέα μηνών;», απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πρόσθεσε: «Σήμερα υπογράφετε και εγκρίνετε την ίδρυση της μεγαλύτερης βάσης του ΝΑΤΟ στα Σκόπια».

Ο Πάνος Καμμένος έθεσε μια ακόμη παράμετρο, όταν αναρωτήθηκε «πού είναι οι ευαισθησίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάλυση της δημοκρατίας στο κρατίδιο των Σκοπίων». Η διαδικασία που ακολουθήθηκε, μόνο δημοκρατική δεν ήταν, είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πρόσθεσε: «Είδαμε εκβιασμούς, φυλακίσεις και αποφυλακίσεις βουλευτών, μέχρι να υπάρξει ο αριθμός των βουλευτών, που απαιτούνταν για τη στήριξη της Συμφωνίας. Είδαμε να παραβιάζονται τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Το δημοψήφισμα δεν ήταν έγκυρο. Ούτε αυτό δεν σας πείραξε;».

«Αυτή η Συμφωνία δεν φέρει καν την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπογραφή που απαιτείται για να είναι έγκυρη η συμφωνία από την άλλη πλευρά», είπε επίσης ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπογράμμισε ότι η Συμφωνία παραβιάζεται ακόμη και τώρα, με τις δημόσιες δηλώσεις εκείνων που την υπέγραψαν από την άλλη πλευρά.

Ο κ. Καμμένος προειδοποίησε ότι «η Συμφωνία ανατρέπει ακόμα και τη Συμφωνία της Γιάλτας και μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα δράματα, στο χώρο των Βαλκανίων στο μέλλον».

Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ είπε ότι θέση της είναι το erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό, «δηλαδή παράδοση του όρου Μακεδονία και το “Βόρεια Μακεδονία” δώρο στους Σκοπιανούς».

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΚΟ του κόμματος. «Εμείς που έχουμε σταθερή θέση και τη στηρίξαμε αυτή τη θέση αποχωρώντας από την κυβέρνηση, κινδυνεύουμε, με μεθοδεύσεις του προέδρου της Βουλής να πληρώσουμε ακόμη και με διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας», είπε ο κ. Καμμένος και αναφέρθηκε και ονομαστικά στις κ.κ. Παπακώστα, Κουντουρά και τους κ.κ. Κουίκ και Κόκκαλη. «Το αριστερό άνοιγμα, ο κεντροαριστερός προοδευτικός πόλος έγινε με δεξιό πρόσημο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο Π. Καμμένος επανέφερε τις αιτιάσεις για την αντισυνταγματικότητα της Κύρωσης του Πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι η Ελλάδα εκχωρεί εθνική κυριαρχία, διότι, μετά την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, παύει η Ελλάδα να έχει κυρίαρχο δικαίωμα να ζητήσει, με βάση το άρθρο 5 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ, συλλογική άμυνα έναντι όμορου κράτους.

Γ. Μαυρωτάς: Η παρουσία της Ελλάδας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς είναι προς το εθνικό συμφέρον

"Μπορεί το "Ποτάμι" να πλήρωσε - με τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του- την συνέπεια και την τόλμη του, εμείς οι "πρόθυμοι" οπως μας έλεγαν ειρωνικά και κάποιοι έγκριτοι δημοσιογράφοι, είμασταν πρόθυμοι να βάλουμε αυτό που θεωρούμε εθνικό συμφέρον πάνω από την πολιτική μας επιβίωση και σώσαμε την τιμή και την υπόληψη του προοδευτικού φιλελεύθερου κέντρου και εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που ήταν θετικό απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών και αρνητικό έως σφόδρα αρνητικό απέναντι στη κυβέρνηση", ανέφερε στην ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο ανεξάρτητος βουλευτής Αττικής, Γιώργος Μαυρωτάς.

"Θα ήταν άδικο για τον προοδευτικό, φιλελεύθερο, κεντρώο χώρο να αφήναμε να καταγραφεί από τον ιστορικό του μέλλοντος μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ως η υπεύθυνη, ορθολογική, ευρωπαϊκή φωνή, σε ένα τόσο κομβικό και ιστορικό ζήτημα", είπε ο κ. Μαυρωτάς, προσθέτοντας "στο "Ποτάμι" δεν είμαστε ευρωπαίοι αλά κάρτ".

Διερωτήθηκε μήπως θα είχαμε περισσότερα προβλήματα αν δεν είμασταν στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι "εκτός συμμαχιών, είμαστε ευάλωτοι".

Ο κ. Μαυρωτάς εξέφρασε την πεποίθησή του ότι "η παρουσία της Ελλάδας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς είναι προς το εθνικό συμφέρον" και πρόσθεσε "δεν εφησυχάζουμε όμως καθώς η ισχύς μιας χώρας καθορίζεται από την γεωπολιτική της θέση, την αποτρεπτική της ικανότητας, τις συμμαχίες της, αλλά και την οικονομία της, μέσα από την οποία περνά η ουσιαστική ανεξαρτησία μιας χώρας".

"Το να γίνει η Βαλκανική πεδίο συνεργασίας και όχι αμοιβαίας καχυποψίας θα πάρει λίγο χρόνο αλλά θα δώσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει ανάγκη η χώρα και ειδικά η Μακεδονία μας" είπε ο κ. Μαυρωτάς.

"Η Συμφωνία των Πρεσπών ειναι αφετηρία και από εμάς εξαρτάται αν θα μεγιστοποιήσουμε τις ευκαιρίες και θα ελαχιστοποιήσουμε τις απειλές ή το αντίθετο. Θέλουμε μια Ελλάδα με αυτοπεποίθησή, εξωστρεφή, υπεύθυνη, πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή, ή μια Ελλάδα φοβική, περίκλειστη και απομονωμένη που συνεχώς θα βάζει το κεφάλι της στην άμμο; Είμαι θετικός στο Πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ" κατέληξε στην ομιλία του ο Γ. Μαυρωτάς.

Πλειοψηφία 3/5 ζήτησε νωρίτερα ο Π. Καμμένος

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, νωρίτερα, κατά την έναρξη της  συζήτησης στην επιτροπή, έθεσε ζήτημα πλειοψηφίας 3/5, δηλαδή ψήφιση με 180 ψήφους.

«Η σημερινή κύρωση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έχει διαφορά με την προηγούμενη. Κατά την άποψή μας, θα πρέπει να εφαρμοστεί το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος. Αυτό το ζητούμε διότι μετά την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, παύει η Ελλάδα να έχει κυρίαρχο δικαίωμα να ζητήσει, με βάση το άρθρο 5 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ, συλλογική άμυνα έναντι όμορου κράτους. Καθώς πλέον το κράτος αυτό δεν θα είναι τρίτο κράτος. Άρα, η συγκεκριμένη κύρωση αφορά παραχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας», αιτιολόγησε τη θέση του ο κ. Καμμένος και προανήγγειλε ότι αυτό το θέμα επιφυλάσσεται να το θέσει και στην Ολομέλεια, αν χρειαστεί και με ένσταση αντισυνταγματικότητας, δηλαδή να ψηφιστεί η σύμβαση με πλειοψηφία 180 βουλευτών. Επίσης, ζήτησε από τα κόμματα να τοποθετηθούν επ' αυτού ώστε να καταγραφεί η άποψή τους.

Σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος, «για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτήν τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών».

Για τα ζητήματα συνταγματικότητας αποφαίνεται η Ολομέλεια, ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Δουζίνας και θύμισε ότι το Σύνταγμα της χώρας μας είναι υπέρτερο από οτιδήποτε άλλο.

«Η διαδικασία που έχει αποφασιστεί θεωρεί ότι δεν έχει έδαφος το άρθρο 28 παρ. 2. Είναι πάγια ερμηνεία του Κανονισμού και του Συντάγματος. Όταν μπήκε η Αλβανία στο ΝΑΤΟ, το 2009, όμορο κράτος, επίσης, για το οποίο θα μπορούσε να επαναληφθεί αυτή η επιχειρηματολογία, δεν είχε τεθεί ζήτημα 3/5», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. Μάλιστα, τόνισε ότι το Σύνταγμα ζητά πλειοψηφία 3/5 όταν η χώρα μας εντάσσεται σε διεθνείς οργανισμούς και παραχωρεί αρμοδιότητες. Η άποψη της κυβέρνησης, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, είναι ότι η διαδικασία προχωρά με το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος.

Το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος ορίζει ότι «οι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. H εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας».

«Το θέμα που θέτει σήμερα ο κ. Καμμένος το είχε θέσει και στην Ολομέλεια κατά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και το είχαμε αποκρούσει ως παράταξη», επισήμανε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλες κυρώσεις συμβάσεων που προχώρησαν με το άρθρο 28 παρ. 1, παρατηρώντας ότι αυτή η διάταξη είναι μονόδρομος με δεδομένη την πάγια στάση που έχει τηρήσει η Βουλή.

«Ο κ. Καμμένος είχε την ευκαιρία να μπλοκάρει τις διαδικασίες όταν η ΝΔ κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας τον περασμένο Ιούνιο. Τότε προσποιήθηκε πως δεν καταλάβαινε την ουσία της πρότασης δυσπιστίας. Επομένως η τότε ευκαιρία αναστολής της μοιραίας πορείας προς τις Πρέσπες χάθηκε εξαιτίας της στάσης του. Σήμερα, αυτό που λέει στερείται πολιτικής νομιμοποίησης», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. Όπως συμπλήρωσε, και στο θεσμικό επίπεδο, «μέχρι τώρα η Βουλή ψήφιζε όλες τις εντάξεις στο ΝΑΤΟ με το άρθρο 28 παρ. 1, όπως έγινε και με την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ σε χρόνο που ο κ. Καμμένος ήταν μέλος της πλειοψηφίας».

«Η Αλβανία δεν μπήκε με το άρθρο 28 παρ. 1; Η Βουλγαρία παλαιότερα; Αλλά όταν δίνετε στους Αμερικανούς βάσεις drones στο κέντρο της Ελλάδας, είναι συνταγματικό; Δεν είναι εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων; Κατασκοπεία σε όλη την Ελλάδα; Όταν δίνετε καινούργια βάση στο Στεφανοβίκειο; Στην Αλεξανδρούπολη; Αυτά δεν είναι εκχώρηση κυριαρχίας; Τι είναι;», σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, υποστηρίζοντας ότι γι' αυτά δεν έγινε ποτέ συζήτηση στη Βουλή. «Εμείς είμαστε το μοναδικό κόμμα που έχουμε καταθέσει πρόταση κατάργησης του άρθρου 28. Να μην παραχωρείται καμία κυριαρχία της χώρας και να είναι η Ελλάδα μια ανεξάρτητη χώρα», είπε ο κ. Παφίλης.

«Το θέμα είναι να θωρακίσουμε μια ορθή διαδικασία. Παρέλκουν οποιαδήποτε επιχειρήματα περί συνταγματικότητας. Δεν είναι αρμοδιότητά μας», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Με την έναρξη της συζήτησης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Δουζίνας, ζήτησε να αποφευχθούν προσωπικοί χαρακτηρισμοί και ύβρεις που δεν έχουν θέση στο Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων, το πρωτόκολλο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια την αμέσως επόμενη μέρα, Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στις 10.00 το πρωί, και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της ίδιας μέρας με την ψήφισή του. Ως προς τη διαδικασία συζήτησής του στην Ολομέλεια, συμφωνήθηκε να πάρουν το λόγο οι εισηγητές και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, καθώς και ένας εισηγητής από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο αρμόδιος υπουργός καθώς και οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων αν το επιθυμούν.

Επίσης, από έναν κατάλογο 14 συνολικά ομιλητών που θα εγγραφούν, θα πάρουν το λόγο πέντε από το ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τη ΝΔ και ένας βουλευτής από κάθε κόμμα, ενώ θα συμπεριληφθεί και ένας ομιλητής από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)