to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:13 | 20.07.2012

πηγή: https://left.gr/94

Κοινωνία

Συσπείρωση Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ: Συστηματικές προσπάθειες σπίλωσης, διασυρμού και τρομοκράτησης δημόσιων λειτουργών

"Εδώ και πάνω από ένα χρόνο γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς σειράς επιθέσεων σε βάρος των Πρυτανικών αρχών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με αιχμή πρόσφατα τις επιθέσεις κατά του Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγητή Ι. Παντή", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ σχετικά με τα πρόσφατα δημοσίευματα.


"Η διάρρηξη της οικίας του, τα απειλητικά τηλεφωνήματα, ο εμπρησμός του αυτοκινήτου του και τέλος τα πρόσφατα κίτρινα δημοσιεύματα που παραβιάζουν στοιχειώδεις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, σκιαγραφούν το προφίλ εκείνων, τα συμφέροντα των οποίων θίγονται από μέτρα και ενέργειες που προσανατολίζονται αποφασιστικά στην προάσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου", τονίζεται.


"Τα δημοσιεύματα αυτά δεν είναι «ξεκάρφωτα». Αποτελούν συνέχεια προηγούμενης ανάλογης αρθρογραφίας η οποία στοχεύει σταθερά και μόνιμα τις Πρυτανικές Αρχές στο ΑΠΘ. Έχει καταστεί πλέον εμφανές ότι τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες σπίλωσης, διασυρμού και τρομοκράτησης δημόσιων λειτουργών που προσπαθούν μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες να διασφαλίσουν τη λειτουργία ενός από τους σημαντικότερους θεσμούς της κοινωνίας μας. Το είδος των επιθέσεων αυτών δείχνει ότι προέρχονται από κύκλους ιδιοτελών συμφερόντων, τη στιγμή που η πολιτεία – όταν δεν συμμετέχει με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της στην υπονόμευση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – παρακολουθεί ως απλός παρατηρητής, αφήνοντας απροστάτευτους τους λειτουργούς του", επισημαίνεται.

" Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ:

- Καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις αυτές και ειδικά τα συκοφαντικά δημοσιεύματα κατά του Αντιπρύτανη Ι. Παντή, ο οποίος με την καταλυτική δημόσια ενημέρωση αλλά και το συνολικό του έργο έχει δώσει την καλύτερη απάντηση.

- Τάσσεται στο πλευρό του Αντιπρύτανη και των Πρυτανικών Αρχών εκτιμώντας γενικά την πολύπλευρη προσφορά τους στο ΑΠΘ και στην υπεράσπιση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου.

- Θεωρεί ότι δεν είναι τυχαίος ο χρόνος δημοσίευσης και ότι οι επιθέσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στο γενικότερο κλίμα κατασυκοφάντησης του Δημόσιου Πανεπιστήμιου που καλλιεργείται συνειδητά εδώ και χρόνια.

- Επιπλέον, δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι κύκλοι αντιλαμβάνονται ακόμα και την έννοια του «ανταγωνισμού», φανερώνουν πόσο ανεύθυνες και επικίνδυνες είναι οι προσπάθειες να εκχωρηθούν δημόσια αγαθά σε μια ανεξέλεγκτη «ελεύθερη» αγορά, η οποία είναι έτοιμη κυριολεκτικά να ποδοπατήσει όποιον της στέκεται εμπόδιο.

- Εκτιμάει ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι έτοιμη να δώσει συλλογικά και δημοκρατικά την απάντηση που αρμόζει στους επίδοξους κερδοσκόπους και στους συκοφάντες υπαλλήλους τους.

-Εκφράζει την αντίθεσή της στους ελάχιστους συναδέλφους που στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τις Πρυτανικές Αρχές μπορεί να καταφεύγουν σε τέτοιου είδους ανοίκειες επιθέσεις ή να τις στηρίζουν ατομικά είτε μέσω συλλογικών οργάνων.

-Απαιτεί από την πολιτεία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Δημόσιου Πανεπιστημίου και των λειτουργών του.

- Καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό των Πρυτανικών Αρχών και να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να υπερασπιστεί το Δημόσιο και Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο.

-Καλεί τη δημοσιογραφική κοινότητα να αντιδράσει, εφαρμόζοντας τις αρχές της αυτορρύθμισης και της δεοντολογίας, επιτελώντας με αίσθημα ευθύνης τις ζωτικές για μια δημοκρατική κοινωνία λειτουργίες της ενημέρωσης και όχι υπηρετώντας αδιαφανείς μηχανισμούς και ύποπτους κύκλους ιδιοτελών συμφερόντων. Την καλεί να μη συνεργήσει και στην ενδεχόμενη συνέχεια των επιθέσεων.

- Καλεί, τέλος, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας να δημοσιεύσουν – ως ελάχιστο δείγμα αμερόληπτης δημοσιογραφίας – την ανακοίνωση των Πρυτανικών Αρχών και την απάντηση του Αντιπρύτανη, όπως δημοσιεύουν συστηματικά «ειδήσεις» που δυσφημούν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο", καταλήγει η ανακοίνωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)