to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:40 | 18.12.2022

Κοινωνία

Συσπείρωση Δημοσιογράφων «Δούρειος Τύπος»: «Όχι άλλα δώρα στους καναλάρχες»

Με ανακοίνωσή της η Συσπείρωση Δημοσιογράφων «Δούρειος Τύπος» ζητά από τους βουλευτές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης να μην ψηφίσουν το άρθρο 32 του σ/ν που έχει καταθέσει η κυβέρνηση και ψηφίζεται αύριο και που αποτελεί ένα ακόμη δώρο στους καναλάρχες δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους


Το παζάρι της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους καναλάρχες δεν έχει τέλος. Ενάμιση χρόνο τώρα αυτό το παζάρι έχει θύματα τους εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς και τις εργασιακές τους σχέσεις. 

Το άρθρο 32 του νομοσχεδίου που έχει καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση και που θα ψηφιστεί αύριο, παρά τις επαναλαμβανόμενες απεργίες των δημοσιογραφικών ενώσεων, δίνει τη δυνατότητα στα κανάλια να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους, επιτρέποντας την προσμέτρηση εργαζομένων από συνδεδεμένες εταιρείες. 

Η ανακοίνωση της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων «Δούρεις Τύπος» καταγγέλλει τους χειρισμούς της κυβέρνησης και καλεί βουλευτές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης να το καταψηφίσουν.

«Οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό» επισημαίνει η ανακοίνωση και «η κυβέρνηση Μητσοτάκη το διαθέτει ουσιαστικά χωρίς αντίτιμο στους καναλάρχες οι οποίοι επίσης χρηματοδοτούνται γενναία μέσω του ΕΚΟΜΕ. Τώρα τους χαρίζει, εκτός από μείωση του ελάχιστου αριθμού των εργαζομένων, άλλη μία παράταση για τις άδειες περιφερειακής εμβέλειας και την δυνατότητα να αγοράζουν μετοχές άλλων εταιριών με αέρα – έναντι  διαφημιστικού χώρου και χρόνου και μάλιστα χωρίς να τον τιμολογούν». 

«Η λίστα Πέτσα και όλες οι ανάλογες λίστες με τις οποίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη εδραίωσε τους δεσμούς της με το μηντιακό σύστημα της χώρας, έως ότου αναγκάστηκε από την ΕΕ να βάλει κανόνες, είναι ντροπή για τη χώρα και την ενημέρωση και πρέπει να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδίδεται τον τελευταίο ενάμισι χρόνο σε ένα παζάρι με τους καναλάρχες με θύματα τους εργαζόμενους  στους τηλεοπτικούς σταθμούς και τις εργασιακές τους σχέσεις, που γίνονται λάστιχο.

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος, στα τελευταία δύο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, πρότεινε 24ωρη απεργία σε συντονισμό με τις άλλες Ενώσεις δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών και αίτημα αιχμής την απόσυρση του άρθρου 32 του νόμου που ετοιμάζεται να ψηφίσει τη Δευτέρα 19/12 η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το άρθρο 32 αποτελεί, ξεκάθαρα, δώρο στους καναλάρχες αφού μειώνει τις θέσεις των άμεσα εργαζόμενων στα κανάλια σε 300.

Κάνουμε έκκληση στους βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης να μην ψηφίσουν το άρθρο-λαιμητόμο. Όχι μόνο δεν μπορούμε να ανεχθούμε νέα μείωση των άμεσα εργαζόμενων στα κανάλια αλλά πρέπει να επιστρέψουμε στους 400, που ορίζει ο νόμος με τον οποίον αδειοδοτήθηκαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί και μάλιστα με εύρος ποσόστωσης ανά ειδικότητα.

Η προσμέτρηση εργαζόμενων από συνδεδεμένες εταιρίες, και εταιρίες παραγωγής για την συμπλήρωση των 400 που ορίζει ο νόμος για την αδειοδότηση των καναλιών, πλήττει τις εργασιακές σχέσεις και οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας. Κάποιοι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, που δεν αρκούνται στα υπερκέρδη απο τα πετρέλαια και την ενέργεια, το φέρνουν ξανά και ξανά και η κυβέρνηση υποχωρεί. Πήραν 15% πριν από ενάμι χρόνο. Είχαν ζήτησει 30% προσμετρώμενους. «Συμβιβάστηκαν» με 15% μετά την 48ωρη απεργία των δημοσιογράφων. Επανήλθαν με το υπό συζήτηση ν/σ ζητώντας 40%.  Οι δημοσιογράφοι απάντησαν πάλι με απεργία στη φάση της διαβούλευσης. Το Υπουργείο Τύπου φέρνει τώρα δυνατότητα για 25% προσμετρώμενους  εργαζόμενους και μερική προστασία των δημοσιογράφων, που ήδη εργάζονται στα κανάλια αφού, αν μεταφερθούν σε άλλες εταιρίες, δεν μπορούν να υπολογιστούν στους 400.

Ως πότε θα συνεχιστεί αυτό το παζάρι της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους καναλάρχες; Μέχρι να καταργηθεί στην πράξη η κρισιμότερη υποχρέωση των αδειοδοτημένων καναλιών;

Οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το διαθέτει ουσιαστικά χωρίς αντίτιμο στους καναλάρχες οι οποίοι επίσης χρηματοδοτούνται γενναία μέσω του ΕΚΟΜΕ. Τώρα τους χαρίζει, εκτός από μείωση του ελάχιστου αριθμού των εργαζομένων, άλλη μία παράταση για τις άδειες περιφερειακής εμβέλειας και την δυνατότητα να αγοράζουν μετοχές άλλων εταιριών με αέρα – έναντι  διαφημιστικού χώρου και χρόνου και μάλιστα χωρίς να τον τιμολογούν.

Καλούμε τους βουλευτές της συμπολίτευσης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης να εμποδίσουν την σκανδαλώδη εύνοια της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους καναλάρχες, σε βάρος των εργαζόμενων στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Να διαχωρίσουν αυτές τις ρυθμίσεις-δωράκια, από το πλαίσιο κανόνων που εισάγεται με το συγκεκριμένο ν/σ στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης και των απολύτως αναγκαίων επιχορηγήσεων για την στήριξη του Τύπου, που οφείλει να επιτελεί λειτουργία της δημοκρατίας.

Η διαφάνεια στην διοχέτευση δημόσιου χρήματος στα ΜΜΕ, με ισοτιμία και εγγυήσεις δεοντολογίας και εργασιακής ομαλότητας, είναι διαχρονική και σταθερή θέση της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος αλλά και της ΕΣΗΕΑ. Η λίστα Πέτσα και όλες οι ανάλογες λίστες με τις οποίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη εδραίωσε τους δεσμούς της με το μηντιακό σύστημα της χώρας, έως ότου αναγκάστηκε από την ΕΕ να βάλει κανόνες, είναι ντροπή για τη χώρα και την ενημέρωση και πρέπει να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)