to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:47 | 22.04.2013

Διεθνή

Συζητήσεις Τουρκίας-Ισραήλ για αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων του Mavi Marmara

Άρση του αποκλεισμού της Γάζας ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων


Ισραηλινή αντιπροσωπεία έφθασε σήμερα στην Τουρκία για πρώτη φορά από το 2010 για να συζητήσει για τις αποζημιώσεις που θα δοθούν στις οικογένειες των τούρκων θυμάτων της εφόδου του ισραηλινού στρατού στο πλοίο Mavi Marmara το Μάιο του 2010, ανοιχτά της Γάζας, σε μια πρώτη φάση της αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε τουρκική διπλωματική πηγή.

Τούρκοι και ισραηλινοί αξιωματούχοι συνομιλούν κεκλεισμένων των θυρών στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στην Άγκυρα. Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών των οποίων ηγείται αντίστοιχα ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου και ο επικεφαλής του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας Γιάκοβ Αμιντρόρ. Οι δύο χώρες αναμένεται να διαπραγματευτούν τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει την καταβολή αποζημίωσης για τους εννέα τούρκους ακτιβιστές που σκοτώθηκαν στην έφοδο ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, τη ναυαρχίδα της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Έπειτα από το πιεστικό αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε πριν από ακριβώς ένα μήνα τη συγνώμη για το θάνατο των εννέα Τούρκων, την οποία η Άγκυρα ζητούσε μετ' επιτάσεως. Ο τούρκος πρωθυπουργός αποδέχτηκε τη συγνώμη "εξ ονόματος του τουρκικού λαού".

Άρση του αποκλεισμού της Γάζας ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων

Η κίνηση αυτή έθεσε τέρμα σε τρία χρόνια διατάραξης των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Οι δύο πλευρές θα συγκροτήσουν ένα ταμείο για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των οικογενειών των θυμάτων, διευκρίνισε τουρκική πηγή, χωρίς περαιτέρω διευκρίνιση. Ωστόσο προβλήματα ενδέχεται να ανακύψουν καθώς οι οικογένειες των θυμάτων, ζητούν εξ αρχής την άρση του αποκλεισμού της Γάζας.

"Οι οικογένειες αυτές έχουν θέσει προτεραιότητα την άρση του εμπάργκο και του αποκλεισμού της Γάζας", είπε ο δικηγόρος Ραμαζάν Αριτούρκ που εκπροσωπεί τις οικογένειες των περισσότερων θυμάτων. "Θέλουν οι ίδιες να το διαπιστώσουν, επί τόπου, μεταβαίνοντας στη Γάζα". Άρχισε εξάλλου πέρυσι σε τουρκικό δικαστήριο η δίκη, ερήμην, τεσσάρων απόστρατων υψηλόβαθμων αξιωματικών του ισραηλινού στρατού. Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν ήδη αποκλείσει την περίπτωση να αποσύρουν τις μηνύσεις τους ενώπιον του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, του οποίου η προσεχής ακροαματική διαδικασία έχει οριστεί στις 20 Μαΐου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)