to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:44 | 10.03.2022

Πολιτική

Η συζήτηση Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Εισβολή στην Ουκρανία – Πόλεμος στην Ευρώπη» (βίντεο)

Η Ευρωομάδα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διοργανώνει ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση για την εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο στην Ευρώπη με τους: Δημήτρη Παπαδημούλη, Κώστα Αρβανίτη και Πέτρο Κόκκαλη την Τετάρτη, 9 Μαρτίου στις 15.00 η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της σελίδας της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σεFacebook και YouTube.


Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διοργάνωσε την Τετάρτη (9 Μαρτίου) συζήτηση σε απευθείας μετάδοση από το στούντιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Δύσης εν γένει, στον αντίκτυπο του πολέμου γεωπολιτικά, αλλά και στους τομείς της ακρίβειας, της ενέργειας, του κράτους – δικαίου και του προσφυγικού. Συμμετείχαν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης και Πέτρος Κόκκαλης.

Αρχικά ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «ο Πούτιν άνοιξε την πόρτα του φρενοκομείου και τίποτα δεν δικαιολογεί αυτή την εισβολή», προσθέτοντας ότι «η ΕΕ, αλλά και η Ελληνική κυβέρνηση αιφνιδιάστηκαν από την ρωσική εισβολή, καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος εμφανιζόταν σίγουρος για την εύρεση διπλωματικής διεξόδου».

Στη συνέχεια ο Κώστας Αρβανίτης ανέφερε ότι «έχουμε ακροδεξιές κυβερνήσεις που μοιάζουν με εκείνη του Πούτιν σε πολλές χώρες της ΕΕ, όπως αυτές της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας», ενώ υπογράμμισε πως «όλες σχεδόν οι δημοκρατικές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου συμφωνούν στο ότιη κατάσταση στην Ουκρανία δεν μπορεί να φέρει πισωγύρισμα σε θέματα Κράτους Δικαίου και Δημοκρατίας στην ΕΕ. Δικαιώνεται η θέση μας για τις μετεγκαταστάσεις, που προωθούνται πάλι σε εθελοντική βάση, πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικός μηχανισμός αλλιώς θα βρεθούμε πάλι σε αδιέξοδο».

Ο Πέτρος Κόκκαλης αναφέρθηκε στο ενεργειακό σκέλος και συγκεκριμένα στο μέγεθος της Ευρωπαϊκής εξάρτησης από τις Ρωσικές πηγές ενέργειας: «Η Ευρώπη δίνει στη Ρωσία περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ την ημέρα για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων - αερίου, πετρελαίου και άνθρακα. Αυτό θέτει ένα μείζον ηθικό πρόβλημα, δεν είναι ζήτημα οικονομίας.» Απαίτησε «να ακολουθήσουμε τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στο εμπάργκο ενεργειακών καυσίμων από τη Ρωσία.Φτάσαμε σε μία σχέση εξάρτησης από τις Ρωσικές πηγές ενέργειας σε ποσοστό 40%.Η Επιτροπή μίλησε για κλιμακωτή απεξάρτηση μας από τα ορυκτά καύσιμα, που προφανώς δεν μπορεί να σημαίνει περισσότερα ορυκτά καύσιμα και δη το φυσικό αέριο, αλλά επιτάχυνση στην εξάπλωση των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως και εξοικονόμησης, μειώνοντας τις ανάγκες μας.» 

Κατόπιν, το λόγο έλαβε και πάλι ο Δ. Παπαδημούλης ο οποίος προέβλεψε ότι «ο Πούτιν βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα Ευρωπαϊκό Αφγανιστάν για τον ίδιο, γιατί ο χρόνος δουλεύει εναντίον του», συμπληρώνοντας σε σχέση με τη στάση της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη πως «το ότι στείλαμε όπλα στην Ουκρανία ήταν λάθος. Η Τουρκία και το Ισραήλ έστειλαν μόνο ανθρωπιστική βοήθεια. Ας μην είμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως.»Επίσης σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πατριωτική δύναμη και κάνει πατριωτική αντιπολίτευση. Όταν κάναμε τη Συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία μας έλεγε ότι ανταλλάξαμε το Μακεδονικό με τις συντάξεις. Εμείς όχι μόνο δεν είμαστε φιλο-πουτινική δύναμη αλλά απελάσαμε και Ρώσους διπλωμάτες κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας.»

Ο Κ. Αρβανίτης πρόσθεσε ότι«ο κος Μητσοτάκης ακολουθεί τυχοδιωκτική πολιτική. Εμείς παίρνουμε σαν βάση τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Δεν υπάρχει διπλωματικά η Ελλάδα στο χάρτη αυτή τη στιγμή». Σε σχέση με τα εκατομμύρια των προσφύγων του πολέμου ο κος Αρβανίτης αναρωτήθηκε: «Τι θα πουν ο κος Νότης Μηταράκης και οι Πολωνοί για το προσφυγικό τώρα;Έχει καταρρεύσει το αφήγημα (Μαργαρίτη) Σχοινά-Μηταράκη περί Ευρώπης-φρουρίου.Ο Υπουργός κ. Μηταράκης να ζητήσει τώρα να ισχύσει για το προσφυγικό ότι ισχύει για την Πολωνία και για την Ελλάδα.»

Σε ό,τι αφορά την απολιγνιτοποίηση Μητσοτάκη, όπως την εμφάνισε στον ΟΗΕ αιφνιδιάζοντας ακόμα και τους υπουργούς του, ο Π. Κόκκαλης είπε πως: «ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει μία πολύ γρήγορη απολιγνιτοποίηση δίχως τον απαραίτητο σχεδιασμό, που δεν μπορεί να προέλθει από το 'όρος Χάρβαρντ', αλλά μόνο μέσα από τις τοπικές κοινωνίες και τους ανθρώπους που θα κληθούν να κάνουν αυτή τη μετάβαση που είναι και το πιο κρίσιμο κομμάτι του παζλ».

Εν κατακλείδι, και οι τρεις Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσαν ότι δεν πρέπει να ξεκινήσει ένας νέος ψυχρός πόλεμος μεταξύ των «καλών» και των «κακών», προσθέτοντας ότι πρέπει να απομονωθούν οι δυνάμεις - και στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς - που οχυρώνονται πίσω από τέτοιου είδους αφηγήματα. Τέλος, ευχήθηκαν σύντομα να έχουμε κατάπαυση του πυρός, ώστε να πάψει ο Γολγοθάς του λαού της Ουκρανίας.

Οι δραματικές καταστάσεις στα σύνορα της Ευρώπης, η απώλεια χιλιάδων άμαχων ανθρώπων, οι εκατομμύρια πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία, η ενεργειακή και προσφυγική κρίση και η στάση που τηρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με το πρόσφατο ψήφισμά της για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής, θα συζητηθούν με επίκεντρο την Ολομέλεια στο Στρασβούργο από δημοσιογράφους με τους τρεις Ευρωβουλευτές της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Παπαδημούλη, Κώστα Αρβανίτη και Πέτρο Κόκκαλη. Η συζήτηση θα είναι διαδραστική, αφού μέσω των σελίδων της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Facebook και στο YouTube οι Ευρωβουλευτές θα δέχονται ερωτήσεις από το κοινό τόσο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης όσο και μετά.

  • Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία; Ποιο είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων Πούτιν – Ζελένσκι;
  • Ποια είναι η αντίδραση της Δύσης και εν προκειμένω της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην πολεμική απειλή της Ρωσίας του Πούτιν; Πως θα αντιμετωπιστεί γεωπολιτικά αυτή η απειλή;
  • Πως θα διαχειριστεί η ΕΕ τους εκατομμύρια πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία αλλά και την τεράστια αύξηση των τιμών ενέργειας που σημειώνονται λόγω της κρίσης;
  • Πόσο ευσταθεί το σενάριο πυρηνικής απειλής από τη μεριά της Ρωσίας και ποιος είναι ο κίνδυνος για την Ευρώπη;

Συμμετέχουναπό το στούντιο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργοοι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

  • Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του ΕΚ και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
  • Κώστας Αρβανίτης, μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE)
  • Πέτρος Κόκκαλης, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI)

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω Facebook στις παρακάτω σελίδες:

Syriza European Parliament @SYRIZAEP

Δημήτρης Παπαδημούλης @papadimoulis

Κώστας Αρβανίτης @Arvanitiskosta

Πέτρος Κόκκαλης @KokkalisPetros

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και μέσω YouTube στη σελίδα της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)