to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:28 | 15.01.2021

Πολιτική

Πυρά Τσίπρα στη σύγκρουση κορυφής για την πανδημία - Σε ολική ρήξη με την πραγματικότητα ο Μητσοτάκης

Σφοδρή η αντιπαράθεση κατά τη συζήτηση για την διαχείριση της πανδημίας σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, που ξεκίνησε λίγο πριν τις 11 το πρωί - Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε ζητήσει σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να απορρίπτει την πρόταση και να σύρεται σε αντιπαράθεση στη Βουλή - Καμία απάντηση για τη Θεσσαλονίκη, την καθυστερημένη λήψη μέτρων και τις εισαγγελικές έρευνες - Παρατάσεις των ελάχιστων οικονομικών μέτρων με αύξηση του προστίμου στα από τα 300 στα 500 ευρώ - «Ατομική υπευθυνότητα» και «success story» σε μια ομιλία χωρίς ίχνος αυτοκριτικής - «Άρνηση να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας», καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας.


Ξεκίνησε λίγα λεπτά πριν της 11 π.μ. της Παρασκευή  η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, στο πλαίσιο της οποίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τη Βουλή σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας.

Αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρόσφατα, κατά τη συνάντηση με την ΠτΔ είχε υπενθυμίσει την πρότασή του για κοινό υπουργό Υγείας και σχεδιασμό, που δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, και πρότεινε έστω και τώρα να υπάρξει σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, υπό την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και με συμμετοχή των εκπροσώπων των εμπειρογνωμόνων.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε καλέσει τον πρωθυπουργό «έστω και την ύστατη στιγμή να αφήσει το εγώ απέναντι στο εμείς, απέναντι στην ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας της δημόσιας υγείας. Αλλιώς είναι προφανές ότι θα αναλάβει την ευθύνη σε σχέση με όσα συμβούν στην εξέλιξη της πανδημίας». Ωστόσο, η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, σερνόμενη όμως σε συζήτηση στη Βουλή όπου ο πρωθυπουργός θα κληθεί να απαντήσει στα μεγάλα ερωτήματα για την προφανή αποτυχία αποτελεσματικής διαχείρισης της πανδημίας.

Αλ. Τσίπρας: «Κατώτερος των περιστάσεων όποιος πολιτεύται με όρους ιδιοτέλειας»

Στην κυβέρνηση επέρριψε όλες τις ευθύνες «για όσα συμβαίνουν και όσα έρχονται» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την για «ιδεοληψίες», «αλαζονεία της εξουσίας» και «άρνηση να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις εξελίξεις στο ζήτημα της πανδημίας μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση, που απαιτεί από όλους, «μια νέα συνείδηση συλλογικότητας, μια νέα συνείδηση αλληλεγγύης».

«Είναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας κάθε είδους. Πολιτικής, ή και οικονομικής», είπε, τονίζοντας ότι «η ειλικρίνεια, και η αφοσίωση, χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς, στην προσπάθεια να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι η προτεραιότητά όλων μας».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο που συνομολογούν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, ότι «έρχεται τρίτο, ίσως χειρότερο κύμα, πανδημίας». «Δεν το λέμε για να φοβηθούμε, ή να φοβίσουμε. Το λέμε για να προετοιμαστούμε, και να προετοιμάσουμε. Τη χώρα, την κοινωνία, το ΕΣΥ, τον εαυτό μας», υπογράμμισε.

Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης

Σε μια κίνηση που μαρτυρά απόγνωση, αλλά και οριστικό διαζύγιο με την πραγματικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του προστίμου από τα 300 στα 500 ευρώ, με στόχο την... «αναθέρμανση της οικονομίας». Παρατείνονται, ως αναμενόταν, τα επιδόματα ειδικού σκοπού και ανεργίας. Δεν ανακοινώθηκε κανένα ουσιαστικό επιπρόσθετο μέτρο, ενώ ο πρωθυπουργός αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο κυβερνητικό «success story», κάνοντας λόγο για επιτυχημένη διαχείριση του δεύτερου κύματος, παρότι τον Νοέμβρη είχαμε 100 νεκρούς την ημερα και σήμερα υπάρχουν δύο εισαγγελικές έρευνες σε εξέλιξη.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα της Οικονομίας, από Δευτέρα. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος πως κάθε άνοιγμα της οικονομίας προκαλεί λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων». Και αυτό «όσο δεν προσθέτει πίεση στο ΕΣΥ, μπορούμε να το αντέξουμε».

Επίσης, ο πρωθυπουργός βάφτισε «νέα οικονομική στήριξη» την παράταση ορισμένων μέτρων, όπως η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% η οποία επεκτείνεται στο μήνα Φεβρουάριο αλλά και πως «επεκτείνονται για δυο μήνες ακόμη όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει».

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Μπορούμε να διαφωνούμε σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων, δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα δεδομένα. Για την πραγματική εικόνα που επικρατεί σήμερα στην χώρα μας και για το τι έχει γίνει τους τελευταίους 10 μήνες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα σύμφωνα με τον χάρτη του ECDC, οι μόνες δύο χώρες που δεν είναι κόκκινες και έχουν και κάποιες πράσινες περιοχές είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε, δείχνοντας και συγκεκριμένα διαγράμματα, σε στοιχεία. «Η απότομη αύξηση στις νοσηλείες, ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, υπήρξε δραματική, κορυφώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και πλέον τώρα αποκλιμακώνεται», είπε και συμπλήρωσε: «Η χώρα μας αθροιστικά βρίσκεται στην 21ή θέση, η 5η που έχει τους λιγότερους θανάτους από τον κορονοϊό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες».

«Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος οφείλεται πάνω από όλα στους υγειονομικούς μας, που υπερέβαλλαν τους εαυτούς τους» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε πως «αυτή η αποκλιμάκωση στην πορεία της επιδημίας οφείλεται και στο γεγονός πως στην περίοδο των εορτών με λίγες εξαιρέσεις η ελληνική κοινωνία επέδειξε πειθαρχία στις εντολές των ειδικών. Φαίνεται πως ξεπεράσαμε το σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονίας χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Οφείλεται, υποστήριξε, και στην πολιτική απόφαση για επιβολή αυστηρότερου lockdown τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

Φ. Γεννηματά: «Όχι άλλα λάθη. Κοστίζουν ανθρώπινες ζωές» - «Σχέδιο για την επόμενη μέρα της πανδημίας»  

Κριτική για «λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης», υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές της «είναι αναποτελεσματικές και κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές», άσκησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Σήμερα επιτέλους θα ανταλλάξουμε επιχειρήματα έξω από τη φούσκα του μιντιακού μονόλογου που έχει επιβάλει ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Ώστε να ακουστεί και η άποψη των υπολοίπων κομμάτων, να φτάσει στα σπίτια και τα αυτιά κάθε πολίτη ότι υπάρχει και η άλλη άποψη».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής καταλόγισε προχειρότητα, ανακολουθία και έλλειψη σχεδίου από την κυβέρνηση μετά το πρώτο απαγορευτικό. Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Φώφη Γεννηματά τον κάλεσε να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη και να αποδεχθεί τις τεκμηριωμένες προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, κάνοντας επίσης την απαραίτητη αυτοκριτική του.

Η Φ. Γεννηματά επέμεινε στη στήριξη του ΕΣΥ, στη μέριμνα για την αποκατάσταση όσων ο κορονοϊός έχει δημιουργήσει επιπλοκές στην υγεία τους και σε ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα με αξιόπιστο ολοκληρωμένο μητρώο κρουσμάτων φέρνοντας τα παραδείγματα της Κοζάνης και της Αργολίδας κι όσον αφορά στο εμβολιασμό υπογράμμισε: «Εμείς λέμε «ναι» στον εμβολιασμό. Ναι και στο πιστοποιητικό που απαιτείται μετά την διεξαγωγή του και μάλιστα και στην Αγγλική γλώσσα για να διευκολύνονται οι μετακινήσεις. Απαιτείται διαφάνεια στη «σειρά» εμβολιασμού».

Η Φώφη Γεννηματά μίλησε για μεγάλο λάθος να γίνονται οι εμβολιασμοί μόνο στα νοσοκομεία χωρίς να αξιοποιείται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να ταλαιπωρούνται τόσο η λειτουργία των νοσοκομείων όσο και οι υπερήλικες που δευσκολέυονται να μετακινηθούν.

Δ. Κουτσούμπας: «Η κυβέρνηση παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα»

«Κριτήριό σας, στη διαχείριση της πανδημίας, δεν είναι οι πραγματικές ανάγκες του λαού»: Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πανδημία. Ο επικεφαλής του ΚΚΕ επέκρινε την κυβέρνηση της ΝΔ για τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία, επισημαίνοντας πως δεν έχει κάνει τίποτα για την αναγκαία ενίσχυση του ΕΣΥ. Επιπλέον, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν στηρίζει ούτε τους εργαζόμενους ούτε τους μικρομεσαίους, για λόγους ξεκάθαρα πολιτικούς.

«Δεν προχωρήσατε σε μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, με νέες ΜΕΘ, με πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, που οι ίδιοι οι υγειονομικοί σας λένε από την αρχή αυτής της περιπέτειας», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας. Και συνέχισε: «Αντίθετα, παρουσιάζετε μια εικονική πραγματικότητα, η οποία όμως δεν μπορεί να κρύψει ούτε τις ελλείψεις, ούτε το γεγονός ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει μετατραπεί σε σύστημα μιας νόσου, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις συνολικές ανάγκες στην υγεία. Και όταν δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα, όταν στριμώχνεστε, ρίχνετε αλλού την ευθύνη.

Αυτό ακριβώς κάνατε για να δικαιολογήσετε για παράδειγμα των αριθμό των ασθενών με κορονοϊό που καταλήγουν εκτός ΜΕΘ. Στοχοποιήσατε τους γιατρούς, που μήνες τώρα δίνουν τη μάχη σε δύσκολες συνθήκες, τις οποίες εσείς και όλοι οι προηγούμενοι με την εγκληματική πολιτική σας δημιουργήσατε.

Κριτήριο σας δεν είναι η προστασία των εργαζομένων, γιατί αλλιώς θα είχατε τουλάχιστον προχωρήσει σε μαζικούς ελέγχους σε χώρους δουλειάς, θα είχατε επιβάλλει μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε αυτούς τους χώρους, που αποδεδειγμένα έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του ΚΚΕ άσκησε σφοδρή κριτική στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη σύσταση αστυνομίας στα πανεπιστήμια: "Την ίδια στιγμή, τα Πανεπιστήμια παραμένουν πάνω από ένα χρόνο κλειστά, τα γυμνάσια και τα λύκεια, μήνες. Η θέση των φοιτητών είναι στις σχολές, στα μαθήματά τους, των μαθητών στα σχολεία τους με όλα τα μέτρα προστασίας.

Τα κριτήριά σας για τη διαχείριση της πανδημίας δεν είναι επιστημονικά! Είναι πολιτικά, οικονομικά, επιχειρηματικά!

Και δεν περιμέναμε, την ομολογία της κυβέρνησης, δια στόματος του υπουργού Ανάπτυξης, ότι η κυβέρνηση αγνόησε υποδείξεις λοιμωξιολόγων για επιβολή καραντίνας πριν τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, για να βγάλουμε αυτό το συμπέρασμα…

Μάλλον έχετε μπερδέψει τα δισεκατομμύρια και τα άλλα “δωράκια”, που μοιράζετε στους επιχειρηματικούς ομίλους, με τα μικροποσά που με το στανιό δίνετε στους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, που βρίσκονται σήμερα στα όρια της καταστροφής».

Γ. Βαρουφάκης: Ο ελληνικός λαός δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση  

Η ελληνική κοινωνία δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση γιατί δεν κατάφερε να ικανοποιήσει καμία από τις υποχρεώσεις που είχε για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ ταυτόχρονα έκανε λόγο και για φιάσκο σχετικά με την προετοιμασία για τους εμβολιασμούς.

Ειδικότερα ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση είχε τέσσερις υποχρεώσεις: Η αξιόπιστη διαχείριση της πληροφόρησης για την πανδημία, η ενίσχυση του ΕΣΥ, η οικοδόμηση δικτύου κέντρων εμβολιασμών και ο ικανός αριθμός εμβολίων.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι αρχικά όλοι πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τους επιστήμονες, ωστόσο κάποια στιγμή αρχίσαμε να ζητάμε τα πρακτικά για να γνωρίζουμε όλοι ποια είναι η σχέση όσων λένε οι επιστήμονες και όσων πράττει η κυβέρνηση. Οι επιστήμονες, προσέθεσε, δεν έχουν πρόβλημα με την δημοσιοποίηση, η κυβέρνηση έχει και εργαλειοποιεί τους επιστήμονες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αυτή η στάση είχε ως συνέπεια να χαθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας, καθώς η κυβέρνηση έχτισε ένα ψηφιακό παρακράτος, παραπληροφορεί και αυτό είναι καταδικαστέο.

Ο Γ. Βαρουφάκης εξέφρασε την αντίθεσή του στην αύξηση των προστίμων για όσους παραβιάζουν τα μέτρα στα 500 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «αισχρή τιμωρητικότητα».

Στη συνέχεια, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επέκρινε την κυβέρνηση γιατί έχει διαθέσει το μικρότερο ποσό από όλα τα κράτη της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για τα εμβόλια τόνισε ότι στον κρατικό προϋπολογισμό δεν υπάρχει κανένα κονδύλι εγγεγραμμένο για τους εμβολιασμούς και δεν υπάρχει ούτε ένα δίκτυο.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η ύφεση θα είναι πιο κοντά στο 15%, ενώ η κυβέρνηση αρχικά προέβλεπε 3% που αναθεώρησε στη συνέχεια στο 10%. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 πρότεινε να διαγραφούν οι οφειλές καταστηματαρχών και επιχειρήσεων γιατί αποτελούν επένδυση στα έσοδα του δημοσίου στο μέλλον, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν λουκέτα και το δημόσιο θα χάσει.

Για το δημόσιο χρέος

Ο Γ. Βαρουφάκης έκανε εκτενή αναφορά στο πρόβλημα του χρέους, θέτοντας το ερώτημα στον πρωθυπουργό γιατί δεν θέτει ζήτημα διαπραγμάτευσης. Εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με τον πρωθυπουργό ότι η χώρα θα εισπράξει 72 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εξήγησε ότι για το 2021 έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό μόλις 2,5 δισ., ενώ για το Ταμείο Ανάπτυξης είπε ότι είναι στάχτη τα μάτια των λαών της Ευρώπης για να μην υπάρξει το ευρωομόλογο. Επίσης είπε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ότι όσο το χρέος ανεβαίνει τόσο πιο ισχυρή γίνεται η τρόικα και αποκάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη «δοτό πρωθυπουργό της τρόικα».

Επίσης, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε την κυβέρνηση για δημιουργία αστυνομικού κράτους και κλείνοντας αναφέρθηκε σε έρευνα του πανεπιστημίου του Γκέντεμποργκ για την προστασία των δικαιωμάτων την περίοδο της πανδημίας, στη οποία όπως είπε η Ελλάδα έρχεται στην τελευταία θέση με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Σερβία.

Οι δευτερολογίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τη δευτερολογία του με επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη - ο οποίος είχε μιλήσει τελευταίος - καταλογίζοντάς του «αυταρέσκεια και αλαζονεία» (!), σχολιάζοντας το 2015.

Σχετικά με την μη έγκαιρη λήψη μέτρων, ανέφερε: «Εγώ είπα ότι δεν είδα κανέναν από την αντιπολίτευση να τα εισηγείται αυτά τα μέτρα. Είπατε ποτέ κ. Τσιπρα τότε, να κλείσει η Θεσσαλονίκη; Θέλετε όμως να είστε αρεστός στους μαγαζάτορες και να ασκείτε κριτική εκ των υστέρων. Υπήρχαν όντως κάποιοι λοιμωξιολόγοι και κάποιοι τοπικοί παράγοντες που ζητούσαν να κλείσει η Θεσσαλονίκη νωρίτερα. Η εισήγηση όμως της επιτροπής των λοιμωξιολόγων δεν ήταν αυτή. Την έξαρση των κρουσμάτων την είδαμε αργότερα. Κι όταν ισχυρίζεστε ότι τάχα δεν θέλετε να κάνετε πολιτική επάνω στους νεκρούς, κάνετε ακριβώς το ανάποδο με χυδαίο τρόπο" είπε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι ο κ. Τσίπρας επικαλείται ένα χρονικό σημείο από το τέλος Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου «που η χώρα ήταν όντως πάνω από το μέσο όρο σε θανάτους στην ΕΕ. Σε όλο το υπόλοιπο διάστημα όμως ήμασταν καλύτερα από την ΕΕ. Απομονώνετε μια εβδομάδα που πήγαν χειρότερα τα πράγματα, και αυτό δεν είναι μόνο άδικο, αλλά και παντελώς αναξιοπρεπές» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού:

Η δευτερολογία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα: Βασική σας έγνοια δεν είναι η πρόληψη αλλά η καταστολή

Ξεκινώντας, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει τη νηφαλιότητα για να διαχειριστεί την κατάσταση. Τον κατηγόρησε ότι επιδεικνύει αλαζονεία. Τόνισε δε ότι δεν γίνεται ο πρωθυπουργός να μιλάει για επιτυχία με τόσους νεκρούς.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε έκπληκτος από τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι η Pfizer ενημέρωσε την ΕΕ πως δεν θα τηρήσει τις προθεσμίες παραλαβής των εμβολίων, ενώ ο ίδιος προχτές διαβεβαίωσε ότι υπάρχει υπερεπάρκεια εμβολίων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι ο χρόνος του εμβολιασμού έχει κρίσιμη σημασία διότι η θνητότητα της επιδημίας είναι πολύ πιο μεγάλη τους χειμερινούς μήνες.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στην κριτική του κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ενισχύσει αποφασιστικά το ΕΣΥ. Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι δεν ισχύει γενικά η δήλωση του πρωθυπουργού περί έλλειψης διαθεσιμότητας γιατρών για να προσληφθούν στο ΕΣΥ. Αυτό ισχύει μόνο για ορισμένες ειδικότητες και σίγουρα όχι για τους νοσηλευτές. Κάλεσε δε σε μια μεγάλη αναδιοργάνωση του ΕΣΥ η οποία θα πρέπει να συνοδευτεί με την αύξηση των αμοιβών των υγειονομικών.

Ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε την κυβέρνηση για λανθασμένη επιδημιολογική στρατηγική διότι τα τεστ γίνονται τυχαία και όχι στοχευμένα, κάτι που συμβαίνει σε χώρες όπως η Νότια Κορέα. Υποστήριξε ακόμα ότι πρέπει τα μοριακά τεστ να αυξηθούν, χωρίς να αμφισβητεί τη χρησιμότητα των rapid test.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση μοιάζει να αντιμετωπίζει την πανδημία περισσότερο με την καταστολή παρά με την πρόληψη. Άσκησε επίσης κριτική στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι το πρόστιμο αυξάνεται από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ. Δηλαδή ένας εργαζόμενος για μια μικρή καθυστέρηση μπορεί να πληρώσει σε πρόστιμο σχεδόν το σύνολο του μισθού του. Πρόσθεσε ότι ο μέσος πολίτης αισθάνεται αδικημένος γιατί την ώρα που δεν μπορεί να πάει μέχρι το περίπτερο μετά τις 9:00, αυτοί που διαθέτουν χρήματα μπορούν να πάνε στο Ντουμπάι χωρίς να δώσουν λογαριασμό σε κανένα.

Αναφέρθηκε στην οικονομία λέγοντας ότι «θα είναι το μεγάλο θέμα μετά την αρχή του τέλους της πανδημίας». Σημείωσε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα μέσα στην πανδημία και θα συνεχίσουν να το καταβάλλουν και επανέλαβε τις προτάσεις του για την οικονομία, τονίζοντας τη διαγραφή και συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους στο πρότυπο της ρύθμισης που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Ζήτησε ακόμη από τον κ. Μητσοτάκη: «Αποσύρετε τον πτωχευτικό νόμο γιατί θα είναι η ταφόπλακα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

 

Έκλεισε με μία σύντομη αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών που την συνέδεσε με την αξιοπιστία του πρωθυπουργού: «Η αξιοπιστία είναι κρίσιμο θέμα και δεν φαίνεται μόνο στην αντιμετώπιση της πανδημίας… Είδα την συνάντησή σας με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. Χθες είπατε ότι είναι ανάγκη η αυστηρή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών… Η ίδια Συμφωνία για την οποία είχατε πει ότι είναι εθνική ήττα και έχει ακυρωθεί στην συνείδηση του ελληνικού λαού». Έκανε δε αναφορά και στο tweet του υπουργού Εξωτερικών λέγοντας ότι «όταν εμείς υπερασπιζόμαστε την αλήθεια και λέγαμε ότι η Συμφωνία εξασφαλίζει την αρχαία κληρονομιά μας λέγατε ψεύτες… Η ιστορία όμως τιμά αυτούς που την γράφουν όχι αυτούς που σέρνονται πίσω της».

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Περισσότερα σχόλια για τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Άμεση ήταν η αντίδραση του Νάσου Ηλιόπουλου: «Σε μία Βουλή που λειτουργεί με αποστάσεις, με μειωμένη παρουσία βουλευτών, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε αύξηση του προστίμου στα 500 ευρώ», έγραψε σε ανάρτησή του.

Προσέθεσε: «Κρατάνε λοιπόν αποστάσεις στη Βουλή αλλά στα ΜΜΜ και στους χώρους εργασίας επιτρέπεται ο συνωστισμός. Δεν ανακοίνωσε επίταξη ιδιωτικών κλινικών ή μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Στη χώρα της "ατομικής ευθύνης" η κυβέρνηση συνεχίζει να μην ευθύνεται για τίποτα».

Ενδεικτικό ακόμα είναι και το πρωτοσέλιδο της Αυγής σήμερα:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)