to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:12 | 10.04.2019

Κοινωνία

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου συγκάλεσε η Ε. Κυπριανίδου

Η επικαιροποίηση του σχεδιασμού και η λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, ήταν το κύριο αντικείμενο της σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) που συγκάλεσε την Τρίτη 9 Απριλίου 2019 η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου, στο αμφιθέατρο της δ/νσης Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής.


Η Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος του ΣΟΠΠ αναφέρθηκε καταρχήν στον απολογισμό της χειμερινής περιόδου, σημειώνοντας ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα στον Κεντρικό Τομέα ήταν ελάχιστα και ότι οι όποιες δυσκολίες ανέκυψαν από τις χιονοπτώσεις και την προστασία των αστέγων από το δριμύ ψύχος αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά από τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας χάρη στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Αναφορικά με το σχεδιασμό ενόψει της αντιπυρικής περιόδου συζητήθηκαν μετά από εισήγηση της κ. Κυπριανίδου και αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο και την ευθύνη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Όταν ζητηθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αυτοτελής Δ/νση Πολιτικής Προστασίας διαθέτει, μετά από εντολή της πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας, μηχανήματα ή υδροφόρα οχήματα που από το μητρώο εργοληπτών που έχει καταρτιστεί. Τα οχήματα αυτά τα διαχειρίζεται όμως με δική της ευθύνη η Πυροσβεστική.

  • Κάθε φορέας που είναι αρμόδιος για προληπτικούς καθαρισμούς ξηρής βλάστησης, θα πρέπει να το κάνει. Η Περιφέρεια μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Έργου και Υποδομών έχει προγραμματίσει και θα προχωρήσει στους σχετικούς καθαρισμούς στους δρόμους αρμοδιότητάς της.


 

  • Σε ό,τι αφορά το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας και δεδομένου ότι δεν έχει εκδοθεί νέα εγκύκλιος της ΓΓΠΠ για τις δράσεις πολιτικής προστασίας, συμφωνήθηκε να παραμείνει σε ισχύ η περσινή απόφαση μέχρι να εκδοθεί η νέα για το 2019.

  • Πριν από την έκδοση της νέας απόφασης θα πρέπει οι Δήμοι, η Πυροσβεστική και το Δασαρχείο να αποστείλουν εγγράφως τις προτάσεις τους για τυχόν αλλαγές αλλά και να ενημερώσουν για την περίπτωση που δεν υπάρξουν αλλαγές.

  • Προβλέφθηκε επίσης να υπάρχει φύλαξη όπου είναι δυνατόν, τουλάχιστον σε ορισμένα κομβικά σημεία με τη συνδρομή της Αστυνομίας, των Δήμων και των εθελοντικών ομάδων (αναλόγως αρμοδιότητας) καθώς και της Πυροσβεστικής ώστε να υπάρχει επιτήρηση.

  • Αποφασίστηκε τέλος, με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών, το ΣΟΠΠ να παραχωρήσει τις εθελοντικές ομάδες στην Πυροσβεστική για θέματα που άπτονται των επιχειρησιακών δράσεων για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Κάθε εθελοντική οργάνωση έχει το σχεδιασμό της για τις προληπτικές δράσεις της. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός αντιμετώπισης των πυρκαγιών ανήκει στην Πυροσβεστική. Αν μπορούν και στο προληπτικό επίπεδο οι δράσεις να συνδυαστούν θα είναι το ιδανικότερο.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αφορά τις εθελοντικές οργανώσεις που ανήκουν στο μητρώο της ΓΓΠΠ και πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας καθώς και της εκπαίδευσης, για πυροφύλαξη και πυρόσβεση και έχει ισχύ για την αντιπυρική περίοδο 2019.

Τέλος η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών για θέματα αυτοπροστασίας και επανέλαβε ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέχουν στο ενημερωτικό υλικό που είναι αναρτημένο στον ιστότοπο της ΓΓΠΠ και της Περιφέρειας Αττικής.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας, ο Αντιδήμαρχος Καισαριανής Γιάννης Περρής, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πρασίνου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας Θεόδωρος Μανωλεδάκης και άλλοι εκπρόσωποι των Δήμων Αθηναίων, Καισαριανής, Ηλιούπολης, Ζωγράφου, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας. Επιπλέον ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, Αντιπύραρχος Χρήστος Λάμπρης, Διοικητές Πυροσβεστικών Σταθμών Αθηνών, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών Δημήτρης Δάβαλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Νοτιοανατολικής Αττικής Γεώργιος Λουκόπουλος, εκπρόσωπος του Αστυνομικού Διευθυντή Βορειοανατολικής Αττικής, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Τροχαίας Αθηνών Χρήστος Πελώνης, ο Αθανάσιος Τάτσης ως εκπρόσωπος της Δημοτικής Αστυνομίας Δήμου Αθηναίων. Εκπροσωπήθηκαν ακόμη πλήθος εθελοντικών οργανώσεων.

Τέλος από το «Χαμόγελο του Παιδιού» ο κ. Χαράλαμπος Αβραμίδης και από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων ο κ. Δημήτρης Μανίκης. Από την Περιφέρεια Αττικής συμμετείχαν ο προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης  Πολιτικής Προστασίας  Στράτος Δαβάκης, ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας Κεντρικού-Νότιου-Βόρειου-Δυτικού Τομέα Αθηνών Αναστάσιος Χαχλάκης και άλλα υπηρεσιακά στελέχη.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)