to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:03 | 13.02.2020

Πολιτική

Συζήτηση για τα εργασιακά αύριο στη Βουλή

Ειδική συνεδρίαση πραγματοποιείται αύριο το πρωί στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τα εργασιακά ζητήματα.


   Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 10:00, αύριο το πρωί, θα μιλήσει στη συζήτηση που διεξάγεται σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα.

   Η διεξαγωγή αυτής της ειδικής συνεδρίασης γίνεται κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε ο πρωθυπουργός προς τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου. Κρίθηκε μάλιστα απαραίτητη, καθώς είχαν κατατεθεί δύο επίκαιρες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό για τα εργασιακά ζητήματα, από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και από τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Επιστροφή στην "κανονικότητα" των Μνημονίων»: Η επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα

Επίκαιρη Ερώτηση έχει καταθέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα: "Εργασιακά δικαιώματα: Επιστροφή στην ‘κανονικότητα’ των Μνημονίων". Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σταχυολογεί τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στα εργασιακά «που αφαιρούν δικαιώματα, καταργούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων και οδηγούν σε μειώσεις μισθών»

Ο Αλ. Τσίπρας απευθύνει ερώτημα για την αντιμετώπιση της εντεινόμενης εργοδοτικής αυθαιρεσίας που έχει οδηγήσει ήδη σε αρνητικά ρεκόρ απολύσεων τους τελευταίους μήνες και ρωτάει τον Κυρ. Μητστάκη αν θα προχωρήσει «στην ανεπαρκή, έστω, αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως είχεδεσμευτεί προεκλογικά, στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης, δηλαδή κατά 5,6% » ή αν «θα υιοθετήσει τη δήλωση Σταϊκούρα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την αύξηση του Φεβρουαρίου του 2019, ενσωμάτωσε τις απαιτούμενες αυξήσεις για την επόμενη τετραετία»

Ακόμη, ο πρωθυπουργός ερωτάται «αν σκοπεύει να παρατείνει τη διάρκεια του προγράμματος κατά του braindrain, ώστε να συνεχίσουν οι 5.500 νέοι επιστήμονες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου ή αν θα οδηγήσει χιλιάδες εξ αυτών στη μετανάστευση».

Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού

Θυμίζουμε αναλυτικά ότι, νωρίτερα την Τετάρτη 5/2, η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη  Αχτσιόγλου, κατέθεσε πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού και επισατροφή στο καθεστώς της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και προχώρησε στην εξής δήλωση: 

«Με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, καταθέτουμε πρόταση νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η πρόταση προβλέπει αύξηση κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επιστροφή της αρμοδιότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους μέσω εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας από1.1.2022. Προβλέπει επίσης την καθολική επανίσχυση του επιδόματος γάμου. Στόχος μας είναι η πλήρης αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το συντριπτικό πλήγμα του δευτέρου μνημονίου και η ενίσχυση της βιοποριστικής λειτουργίας του μισθού.

 
 

Μετά την αύξηση κατά 11% το 2019 και την κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η δυναμική αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να συνεχιστεί. Τούτο συνιστά την ελάχιστη προϋπόθεση ώστε η οικονομική ανάπτυξη που σημειώνεται στη χώρα να μην αφορά τους ελάχιστους αλλά τους πολλούς. Η στάση της ΝΔ, με την υπαναχώρηση ακόμα και από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για μία ανεπαρκή αύξηση του κατώτατου μισθού, αποδεικνύει πόσο κενό περιεχομένου ήταν το σύνθημά της για «πολλές και καλές δουλειές» .Από την πλευρά μας καταθέτουμε  μια συγκεκριμένη και ρεαλιστική πρόταση με μέριμνα την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και καλούμε κάθε πολιτική δύναμη να αναλάβει τις ευθύνες της».

Στα 700 ο κατώτατος μισθός - Ακόμα 280.000 εργαζόμενοι θα δουν εκ νέου έμμεσες αυξήσεις λόγω της αύξησης των επιδομάτων

Τι προβλέπει η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ:

Τον Φεβρουάριο του 2019 με την αύξηση 11% που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ 600.000 εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς τους να αυξάνονται στα 650 ευρώ το μήνα, ενώ ακόμα 280.000 είδαν έμμεσες αυξήσεις λόγω της αύξησης των επιδομάτων που υπολογίζονται βάσει του κατώτατου μισθού. Επίσης, 65.000 νέοι εργαζόμενοι είδαν μηνιαίες αυξήσεις ως και 27% εξαιτίας της κατάργησης του υποκατώτατου.

Σήμερα, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για νέα αύξηση 7,5% το 2020, 800.000 εργαζόμενοι θα δουν τους μισθούς τους να ανεβαίνουν στα 698 ευρώ (48 ευρώ αύξηση), ενώ ακόμα 280.000 εργαζόμενοι θα δουν εκ νέου έμμεσες αυξήσεις λόγω της αύξησης των επιδομάτων.

Αντίστοιχα, με την πρόταση νόμου για επιπλέον αύξηση 7,5% το 2021, 800.000 εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις 53 ευρώ με τον μηνιαίο μισθό τους να διαμορφώνεται στα 751 ευρώ, ενώ αντίστοιχες αυξήσεις θα δουν και 280.000 εργαζόμενοι λόγω της περαιτέρω αύξησης των επιδομάτων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)