to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:30 | 06.06.2013

Κοινωνία

Συστάσεις από πρεσβεία Φιλιππίνων: Μην κυκλοφορείτε τα βράδια

«Δεν εμπιστευόμαστε την Αστυνομία», λέει ο Τζο Βαλέντσια, πρόεδρος της κοινότητας «Κασάπι». «Τις περισσότερες φορές υποφέρουμε καταδικασμένοι στη σιωπή»


Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ       


«Για τους μετανάστες, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι αναγκαίο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο απέναντι στις ρατσιστικές επιθέσεις. Το τελευταίο διάστημα επιτέθηκαν σε τρεις Φιλιππινέζους», λέει ο Τζο Βαλέντσια, πρόεδρος της κοινότητας «Κασάπι», μετά την απόφαση της πρεσβείας των Φιλιππίνων να μην κυκλοφορούν τα βράδια.

Αντιμετωπίζεται η ρατσιστική βία μ' ένα νομοσχέδιο;

«Δεν γνωρίζουμε πώς θ' αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο που πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δεν εμπιστευόμαστε την Αστυνομία, η οποία δεν δείχνει ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν σε ξένους. Αναγκαζόμαστε να οδηγηθούμε στα δικαστήρια. Τις περισσότερες φορές, όμως, υποφέρουμε καταδικασμένοι στη σιωπή. Αποφασίσαμε να ζήσουμε σ' αυτή τη χώρα και πιστέψαμε πλέον ότι η ρατσιστική βία αποτελεί μέρος της ζωής μας».

- Γιατί αποφασίσατε να παραμείνετε;

«Διότι στο παρελθόν ήταν μία φιλόξενη χώρα. Κάποτε οι Ελληνες ήταν περισσότερο φιλικοί. Τώρα μας κοιτάζουν με διαφορετικό πρόσωπο. Δεν μας δείχνουν συμπάθεια, συμπαράσταση. Ασφαλώς, αρκετοί Ελληνες σήμερα υποφέρουν από την οικονομική κρίση. Αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι η δική μας ζωή έγινε πολύ χειρότερη. Κάποτε, ένας Ελληνας μού είπε: "Ευχαριστούμε, Τζο, για την παρουσία σας στη χώρα μου". Πολλοί Ελληνες έφυγαν για ένα καλύτερο μέλλον"».

- Ο ρατσισμός καλλιεργήθηκε ως ιδεολογία;

«Μας τρομάζει η σκέψη ότι οι Ελληνες ξέχασαν τις πικρές εμπειρίες της δικτατορίας, του Εμφυλίου, της γερμανικής κατοχής. Στη μακρά ιστορία σας υπήρξαν μεγάλες απώλειες για να προστατέψετε τη δημοκρατική σας κληρονομιά που παραδώσατε στο δυτικό πολιτισμό και σ' όλο τον κόσμο».

- Μιλήσατε για ρατσιστικές επιθέσεις. Πού έγιναν;

«Τις τελευταίες μέρες χτύπησαν έναν 25χρονο Φιλιππινέζο. Επέστρεφε αργά, από το εστιατόριο που δουλεύει στο Χαλάνδρι. Μπήκε στο Μετρό. Στο σταθμό "Κατεχάκη" μπήκαν κάποιοι που φορούσαν μαύρες μπλούζες με το σήμα της Χρυσής Αυγής. "Να φύγεις απ' την Ελλάδα" είπαν, τον χτύπησαν άσχημα και κατέβηκαν στον επόμενο σταθμό, ανενόχλητοι. Την επομένη, χτύπησαν μια νεαρή Φιλιππινέζα στο Μοναστηράκι. Λέει ότι ήταν πολλοί, δεν θυμάται τα χαρακτηριστικά τους. Μόνο ότι φορούσαν μαύρες μπλούζες με το σήμα της Χρυσής Αυγής. Την κλοτσούσαν μέσα στο πλήθος, που δεν αντέδρασε, και εξαφανίστηκαν. Η κοπέλα γεννήθηκε και σπούδασε στην Ελλάδα. Ζει νόμιμα και θέλει να γίνει Ελληνας πολίτης».

Ελευθεροτυπία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)