to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:04 | 04.09.2017

Κοινωνία

Σύσκεψη υπό τη Θ. Φωτίου για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής των Ρομά

Προπαρασκευαστική Συνάντηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της Ειδικής Γραμματείας Ρομά πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία της αρμόδιας Υπουργού κας. Θ. Φωτίου, της Ειδικής Γραμματέως κας. Κ. Γιάντσιου, στελεχών της Ειδικής Γραμματείας, εκπροσώπων από δέκα συναρμόδια υπουργεία, της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη καθώς και των Συνομοσπονδιών Ρομά.


Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η εξειδίκευση της εθνικής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους με ιδιαίτερη έμφαση σε τέσσερεις βασικούς άξονες: την παιδεία, την απασχόληση, τη στέγαση και την υγεία.

«Επιταχύνουμε τις διαδικασίες καθώς δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στον πολλαπλό αποκλεισμό που υφίστανται οι Ρομά. Καταγράψαμε όλους τους καταυλισμούς της χώρας και προχωράμε σε παρεμβάσεις. Με τα ευρύτερα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής κρίσης πολλοί Ρομά ωφελήθηκαν. Αναφέρω ενδεικτικά την κάρτα αλληλεγγύης, το δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα κλπ. Πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των Ρομά ωφελείται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης το οποίο συνδέεται με το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους. Παίρνουν δηλαδή δωρεάν τρόφιμα, έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν voucher για να στείλουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακό σταθμό. Επιταχύνουμε τις οικιστικές παρεμβάσεις σε οικισμούς Ρομά γιατί θέλουμε επιτέλους τα παιδιά να ζήσουν σε ανθρώπινο περιβάλλον» υπογράμμισε η κα. Φωτίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Επίσης από την υπουργό παρουσιάστηκαν οι τρείς τύποι οικισμών Ρομά και αναλύθηκαν οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται σε κάθε έναν απ’ αυτούς:

- Στους οικισμούς όπου ο πληθυσμός ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης πραγματοποιείται μεταστέγαση σε συγκροτήματα κοινωνικής κατοικίας υπό την εποπτεία των Δήμων και με υπεύθυνο φορέα διαχείρισης.

- Σε οικισμούς που βρίσκονται σε μικτές περιοχές στις παρυφές πόλεων με σπίτια και παραπήγματα, αναπτύσσονται παρεμβάσεις βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης με την ανάπτυξη δομών υγιεινής, την αναβάθμιση των συνθηκών περιβαλλοντικής υγιεινής, όπως νερό, φωτισμό και αποκομιδή απορριμμάτων.

- Τέλος, σε υποβαθμισμένες γειτονιές μέσα στις πόλεις προωθούμε την κοινωνική ένταξη των Ρομά ιδιαίτερα μέσω παρεμβάσεων, όπως η επιδότηση ενοικίου και η απασχόληση.

Στη συνάντηση αναλύθηκε διεξοδικά το επιχειρησιακό σχέδιο της Ειδικής Γραμματείας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά και έγινε εκτενής αναφορά στα πιλοτικά τοπικά σχέδια και τις κατευθύνσεις στεγαστικής αποκατάστασης.

Οι εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων αναφέρθηκαν στα τομεακά ζητήματα αρμοδιότητας τους με επίκεντρο τους πληθυσμούς Ρομά. Αναλύθηκαν θέματα όπως η αστικο-δημοτική τακτοποίηση και η ενδυνάμωση γυναικών, η βελτίωση συνθηκών περιβαλλοντικής υγιεινής, εγγραμματισμός εφήβων, σχολές γονέων, προγράμματα αθλητισμού, υποστήριξη Ρομά για δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και ένταξη σε προγράμματα χρηματοδότησης.   

Οι εκπρόσωποι των Οργανώσεων αφού συνεχάρησαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλά και τα στελέχη της Ειδικής Γραμματείας για τον σχεδιασμό της στρατηγικής  καθώς, όπως τόνισαν, «βασίζεται στην έρευνα πεδίου και όχι στη θεωρητική προσέγγιση», κατάθεσαν τις απόψεις τους και ζήτησαν την όσο το δυνατό γρηγορότερη βελτίωση των όρων διαβίωσής τους.  

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)