to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:47 | 27.03.2013

Πολιτική

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχετικά με το νέο πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Ν. ΒΟΥΤΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Στις 21/3/2013 συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Α’ Αθήνας και γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νίκος Βούτσης «Περί “επιόρκων” υπαλλήλων ως πρόσχημα για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο και για περαιτέρω υποβάθμιση – απαξίωση του δημόσιου τομέα», στην οποία επισημαίνονται τα εξής :


«Με το Ν.4093/2012 επιχειρείται η περαιτέρω αυστηροποίηση και διεύρυνση του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων. Με τις διατάξεις του νόμου αυτού αυξάνονται και διευρύνονται οι περιπτώσεις επιβολής του μέτρου της αργίας, ακόμα και χωρίς τη γνωμοδότηση του αρμόδιου πειθαρχικού συμβουλίου, απλά και μόνο με την άσκηση πειθαρχικής δίωξης, για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα, ακόμα και ήσσονος σημασίας, καταργώντας έτσι το συνταγματικά κατοχυρωμένο και προβλεπόμενο από διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας τεκμήριο της αθωότητας. 

Αυτή η εσπευσμένη, αυταρχική και αντιδημοκρατική τροποποίηση του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων δεν γίνεται προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα διαφθοράς και συναλλαγών, που άλλωστε καλλιεργήθηκαν με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων και αφέθηκαν ατιμώρητα, αλλά επιχειρείται στο πλαίσιο της υλοποίησης των βάρβαρων μνημονιακών δεσμεύσεων για «απομακρύνσεις» 25.000 δημοσίων υπαλλήλων το 2013 (συνολικά 150.000 μέχρι το 2015).»

Ο Νίκος Βούτσης επεσήμανε ότι επιχειρείται για μια ακόμα φορά να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι για την κακοδαιμονία της δημόσιας διοίκησης αποκλειστική ευθύνη έχουν οι τεμπέληδες, βολεμένοι και διεφθαρμένοι υπάλληλοι. Επιχειρείται εν δυνάμει η σπίλωση όλων των δημοσίων υπαλλήλων, που χαρακτηρίζονται συλλήβδην ως «επίορκοι». 

Τόνισε επίσης  ότι αυτό το θεσμικό πλαίσιο συμβάλλει στη δημιουργία ενός κλίματος που θα αποθαρρύνει τους έντιμους και ικανούς υπαλλήλους να επιτελέσουν το έργο τους, καθώς υπερασπιζόμενοι το δημόσιο συμφέρον κινδυνεύουν να δεχθούν μηνυτήριες αναφορές από επίδοξους καταπατητές δημόσιας περιουσίας είτε ενδεχόμενες δόλιες πιέσεις από πλευράς κάποιων πολιτών είτε να καταστούν τα εξιλαστήρια θύματα των σοβαρών ανεπαρκειών του κράτους. 

Τέλος επεσήμανε ότι είναι επιβεβλημένη η τροποποίηση των σχετικών νομοθετικών διατάξεων και ζήτησε τη δημιουργία ασφαλιστικών δικλείδων για τη διάκριση μεταξύ των πραγματικά επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και όσων απλά παραπέμπονται για ήσσονος σημασίας ζητήματα, καθώς επίσης και τη λήψη μέτρων για την προστασία της ανεμπόδιστης άσκησης του δημόσιου λειτουργήματος των υπαλλήλων από κακόβουλες μεροληπτικές και εκβιαστικές καταγγελίες.

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκης προσπάθησε να υποβαθμίσει την έκταση του πεδίου εφαρμογής του νόμου επικεντρώνοντας στο θέμα των πολύ σοβαρών ποινικών αδικημάτων, ύστερα μάλιστα από προηγούμενη αμετάκλητη απόφαση του συμβουλίου, τονίζοντας ότι τα ληφθέντα μέτρα αποσκοπούν στο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ανοχής και ατιμωρησίας και η αποκατάσταση του κύρους των δημοσίων υπαλλήλων.

Είναι σαφές ότι η κατατεθείσα επίκαιρη ερώτηση από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νίκο Βούτση αναδεικνύει το πολύ σοβαρό πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα των επιπτώσεων από την υποκειμενική, αυθαίρετη και δυνάμει γενικευμένη εφαρμογή των διατάξεων του τροποποιημένου πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις πολιτικές ευθύνες ατιμωρησίας εκείνων που αποδεδειγμένα έχουν διαπράξει σοβαρά και κολάσιμα πειθαρχικά παραπτώματα. 

Το ζητούμενο από αυτή την κοινοβουλευτική παρέμβαση είναι η ουσιαστική και θεσμική αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων, που όλο και περισσότερο καθημερινά παρουσιάζονται, από την εφαρμογή των διατάξεων αυτών και δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους δημόσιους λειτουργούς που επιτελούν με εντιμότητα και ευσυνειδησία το έργο τους. Ο Υπουργός δεν έδειξε ότι έχει την πρόθεση να προωθήσει διορθώσεις του νέου θεσμικού πλαισίου, ώστε να εδραιωθεί ένα κλίμα ανεμπόδιστης άσκησης του υπηρεσιακού έργου, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση  για την προώθηση της ανασυγκρότησης του κράτους, όπως τόνισε ο Νίκος Βούτσης.   

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)