to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:13 | 02.07.2019

Κοινωνία

Σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Κεντρικού Τομέα Αθηνών για πυρκαγιές και σεισμούς

Η αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του ΣΟΠΠ εισηγήθηκε το θέμα της έκδοσης σχετικής απόφασης και τις όποιες αλλαγές έχουν έως τώρα προταθεί στην περσινή απόφαση αλλά και περαιτέρω την ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας των συναρμόδιων υπηρεσιών για την εφαρμογή και τήρηση του μέτρου.


Η λήψη απόφασης για την εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές -σε περίπτωση  υψηλού κινδύνου πυρκαγιών (κατηγορία 4, 5)- ήταν το κύριο αντικείμενο της σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) που συγκάλεσε την Τρίτη 2 Ιουλίου 2019 η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου, στο αμφιθέατρο της δ/νσης Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής.

Η αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του ΣΟΠΠ εισηγήθηκε το θέμα της έκδοσης σχετικής απόφασης και τις όποιες αλλαγές έχουν έως τώρα προταθεί στην περσινή απόφαση αλλά και περαιτέρω την ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας των συναρμόδιων υπηρεσιών για την εφαρμογή και τήρηση του μέτρου.
Στο πλαίσιο του Σ.Ο.Π.Π. τονίστηκε ο ιδιαίτερος ρόλος των Δήμων, οι οποίοι όταν λάβουν ενημέρωση για υψηλό βαθμό επικινδυνότητας οφείλουν να συνεργαστούν με την ΕΛ.ΑΣ, την τροχαία αλλά και κάθε άλλο εμπλεκόμενο, όπως το δασαρχείο, ώστε να εφαρμοστεί με επιτυχία το μέτρο της απαγόρευσης. Στα πλαίσια αυτά κρίνεται απαραίτητη η δημοσιοποίηση από τους Δήμους της απόφασης και η ανάρτησή της στα δημοτικά καταστήματα, στους διαδικτυακούς τους τόπους, σε συλλόγους και όπου αλλού είναι αναγκαίο, προκειμένου η ενημέρωση των πολιτών να είναι όσο το δυνατόν άμεση και αποτελεσματική.
Η σημερινή απόφαση του Σ.Ο.Π.Π. μαζί με το συνημμένο χάρτη σε πλήρη ανάλυση θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής (www.patt.gov.gr).

Σεισμικά φαινόμενα
Ο σχεδιασμός των δράσεων πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων ήταν το δεύτερο θέμα που απασχόλησε το ΣΟΠΠ του Κεντρικού Τομέα Αθηνών.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν:
Η οργάνωση των χώρων καταφυγής/καταυλισμού του πληθυσμού μετά την εκδήλωση σεισμού
Ο προσδιορισμός του σημείου άμεσης συγκέντρωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής
Η τήρηση του Μητρώου Προσωπικού και Μέσων, δικών της και άλλων φορέων, καθώς και του Μητρώου Μηχανικών της, που μπορούν να ενεργοποιηθούν άμεσα σε περίπτωση σεισμού.
Η συγκρότηση σχετικών κλιμακίων από τη Δ/νση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Δ/νση Δημοσίας Υγείας για θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Σημειώνεται ότι η Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα σε συνεργασία με την Αυτοτελή Δ/νση Πολιτικής Προστασίας και το Δήμο Αθηναίων και άλλους δήμους διοργάνωσε φέτος το Φεβρουάριο για πρώτη φορά και διεξήγαγε άσκηση σεισμού, με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΛ.ΑΣ., Δήμων, σχολείων Β΄βάθμιας εκπαίδευσης,  εθελοντικών ομάδων και πλήθος άλλων φορέων και από την εμπειρία αυτή βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα και έγινε σε ικανοποιητικό βαθμό κατανόηση και προσέγγιση του τρόπου αντιμετώπισης των όποιων δυσκολιών πιθανόν να ανακύψουν σε ισχυρό σεισμό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)